Skocz do zawartości
drake87

Rusza Mi Sie Ekran Gdy Minimalizuje Foldery ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Niech ktoś mi powie czy to wina Windowsa? Jest dokładnie tak jak mówie. Wygląda to tak jakby ekran sie minimalnie rozciągał albo wybrzuszał gdy maksymalizuje folder\okienko. I tak własnie jest. O co chodzi !? Boje sie, że mi monitor od tego kopnie w kalendarz...

Edytowane przez drake87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem taki efekt na CRT, szczegolnie jak bylo czarne tlo (np. putty na full screen) i przelaczalem na okienko Tlena... tez sie minimalnie rozszerzalo...

tym bardziej to widac im wieksza plamka ;)

i wogole... jaki monitor masz ? :P

Edytowane przez narkoman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrob sobie takie warunki [podobne :P] jak napisalem wyzej i sprawdz czy tez sie tak dzieje... jak nie bedzie duzego odchylenia to mysle ze to poprostu wina tecnologi CRT. no chyba ze efekt ten jest dosc spory, wtedy mozliwe ze cos sie dzieje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio pozyczyłem monitor 15" który tak sie zataczał pzy zmianie luminacji że hoho :). To jest wina (podejrzerwam) słabych cewek skupiających wiązke. Lecące nazwismy to białe elktrony mają większą energię niż ciemne.. i nie wyrabiają zakrętów w kineskopie :).. Stąd białe obrzy są szersze na monitorze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to normalne zjawisko dla CRT. u siebie tez zaobserwowalem minimalna zmiane rozmiaru 'okna' przy przejsciach z jasnego na ciemne tlo[i odwrotnie].

1694951[/snapback]

Dodać należy ze normalne ale dla słabych monitorów.

Podstawowy test jaki monitor powienien przejść lub jeden z podstawowych to własnie naprzemienne białe i czarne ekrany - jeśli następuje tu zmiana rozmiaru znaczy ze monitor ma słabe zasilanie (nie wyrabia wysokie napięcie) - i jest to podstawowa wada tanich crt.W crt na lepszych kineskopach wada ta nie występuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodać należy ze normalne ale dla słabych monitorów.

Podstawowy test jaki monitor powienien przejść lub jeden z podstawowych to własnie naprzemienne białe i czarne ekrany - jeśli następuje tu zmiana rozmiaru znaczy ze monitor ma słabe zasilanie (nie wyrabia wysokie napięcie) - i jest to podstawowa wada tanich crt.W crt na lepszych kineskopach wada ta nie występuje.

1695196[/snapback]

Samsung SyncMaster 955MB 19' <- oplaca sie ? bo mam okazje za 500zl a jest prawie nowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma białych elektronów. Jeżeli już to są trzy działa elektronów RGB które padają na luminofor RG lub B. Biały obraz powstaje przez jednoczesne świcenie luminoforów RGB. Nie ma też cewek skupiających tylko odchylające, które montowane na szyjce kineskopa.

Efekt o któym mówicie jest najnormalniejszy dla monitorów CRT. Nie widziałem jeszcze monitora, któy by tego efektu nie miał. Jeżeli bardzo Wam to przeszkadza to spróbujcie zmniejszyć kontrast i jasność - efekt powinien się zmniejszyć, ale nie zniknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi