Skocz do zawartości
ciechu7

Sempron Po Podkręceniu Nie Wstaje!?

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli zależy Ci na większym taktowaniu memek możesz luzować timingi np 3-3-3-8-2T, 3-4-3-9-2T ,3-4-4-11-2T itp bo widać że procek ma potencjał. :wink:

1698476[/snapback]

Ale pamięć ma byc przy tych timingach na 133 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli uściślijmy,chodzi Ci wmiarę stabilnie

8x286MHz=2288MHz(1,4V?)div133 ram=190,7MHz(2,5-3-3-8-2T?)

Ale ja nie mówiłem o podstawowych pięciu timingach (j/w) tylko: max asynch latency,read preamble(masz regulacje tych timingów w biosie?)bo one tez mogą coś poprawic. :wink:

I to nie jest tak,że na jakimś dzielniku pamięci wyciągają określone taktowanie to na innym dzielniku też powinny.

Ja teraz też testuje swoje memki i idą na div180 245MHz-2,5-3-3-8-1T, a na div166 za diabła ich nie mogę zmusić do takiego taktowania :blink: (pracuję nad tym :wink: )

1698335[/snapback]

Po zrobieniu Aktualizacji biosu moge regulować te opcje o które ci chodzi (max asynch latency; read preamble)

niestety te timingi: 3-3-3-8; 3-4-3-9; 3-4-4-11 system na nich wstaje przy fsb 287 ale nie przechodzi SPI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zrobieniu Aktualizacji biosu moge regulować te opcje o które ci chodzi (max asynch latency; read preamble)

niestety te timingi: 3-3-3-8; 3-4-3-9; 3-4-4-11 system na nich wstaje przy fsb 287 ale nie przechodzi SPI

1699767[/snapback]

Odczytaj programem A64 Tweaker jak są ustawione parametry max asynch latency i read preamble przy ostatnim stabilnym ustawieniu przy timingach 2,5-3-3-8-2T(chyba to było 8x285MHz div133) Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

max async Latency= 7ns

read Preamble= 7,5ns

jak coś to gg 3613034

1699841[/snapback]

Spróbuj ustawić:

max async Latency= 8(9)ns

read Preamble= 8(8,5)ns

i zwiększaj htt jak to nie pomoże to nie wiem ;muszę sprawdzić u siebie jeszcze inny parametr to Ci napiszę ale to wieczorem. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zmieniłem htt na x3 ustawiłem częstotliwość pamięci na 133 i procesor chodzi mi stabilnie przy 290fsb, przy 295już Winda nie wstała, to samo prawie działo się jak próbowałem zmienić taktowanie pamięci na 166mhz bios nie ruszał. Dziwi mnie tylko odczyt z-cpu ponieważ pokazuje że pamieć jest taktowana 194mhz pomimo usatwień w biosie 133mhz? takze wyciągnąłem z procka 2327Mhz i chyba przestaje kombinować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zmieniłem htt na x3 ustawiłem częstotliwość pamięci na 133 i procesor chodzi mi stabilnie przy 290fsb, przy 295już Winda nie wstała, to samo prawie działo się jak próbowałem zmienić taktowanie pamięci na 166mhz bios nie ruszał. Dziwi mnie tylko odczyt z-cpu ponieważ pokazuje że pamieć jest taktowana 194mhz pomimo usatwień w biosie 133mhz? takze wyciągnąłem z procka 2327Mhz i chyba przestaje kombinować

1700137[/snapback]

Czyli masz podobnie jak Tymin.133 to nie jest stałe ustawienie taktowania dla ram.Jest to dzielnik który ustawia nam proporcję między taktowaniem htt/ram w tym przypadku wynosi 8/12;i w takiej to proporcji zmienia się taktowanie ramu wraz ze zmianą htt

Przykład:

CPU=8x200=1600MHz ram=1600/12=133MHz(lub 200*8/12=133MHz)

CPU=8x291=2328MHz ram=2328/12=194MHz(lub 291*8/12=194MHz)

Przeczytaj i przeanalizuj wcześniejsze posty poruszają powyższe tematy i będą Ci pomocne w zoptymalizowaniu ustawień. :wink:

@Tymin

Pisałem Ci o jednym parametrze do sprawdzenia chodziło o przestawienie twtr z 1 na 2 ale u mnie to nie pomogło.

Jak po podniesienu czasów max asynch latency,read preamble:memki wyżej biegają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wszystko dzialalo OK na 320Mhz z sempronem 2500+/2,24Ghz i po tygodniu po

wlaczeniu komp zawisl na biosie, ustawilem wszystko normalniei dizala dobrze

ale na ustawieniach ktore byly wczesniej juz nie:(

Czy to normalne ze komp chodzi dobrze po podkreceniu a potem cos mu sie

odwidzi i juz nie przyjmuje ustawien ktore wczensiej lykal ?

bede jeszcze kupowal chlodzenie lepsze do czipsetu i kombinowal z biosem 17?

bo na razie mam najnowszy 18".

Słyszałem ze ten model tak ma i raz sie uruchamia normalnie np pracujac z tydzien orawidlowo non stop a czasem przy nastepnym wlaczeniu zawisnie na biosie i wstaje na innych ustawieniach np mniejszym HTT icon_sad2.gif

Czy ktos moglby mi doradzic jak to obejsc bo jestem zrozpaczony i gotowy na sprzedanie plyty icon_sad2.gif

Czy da sie jakos podniesc napiecie dla czipsetu Nforce 3-250 w celu podniesienia HTT lub uzyskanie stabilnej pracy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...