Skocz do zawartości
ciechu7

Sempron Po Podkręceniu Nie Wstaje!?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem zmieniłem proca na Semprona2800+64bit i płytę Gigabyte k8ns i chcę podkręcić go oczywiscie. Pamięci mam 2x512mb400mhz Elixiry. Po podkręceniu np na 2ghz komp nie wstaje bios sięn ie budzi muszę resetować biosa ażeby wskoczyły standardowe ustawienia. Podejrzewam że to wina pamięci bo zasialcz mam dobry. Czy ktoś spotkał się z tym problemem i może mi podpowiedzieć. Jak mam ustawić pamięci ażeby chodziły optymalnie. Czy muszę pamiątki wymieniać itd. Tzn ile na tym konfigu mogę wyciągnąć Bo teraz mam ustawionego na 1,8ghz chodzi fajnie ale chciałbym więcej i nie wiem gdziw popełniam błąd. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim, jak kręcisz procka to daj dzielnik na pamięciach div100, co daje połowe szyny procka,a gdy osiągniesz wynik dla ciebie satysfakcjunujący, zacznij dopiero wtedy kręcić pamięci. Po drugie polecam lekturę na Egiełdzie, tam dowiesz się wszystkiego, jak podkręcać procesory 64 bitowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problem zmieniłem proca na Semprona2800+64bit i płytę Gigabyte k8ns i chcę podkręcić go oczywiscie. Pamięci mam 2x512mb400mhz Elixiry. Po podkręceniu np na 2ghz komp nie wstaje bios sięn ie budzi muszę resetować biosa ażeby wskoczyły standardowe ustawienia. Podejrzewam że to wina pamięci bo zasialcz mam dobry. Czy ktoś spotkał się z tym problemem i może mi podpowiedzieć. Jak mam ustawić pamięci ażeby chodziły optymalnie. Czy muszę pamiątki wymieniać itd. Tzn ile na tym konfigu mogę wyciągnąć Bo teraz mam ustawionego na 1,8ghz chodzi fajnie ale chciałbym więcej i nie wiem gdziw popełniam błąd. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam

1696130[/snapback]

Polecami ci przeczytac FAQ i kompendium Raptora o podkrecaniu Athlona64, tam sie dowiesz o podkrecaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem jak ustawie tak:

Fsb 250 ram 133 ht 3x jest reset ustawień biosa

fsb 260 ram 133 jest reset ustawień biosa

fsb 260 ram 133 ht 4x jest reset ustawień biosa

fsb 250 ram 133 ht 3x i napięcie podniesione o 0.025 jest reset ustawień biosa

Co robie źle i jaka powinny być prawidłowe czynności aby ruszyć sempa na 2,4

Edytowane przez Tymin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale uważaj żeby ci sie NB nie zjarał. Bo u mnie on sie piekielnie grzeje i przy ostrym o/c to on chyba zwisy powoduje. Minimum to radiator zalmana na NB, a dopiero potem zabieraj sie za krecenie i podwyższanie napiecia na mostku.

Ja narazie mam ten lipny radiatorek gigabytea, ponieważ kaski zabrakło, ale i tak wyciągam FSB320 bez żadnych problemów. Zwisy mam dopiero przy 330, ale to juz chyba normalne. Max co z proca narazie wydusiłem na zuzytym zasilaczu to 2670Mhz.

Tak sie ostatnio kurcze zastanawiałem nad utopieniem NB, ale jak sie dobrze przyjżałem, to widze że może być z tym problem, bo umiejscowienie mostka na tej płycie nie sprzyja dobremu podłączeniu pod układ WC; jest poprostu za bliko grafy.

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj takich ustawień - są one dla semprona 2600+ 64 bit :

DRAM Configuration w tej zakładce zdefinuj wszystkie wartości( na razie luźne timingi) po kolei 133-2T-3-4-9-4.

Dalej kolejne punkty w cell menu:

High perf mode=manual

aggr timing=disabled

dyn overl=disabled

spread spectrum=disabled

ht freq=x3

cool'n quiet=disabled

adjust cpu ratio=x9

adj cpu fsb feq=277

adj agp freq=67

adj cpu VID=1,55V

cpu voltage=3,3%

memory voltage=2,7V

agp voltage=1,5V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DRAM Configuration  w tej zakładce zdefinuj wszystkie wartości( na razie luźne timingi) po kolei 133-2T-3-4-9-4.

High perf mode=manual

aggr timing=disabled

dyn overl=disabled

spread spectrum=disabled

ht freq=x3

cool'n quiet=disabled

adjust cpu ratio=x9

adj cpu fsb feq=277

adj agp freq=67

adj cpu VID=1,55V

cpu voltage=3,3%

memory voltage=2,7V

agp voltage=1,5V

1697396[/snapback]

Moge to zrobić wszystko za jednym zamachem w biosie?

Nie mogłem znaleźć następujących opcji:

adj cpu VID=1,55v

Adjust cpu ratio=9

spread spectrum=disabled

cool`n quiet-disabled << tego napewno nie mam

dyn overl=disabled

aggr timing=disable

High perf mode=manual

Pod jakimi innymi nazwami mogą sie one kryć?

I których musze koniecznie szukać?

Edytowane przez Tymin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co oznacza wartość htt jaka jest różnica pomiędzy x3 i x4. Proszę mi wytłumaczyć jak chłopu z roli

1697599[/snapback]

Musisz tak ustawiac Htt aby iloczyn

HTT x mnożnik_HTT <=1000

chyba prosciej nie mozna.

Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DRAM Configuration  w tej zakładce zdefinuj wszystkie wartości( na razie luźne timingi) po kolei 133-2T-3-4-9-4.

High perf mode=manual

aggr timing=disabled

dyn overl=disabled

spread spectrum=disabled

ht freq=x3

cool'n quiet=disabled

adjust cpu ratio=x9

adj cpu fsb feq=277

adj agp freq=67

adj cpu VID=1,55V

cpu voltage=3,3%

memory voltage=2,7V

agp voltage=1,5V

1697396[/snapback]

Jak już od czegoś przekopiowujesz to przynajmniej zrób to dobrze. :blink:

Podane ustawienie dotyczy mobo MSI K8N Neo fsr+A64 na innych płytach będzie inaczej.

Orginalny post nr157

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już od czegoś przekopiowujesz to przynajmniej zrób to dobrze. :blink:

Podane ustawienie dotyczy mobo MSI K8N Neo fsr+A64 na innych płytach będzie inaczej.

1697651[/snapback]

Ale podobna bedzie kompinacja na epoxie? (chodzi mi czy to samo musze ustawić żeby semp ruszył mi na 2,4??)

Jeśli nie to co mam po ustawiać w biosie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale podobna bedzie kompinacja na epoxie? (chodzi mi czy to samo musze ustawić żeby semp ruszył mi na 2,4??)

Jeśli nie to co mam po ustawiać w biosie?

1697660[/snapback]

ustaw div na 100, procek na 250x8, HTT x4, czasy dla ramu daj 2.5-3-3-8 i zobacz czy wstaje. Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nawet z mojego Sempka nie moge 1,8GHz wycisnac a bardzo bym chcial zmienilem CPU Volate w biosie na 1,7% i ustawilem FSB z 200 na 213 co daje mi 1704 MHZ ale jak juz chce chociaz dac na FSB 215 to juz sie komp restartuje czy moge jakos go podkręcić do 1,8Ghz?? Mam Boxowy wentylator ale gdy gralem 6godzin to temperatura przy podkreconym do 1,7Ghz nie przekraczala 38 stopni. Aha mam jeszcze zasilacz Boxowy :( 350W ale powinien chyba wystarczyc do Tego 1,8Ghz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustaw div na 100, procek na 250x8, HTT x4, czasy dla ramu daj 2.5-3-3-8  i zobacz czy wstaje.

1697678[/snapback]

Wstał! Ustawiłem "ram" z 166 na 100 htt ustawiłem na 4 i ram dałem tak jak mówiłeś

(o to chodziło?)

Co dalej? mam go dokręcić do 2,4?

w evereście jest taktowanie pamięci 2.5-3-3-8; command rate 2t

Częstotliwość HyperTransport wynosi 1000 (czy na nf3 250 nie jes czasem max 800) nic sie nie stanie jak będzie ponad(np.1000)??

Edytowane przez Tymin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstał! Ustawiłem "ram" z 166 na 100 htt ustawiłem na 4 i ram dałem tak jak mówiłeś

(o to chodziło?)

Co dalej? mam go dokręcić do 2,4?

w evereście jest taktowanie pamięci 2.5-3-3-8; command rate 2t

Częstotliwość HyperTransport wynosi 1000 (czy na nf3 250 nie jes czasem max 800) nic sie nie stanie jak będzie ponad(np.1000)??

1697714[/snapback]

Mialem nf3 250Gb (tylko s.939) i byl na 1000 a twój moze byc 800, jak będzie ponad 1000(w twoim przypadku moze 800) to moze byc system niestabilny.

Jak masz ustawiony div 100 to mozesz teraz zacząć podkrecac , tzn ustaw 8x250, byc moze bedziesz musial zwiekszyc napiecie Vcore na procku. mnoznik Htt ustaw na 3.

Dlatego ustawiasz div 100 by sprawdzic czy pamięć cie nie blokuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem nf3 250Gb (tylko s.939) i byl na 1000 a twój moze byc 800, jak będzie ponad 1000(w twoim przypadku moze 800)  to moze byc system  niestabilny.

Jak masz ustawiony div 100 to mozesz teraz zacząć podkrecac , tzn  ustaw 8x250, byc moze bedziesz musial zwiekszyc napiecie Vcore na procku. mnoznik  Htt ustaw na 3.

Dlatego ustawiasz div 100 by sprawdzic czy pamięć cie nie blokuje.

1697728[/snapback]

250 mam cały czas ustawione (patrz opis) ram na 166 i 250fsb więc tutaj z tym nie ma problemu

Rozumiem że teraz mam zmniejszyc ht na 3 i kręcić fsb do 300 ?

Edytowane przez Tymin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ustawione fsb 300! napięcie podwiększyłem o 0,05v(teraz Vcore jest 1.43) Proc wynosi 2,4

czestotliwość HyperTransport wynosi 900

Efektywna częstotliwość taktowania ramu wynosi 300 czy to czasem nie jest za mało!!?? Jak ustawiłem na 133 to komp wystartował na standardowych ustawieniach biosu

jak nie podwiększyłem napięcia miałem zwis

Potym wszystkim skasowały mi sie programy w autostarcie i ustawienia przeglądarki mam wszystko na standardzie. To normalne objawy?

i co zrobić żeby ustawić div na 133

Edytowane przez Tymin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tymin,ciechu7

Pomocne dla Was bedą podstawy oc architektury K8  :wink: 1697895[/snapback]

Pierwszy link czytałem.

W żadnym z nich nie ma problemów jakie mogą wyskoczyć przy pamięciach ustawionych na 133

Ja mam tak że jak ustawie 133 na timingach 2.5-3-3-8 to sie resetują ustawienia biosu

jak ustawie 133 na timingach 3-4-4-8 też sie resetują to wszystko oczywiście przy httx3

co mam zrobić żeby pamieci 133 mi poszły?

W tej chwili mam fsb 312x8; vcore 1,48(dochodzi czasami do 1,5); Hypertransport 938; i ram taktuje sie teraz na 313 :cry: :angry: :unsure:

Edytowane przez Tymin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quurdeee no!! Mam fsb 300 bo wyszła lipa z 312 i nie moge ustawić za rzadne skarby div 133. Jak ustawie to bios powraca do standarowych ustawień co jest przyczyną i jak powinienem to zrobić aby zaskoczyło

teraz mam ustawione 100 i rzeczywiste taktowanie 300!!

POMÓŻCIE !!

Edytowane przez Tymin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quurdeee no!! Mam fsb 300 bo wyszła lipa z 312 i nie moge ustawić za rzadne skarby div 133. Jak ustawie to bios powraca do standarowych ustawień co jest przyczyną i jak powinienem to zrobić aby zaskoczyło 

teraz mam ustawione 100 i rzeczywiste taktowanie 300!!

POMÓŻCIE !!

1698160[/snapback]

Widać że procek masz dobry mobo też(jaka rewizja?),ale memki to słabe masz i wychodzi na to że one nie wyrabiają już na div133 co przy ustawieniu :

8x300=2400MHz div133 ram=200Mhz i to może jest dla nich za dużo możesz próbować luzować timingi(ale tu zabawę zaczynaj od nowa 8x250 i wgórę co 5MH)

Jak chcesz mieć dobrze zestopniowany sprzęt czeka Cię wymiana ramu;co ztego że procek ładnie się kręci jak pamięci nie i wydajność całego zestawu niska

Edit

Sprawdz jeszcze taką rzecz

Ustaw 8x200 div133 ram=150MHz odczytaj jak mobo ustawia parametry

max asynch latency=?

read preamble=?

Odczyt A64 Tweaker

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz jeszcze taką rzecz

Ustaw 8x200 div133 ram=150MHz odczytaj jak mobo ustawia parametry

max asynch latency=?

read preamble=?

Odczyt A64 Tweaker

1698188[/snapback]

Poszło fsb 288; div 133!!; napiecie na pamięć zwiększyłem do 2.8 bo bez tego by nie poszło. Jak wezme 289 lub 290 system sie nie uruchamia. Wyszła wina ramu. Zresztą nie ma co sie dziwić bo to bez firmówki( 1x512(400mhz))

tej twojej opcji jeszcze nie wyprubowałem.

Jak ustawie tak to co dalej....?

