Skocz do zawartości
Kaeres

Soft Shadows

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie fakt niesamowitego obciazenia karty graficznej przez miekkie cienie w grach takich jak Riddick, FEAR, Splinter3, nawet w KotOR FPS spadaly o polowe.

Czemu sa takie wymagajace, co sie zmienia w obliczeniach karty oprocz rozproszenia kantow ?

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie wlasnie dolozenie wielu pikseli zeby kanty zlanczyly sie w calosc, to tak jak bys zapytal dlaczego po wlaczeniu FSAA tak spada wydajnosc, przeciez to tez mozna nazwac rozpraszaniem kantow. Dla mnie soft shadows to takie FSAA cieni.

Jednak roznie jest z spadaniem wydajnosci, w takim feer jest on ogromny, ale np, wczoraj sciagnalem sobie patcha do splinter cella chaos teory, ktory pozwala mi wlaonczyc SM2.0 na mojej ATI i wlaczylem sobie soft shadows, cienie zmienily sie rewelacyjnie sa gladziutkie jak pupcia niemowlaka (choc czasami te wygladzenie daje nierealny wyglad cienia ) a wydajnosc zmalala prawie niezauwazanlnie, wogole tego nie odczulem. Tak jak w wspomnianym FEER gdzie szybkosc gry zwalnia pare razy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podpinam się pod pytanie Kaeres'a , zrozumiałbym spadek o 15-25% ale zeby o 50% !! to szok !! jestem przekonany ze źle to zoptymalizowali , niechciało im się i tak jest ! tymbardziej ze nowe karty mają z tym problemy , mozliwe ze jest to też kwestia odpowiednich sterowników ale to tylko takie moje spekulacje , nie mówie ze tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi