Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bo w tymże przyszłym roku trzeba sprzęt unowocześnić. A zważyszy na pobór prądu P4 i zablokowany mnożnik (przy underclockingu 133-->100 spadek wydajności o 1/4) pozostaje AMD w 0.13 u i zmniejszanie mnożnika (napięcia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po to kupujesz procesor, zeby go zwalniac? prosze wytlumacz mi pokrotce. nie chodzi chyba o rachunki?

Chodzi między innymi o rachunki. A poza tym po co mi jeszcze jeden grzejnik. Przeciez te nowe Peniumy pożrają już 80-100W. A hałas wiatraczków - po co mi to.

Na przykład Antek w wersji "koń czystej krwi" jest taktowany zegarem 1.8GHz i pobiera 52 W. Ja mu zmienię FSB na 166 (chyba juz mobo na to pozwalają) i jednocześńie zmniejszę mnożnik do 9. czyli do 1.5GHz Na wydajności stracę niewiele (a gram tylko od święta) A jak trzeba będzie skompilować jakieś duże źródełko Linuxowi (kde 3.0.99 mieliło się całą noc) albo rozszyfrować jakiś hasło to niech sobie mieli przez dzień i noc, nie będzie to kosztowało majatku. Obniżenie mnożnika powinno zmniejszyc pobór prądu do 0,85*52W = 44W. Jeszcze do tego napięcie z 1,5V do 1.1V (ktoś podawał na tej grupie że do tylu się da) co zmniejszy pobór prądu o 46% czyli do 24 W. Bez utraty stabilności i zauwazalnego spadku wydajności.

Oczywście antek 166 --> 200 MHz (i mniejszy mnożnik) z 512 kB L2 byłby jeszcze lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 kWh == 0,3649 zł

nawet przy zalozeniu ze twoj komp bez monitora (czyli tak jak go na noc zostawiasz) zuzywa 200w/h to w ciagu doby zuzyje 4,8kW == 1,7 zl wiec mysle ze nie ma co plakac ;] , wiecej wydajesz dziennie na bilet autobusowy albo fajki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 kWh == 0,3649 zł

nawet przy zalozeniu ze twoj komp bez monitora (czyli tak jak go na noc zostawiasz) zuzywa 200w/h to w ciagu doby zuzyje 4,8kW ==  1,7 zl  wiec mysle ze nie ma co plakac ;] , wiecej wydajesz dziennie na bilet autobusowy albo fajki

Mój komp bez monitora bierze 70-80W. Fajek nie palę ale na bilet autobusowy to wydaję 5 zł (w jedna stronę) :cry: Wszystko to jednak bierze w łeb bo do obliczeń wkradł się błąd. Ten antek pobiera nie 52 ale 62 W. Świat shodzi na psy :evil:

Ale jeśli komputer pobiera 70W zamiast 200 to po roku zostaje 415zł i 50 gr. To po sprzedaniu starego proca starczy na kupno nowego flagowego modelu. A do tego gratis mamy ciszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhhh to ja proponuje - kup sobie cyrixa.... one dzialaja bez wentyli to znaczy ze malo W wydaja - bedziesz zadowolony...

BTW. Jak mam sprawdzic ile ciepla wydaje moj Athlon 1333@1533 na napieciu 1.86 ?

Nie do końca. Taki antek spuszczony do 1 GHz i na napięciu 1,1V wydziela tylko 13 W. A o ile jest wydajniejszy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheeheh to nie zapalaj swiatla w domu bo to tez pobiera prad !! To co tu przeczytalem to najwieksze skąpstwo swiata ...POwaznie

Sam jesteś skompy! Przecież np 1,8@1.5 będzie drozszy od 1.5@18. Po roku eksploatacji wyjdzie na to samo :wink: . Ale nie czaisz że moc pobierana = moc wydzielama w postaci ciepła. Ciepło trzeba odprowadzić. Nie kazdy lubi wycie wiatraczków. Chodzi o CISZĘ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co wogóle ten temat ?

i od kiedy p4 wydzielają więcej ciepła od athlonów ?

bzdury i głupoty, gdzie są moderatorzy ?

Od kiedy AMD wdrożyło technologię 0.13u.

Mamo! on zabiera mi zabawki z piaskowncy!

Dla mnie podkręcanie procesra np z 1.8 do 2.4 aby np przeglądać posty na tweaku jest głupotą i bzdurą. Ponieważ 90% eneri wydziela się z hałasem wiatraczków na darmo. To tak jakby zamontować sprężarke do samochodu aby by stać przed domem z gazem wciśniętym w podłogę i radować się jak silnik wyje. Mój Celek spokojnie leci na 1.33 (to nie wyczyn ale dla ilustracji) jak jest potrzeba. Ale nie widzę sensu katować go kiedy nie jest potrzebna wydajność. Do przeglądani internetu albo zabawy z edytorem tekstu może sobie chodzić jako 0.67GHz z wiatraczkiem na 5V. Dlaczego jak ktoś podkręca proca to jest cool. Jak chcesz wyciszyć komputer to jesteś głupek. Bo przecież wydajność spada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co wogóle ten temat ?

i od kiedy p4 wydzielają więcej ciepła od athlonów ?

bzdury i głupoty, gdzie są moderatorzy ?

Od kiedy AMD wdrożyło technologię 0.13u.

Mamo! on zabiera mi zabawki z piaskowncy!

Dla mnie podkręcanie procesra np z 1.8 do 2.4 aby np przeglądać posty na tweaku jest głupotą i bzdurą. Ponieważ 90% eneri wydziela się z hałasem wiatraczków na darmo. To tak jakby stać samochodem na światłach z gazem wciśniętym w podłogę.

Masz racje, lepiej zostań w tej swojej piaskownicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote="Adam78

Mój komp bez monitora bierze 70-80W. Fajek nie palę ale na bilet autobusowy to wydaję 5 zł (w jedna stronę) :cry: Wszystko to jednak bierze w łeb bo do obliczeń wkradł się błąd. Ten antek pobiera nie 52 ale 62 W. Świat shodzi na psy :evil:

Ale jeśli komputer pobiera 70W zamiast 200 to po roku zostaje 415zł i 50

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :!: :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak wogóle, to Wasze obliczenia biorą w łeb, bo nie uwzględniliście spadku nakładów na ogrzewanie mieszkania. Taki podkręcony procek to przecież świetne źródło ciepła. Wysoka wydajność takiego układu, który jeśli nie może już szybciej chodzić wydala zbędną dodatkową energię do atmosfery (czytaj powietrze w pokoju) jest niezastąpiona. Powinieneś to poważnie przemyśleć Adam64. Ustawiasz kaloryfer na połowę, i przy okazji kompilowania jądra, czy wogóle pracy przy komputerze masz cieplej. A jak idziesz spać, to wyłączasz komputer i masz chłodniej! Jak jest chłodno to aż lepiej się śpi! Wiem, bo korzystam już od wielu lat z takiego rozwiązania. Moi koledzy na stancji mają aż dwa komputery w jednym pokoju!!! i wogóle nie korzystają z kaloryferów. Ba, często otwierają okno na oścież, bo nie da się wytrzymać! Policz tylko: dwie osoby po 36.6 stopnia plus dwa procesory po jakieś 45 stopni, do tego twarde dyski 7200 i masz około 200 stopni celsjusza!!! A do tego jeszcze wilgotne powietrze wydychane z płuc i masz darmową saunę!!! To już można biznes otwierać i zwraca ci się prąd, jaki zużywasz na oświetlenie i komputer.... Poza tym z rozrzewnieniem wspominam Celerona 300@460coś który w zimie topił lody obojętności na sercu mej koleżnaki... I do tego może Ci się przydać taki grzejniczek! No chyba że jesteś samotnikiem. Ale Twojemu chomikowi możesz podgrzewać wodę w poidełku, rybkom wodę w akwarium, mamie wodę na herbatę!!! I ty Wątpisz w sens podkręcania procesora????

Jestem szczerze rozczarowany, zawiedziony i smutny...

Chyba się powieszę :( chlip...chlip... :cry: :cry: :cry: :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak wogóle, to Wasze obliczenia biorą w łeb, bo nie uwzględniliście spadku nakładów na ogrzewanie mieszkania. Taki podkręcony procek to przecież świetne źródło ciepła. Wysoka wydajność takiego układu, który jeśli nie może już szybciej chodzić wydala zbędną dodatkową energię do atmosfery (czytaj powietrze w pokoju)  jest  niezastąpiona. Powinieneś to poważnie przemyśleć Adam64. Ustawiasz kaloryfer na połowę, i przy okazji kompilowania jądra, czy wogóle pracy przy komputerze masz cieplej. A jak idziesz spać, to wyłączasz komputer i masz chłodniej! Jak jest chłodno to aż lepiej się śpi! Wiem, bo korzystam już od wielu lat z takiego rozwiązania. Moi koledzy na stancji mają aż dwa komputery w jednym pokoju!!! i wogóle nie korzystają z kaloryferów. Ba, często otwierają okno na oścież, bo nie da się wytrzymać! Policz tylko: dwie osoby po 36.6 stopnia plus dwa procesory po jakieś 45 stopni, do tego twarde dyski 7200 i masz około 200 stopni celsjusza!!! A do tego jeszcze wilgotne powietrze wydychane z płuc i masz darmową saunę!!! To już można biznes otwierać i zwraca ci się prąd, jaki zużywasz na oświetlenie i komputer.... Poza tym z rozrzewnieniem wspominam Celerona 300@460coś który w zimie topił lody obojętności na sercu mej koleżnaki... I do tego może Ci się przydać taki grzejniczek! No chyba że jesteś samotnikiem. Ale Twojemu chomikowi możesz podgrzewać wodę w poidełku, rybkom wodę w akwarium, mamie wodę na herbatę!!! I ty Wątpisz w sens podkręcania procesora????