Edytowane przez Tymin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszło fsb 288; div 133!!; napiecie na pamięć zwiększyłem do 2.8 bo bez tego by nie poszło. Jak wezme 289 lub 290 system sie nie uruchamia. Wyszła wina ramu. Zresztą nie ma co sie dziwić bo to bez firmówki( 1x512(400mhz))

tej twojej opcji jeszcze nie wyprubowałem.

Jak ustawie tak to co dalej....?

1698248[/snapback]

No to juz coś ruszyło problemem nie były memki tylko napiecie na nich podawane ,może podniesienie napiecia coś jeszcze pomoże, ale ostrożnie sprawdzaj temp coby ramek nie uszkodzić.

Te parametry o które pytałem wcześniej mogą coś poprawić(jeżeli masz ich regulację w biosie).

Ogólnie testuj ,eksperymentuj,ale powoli co 2-3 MHz i sprawdzaj stabilność,każdy ma inną konfigurację; swoje ustawienia musisz sam wypracować. :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to juz coś ruszyło problemem nie były memki tylko napiecie na nich podawane ,może podniesienie napiecia coś jeszcze pomoże, ale ostrożnie sprawdzaj temp coby ramek nie uszkodzić.

Te parametry o które pytałem wcześniej mogą coś poprawić(jeżeli masz ich regulację w biosie).

Ogólnie testuj ,eksperymentuj,ale powoli co 2-3 MHz i sprawdzaj stabilność,każdy ma inną konfigurację; swoje ustawienia musisz sam wypracować. :wink:

1698268[/snapback]

Niestety musiałem obniżyć do 286 bo nie przechodził Super PI ustaawiam cały czas 32M(pokazuje sie blue screen z rzucaniem pamięci na dysk)

Jeśli chodzi o timingi(jak masz to na myśli) to moge sobie samemu ustawić w biosie

A napięcie na pamięc moge dać max 2.8(urok epoxa;))

Edytowane przez Tymin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety musiałem obniżyć do 286 bo nie przechodził Super PI ustaawiam cały czas 32M(pokazuje sie blue screen z rzucaniem pamięci na dysk)

Jeśli chodzi o timingi(jak masz to na myśli) to moge sobie samemu ustawić w biosie

A napięcie na pamięc moge dać max 2.8(urok epoxa;))

1698299[/snapback]

Czyli uściślijmy,chodzi Ci wmiarę stabilnie

8x286MHz=2288MHz(1,4V?)div133 ram=190,7MHz(2,5-3-3-8-2T?)

Ale ja nie mówiłem o podstawowych pięciu timingach (j/w) tylko: max asynch latency,read preamble(masz regulacje tych timingów w biosie?)bo one tez mogą coś poprawic. :wink:

I to nie jest tak,że na jakimś dzielniku pamięci wyciągają określone taktowanie to na innym dzielniku też powinny.

Ja teraz też testuje swoje memki i idą na div180 245MHz-2,5-3-3-8-1T, a na div166 za diabła ich nie mogę zmusić do takiego taktowania :blink: (pracuję nad tym :wink: )

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli uściślijmy,chodzi Ci wmiarę stabilnie

8x286MHz=2288MHz(1,4V?)div133 ram=190,7MHz(2,5-3-3-8-2T?)

Ale ja nie mówiłem o podstawowych pięciu timingach (j/w) tylko: max asynch latency,read preamble(masz regulacje tych timingów w biosie?)bo one tez mogą coś poprawic. :wink:

I to nie jest tak,że na jakimś dzielniku pamięci wyciągają określone taktowanie to na innym dzielniku też powinny.

Ja teraz też testuje swoje memki i idą na div180 245MHz-2,5-3-3-8-1T, a na div166 za diabła ich nie mogę zmusić do takiego taktowania :blink: (pracuję nad tym :wink: )

1698335[/snapback]

Niestety też nie chodzi na 286 teraz zmniejszyłem na 285 i zobaczymy vcore 1.43

Moge zmienić cas latency, trcd, trp, tras (cały czas mam 2.5-3-3-8 2t)

I chyba pozostane przy 166 i 250 bo 200mhz mnie nie zadawala. Chyba że uda mi sie wycisnąć 2.3 lub 2.4

Edytowane przez Tymin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety też nie chodzi na 286 teraz zmniejszyłem na 285 i zobaczymy vcore 1.43

Moge zmienić cas latency, trcd, trp, tras (cały czas mam 2.5-3-3-8 2t)

I chyba pozostane przy 166 i 250 bo 200mhz mnie nie zadawala. Chyba że uda mi sie wycisnąć 2.3 lub 2.4

1698384[/snapback]

Jeżeli zależy Ci na większym taktowaniu memek możesz luzować timingi np 3-3-3-8-2T, 3-4-3-9-2T ,3-4-4-11-2T itp bo widać że procek ma potencjał. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...