Skocz do zawartości
Macieqqq

Wybor Dystrybucji...

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zainstalowac Linuxa... wczesniej mialem Mandrake'a ale bardzo mulilo... jaka dystrybucje wybrac? moja konfiguracja: celeron 400, 56 mb ram, 8 mb vga, 6.4 gb hdd... dodam ze nie jestem zbytnio obeznany w Linuxie (z tydzien mialem Mandrak'e)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie zastanawiam i dochodzę do wniosku, że dzisiejsza młodzież nie umie czytac, lub jest bezczelnie leniwa. Bo ile wysiłku wymaga przejrzenie kilku tematów na forum? Jaka dystrybucja? Praktycznie kazda! Nawet Mandrake'a mozesz przyspieszyć. Tylko nie chce sie poszukac informacji! Prawda?

Chcesz zmienic distrybucje, a poznałes juz tę, która aktualnie posiadasz w stopniu takim, by sprecyzowac co ci w niej nie odpowiada?

Sorki za te slowa, ale taka jest prawda - BRUTALNA

Zeby nie było, że tylko sie czepiam- poczytaj o slackware i pochodnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie chce sie poszukac informacji! Prawda?

dzieki... :? gdybym wiedzial, ze mozna przyspieszyc to bym (chyba :razz:) poszukal, ale i tak wydaje mi sie ze sa o wiele odpowiedniejsze dystrybucje niz Mandrek'e na starsze komputery... ja sie praktycznie na Linuxie w ogole nie znam... :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slackware na prawie wszystko, dla wszystkich... no i oczywiscie bez KDE czy Gnome!

1696414[/snapback]

czy Ty jestes jakis ograniczony czy jak ? patrząc na Twoje wypowiedzi normalnie scyzoryk sie w ieszeni otwiera, dla Twojej wiadomosci istnieja inne distra rownie dobre jak slack, a slack napewno nie jest przeznaczony dla kogos kto miał mandrejka przez tydzień.

Co do dystrybucji to owszem, slackware jest super (sam go używam) ale w tym przypadku poleciłbym debiana, jest nieco łatwiejszy w instalacjii i wydaje mi sie ze troche lzejszy, i oczywiscie bardzo łatwo mozna zarzadzac pakietami i zaleznosciami za pomoca apt-geta. A jezeli i to byłoby za trudne to tak jak poprzednik napisał można zainstalować mandaryne czy tez jakas fedore z innym Wm'em niz kde czy gnome i tez bedzie w miare ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh no wlasnie... powiem tak... nie znam sie w ogole na Linuxie... nawet nie uwywalem konsoli czy jak to sie tam nazywa... wiec czy dam rade?

1696480[/snapback]

Przecież nikt sie nie rodzi z umiejetnoscia poslugiwania sie konsola :)

Zainsatluj sobie co tam chcesz, uswiadom, że czegos tam nie umiesz i sie naucz :D

Informacji w necie jest pod dostatkiem. Tylko trzeba chciec. Mozna tez z byle pierdółka pytac na forum i obrywac po uszach. Twój wybór :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko zainstaluj wersje 1.5, bo ten kandydat 2.0 ma całkiem sporo niedoróbek jak na takie maleństwo. Ja natomiast polecam ci dystrybucję Vector http://www.vectorlinux.com/ . Prosta w instalacji i leciutka. Slackware ma atrybuty które z pewnością w ogóle cię nie interesują, pyzatym w swojej klasie jest średni.

Taka mała dygresja:

Odnoszę wrażenie, że społeczeństwo tego forum przeżywa coś w rodzaju wtórnego analfabetyzmu intelektualnego. Tak jakby ludziom nie chciało się rozwiązywać problemów samemu. Jakiś czas temu postawiłem sobie taki mały cel, aby przetestować wszystkie dystrybucje opisane na distrowatch.com (wszystkie te które będzie się dało postawić na VMware) W sumie wyszło tego troszkę ponad 150. Niektórych faktycznie nie dało się uruchomić, ale większość z nich to dystrybucje dla metroseksualistów, wyposażone w szczegółową instrukcje instalacji i obszerne FAQ. Dodatkowo każdy pakiet ma swoją dokumentację, ba nawet można dotrzeć do jego developerów. Wszystko jest podane niejako na talerzu. w 1994 roku dostałem na gwiazdkę do przetestowania system BSD w wersji 4.4. Były to same źródła bez żadnej dokumentacji, a do internetu to miałem dostęp na tylko targach infoman ;). Uruchomiłem go z pomocą kolegi na wielkanoc. Dziś są inne czasy a do postawienia systemu wystarczy nieraz 3 min(chodzi mi o wszelaki livecd).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi andriu nie każdy jest tak ograniczony jak ty i nie może zaczynać, od Slacka to wcale nie jest trudne. Ja i wielu moich znajomych używaliśmy jako pierwszej dystrybucji własnie Slackware w komplecie z google. :wink:

1696494[/snapback]

sory stary, ale patrząc na poziom Twoich wypowiedzi już od pewnego czasu wydaje mi sie że jeszcze długo bedziesz musiał "guglać" żeby zrozumieć że nie każdemu może podchodzić slack i że są lepsze dystrybucje.

A co do zaczynania to tak na marginesie, zaczynałem od Tru Unixa, ale Ty pewnie nawet niewiesz co to takiego :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to sie stało ze taki kretyn jest moderatorem... :? Ja sam nie używam Slacka tylko go polecam bo jest dośc przejrzysty w konfiguracji i można sie czegos nauczyć na poczatek.

1696961[/snapback]

brak słów nie bede sie nawet zniżał do tego poziomu :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrcze nagralem dsl 1.5 i qrcze nie chce sie uruchomic... :( u kolegi normalnie idzie a mi staje w momencie kiedy ma wykrywac usb i inne takie :P nie wiem czy cos na to da sie poradzic? bo jak nie to juz sam nie wiem jaka inna dystrybucje sprobwac... tak mi namieszaliscie ;)

chyba wiem... jesli zainstaluje inne srodowisko graficzne to powinno w miare dzialac... tak wiec pomozcie mi wybrac... FEDORA czy SUSE?

Edytowane przez Macieqqq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba wiem... jesli zainstaluje inne srodowisko graficzne to powinno w miare dzialac... tak wiec pomozcie mi wybrac... FEDORA czy SUSE?

Przetestuj obydwie dystrybucje, bo dla jednego jedna jest lepsza, dla innego inna ;)

Edytowane przez mkl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakie srodowisko graficzne wybrac najlepsze z jakosc/szybkosc (przede wszystkim szybkosc)?

1699002[/snapback]

Fluxbox/Window Maker/XFCE

Osobiście polecam tego pierwszego, sam go używam i śmiga, a przy okazji pięknie wygląda :wink:

ale zgadzam się z Lofiksem, lepiej już zamknąć temat

Edytowane przez mkl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli instalujesz sobie distro z CD to możesz potestować każde środowisko, gorzej jak dosysasz z sieci bo taki KDE to ponad 200 MB.

A tak to generalnie - co komu pasuje - choć wiadomo, że KDE & Gnome na mocniejszy sprzęt a Fluxbox/Window Maker/XFCE na słabsze maszyny.

Close !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...