Jestem szczerze rozczarowany, zawiedziony i smutny...

Chyba się powieszę :( chlip...chlip... :cry:  :cry:  :cry:  :cry:

Hehehe masz 100% rację, sam siedząc przy kompie moj wiatrak cieplutkim powietrzem wypełnia mój pokój co powoduje że jest mi ciepło w tych trudnych czasach gdzie musimy oszczędzać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja w zeszlym roku w zime zrobilem maly tescik.

Wlaczylem kompa, wyprazanie procka, zakrecilem kaloryfer i wychodzac zamnkalem drzwi do pokoju. Gdy wrocilem z gieldy (jakies 2-3h) to w pokoju bylo tak cieplo ze nie dalo sie wytrzymac.

Wyobrazam sobie co jest przy najnowszym sprzecie ktory wydziela wiecej ciepla :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czlowieku jak to czytalem myslalem ze ze smiechu pekne z tego co ty pisheshto wynika ze calymi dniami powinnsmy sidziec w ciemnosciach nie siedziec przy kompie nie ogladac telewizji jak mamy cos zrobic wieczorem w domu to wychodzimy na dwor gdzie jest latarnia i cos bedzie widac przeciesh jakie beda oshczednosci ;) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czlowieku jak to czytalem myslalem ze ze smiechu pekne z tego co ty pisheshto wynika ze calymi dniami powinnsmy sidziec w ciemnosciach nie siedziec przy kompie nie ogladac telewizji jak mamy cos zrobic wieczorem w domu to wychodzimy na dwor gdzie jest latarnia i cos bedzie widac przeciesh

Codziło mi to to że nie życzę sobie mieć wiataczków w komputerze

a który to chodzi z reguły 24h/dzień a przynajmniej 12 a szum mi przszkadza. (choć może w te mrozy to lepszy byłby wariant z kaloryfem cich a do tego ciepło :wink: )

Poza tym to nie ja sprowadziłem wątek na tematy ekonomiczne jakbyś umiał czytać ze zrozumimom to byś to zauważył. Jezeli juz o oszczędności mowa to nie dziwi cię że Chciałem wydać 3-4 stówy więcej na lepszego proca tylko żeby oszczędzać. Przecież taki wolniejszy model ale nie spowalniany byłby tańszy niż szybszy zdławiony. Gdzie sens gdzie logika. Ale logika to kolejna dziedzina wiedzy której nie znasz a szydzisz.

jakie beda oshczednosci ;) :D

To już ktoś tu obliczył. Przeczytaj watek jeszcze raz. Umiejętność czytania ze zrozumieniem zanika :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL!!! Dołączona grafika ja pierdziele takiego czegoś dawno nieczytałem Dołączona grafika buuuhahahaha...

coś chyba niektórym szkodzą te mrozy :wink: 8O Dołączona grafika hehehe....

u mnie godz. 17.11 -14*oC !!! 8O Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika... a mój komp grzeje mi pokój Dołączona grafika... i nawet temp. na procu mi spadła bo mam tak "ciepło" w pokoju, normlanie mam temp. winXP 51oC a teraz mam 43-48oC Dołączona grafika...

dobra wyłanczam kompa gaszę światło i lece na sanki :wink: :D Dołączona grafika !!!! .... i jakieś winko na ogrzanie se kupie :wink: :lol: buuahahaha...albo nie bo to niebędzie oszczędnie :wink: Dołączona grafika...

o kór#a wyłączyły się latarnie 8O :wink: :lol: hehe.... Adam78 twój proc chyba zadużo prądu bierze bo napięcie w polsce spada i latarnie przygasają albo urząd miast oszczędza na prezenty Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika hehehehe....

to chyba mój najdłuższy post Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhhh to ja proponuje - kup sobie cyrixa.... one dzialaja bez wentyli to znaczy ze malo W wydaja - bedziesz zadowolony...

BTW. Jak mam sprawdzic ile ciepla wydaje moj Athlon 1333@1533 na napieciu 1.86 ?

Nie do końca. Taki antek spuszczony do 1 GHz i na napięciu 1,1V wydziela tylko 13 W. A o ile jest wydajniejszy!
hmm moja celina na 660MHz i na napieciu ok 1.05V ma ok 7W L O L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja w zeszlym roku w zime zrobilem maly tescik.

Wlaczylem kompa, wyprazanie procka, zakrecilem kaloryfer i wychodzac zamnkalem drzwi do pokoju. Gdy wrocilem z gieldy (jakies 2-3h) to w pokoju bylo tak cieplo ze nie dalo sie wytrzymac.

Wyobrazam sobie co jest przy najnowszym sprzecie ktory wydziela wiecej ciepla :)

hmmm to chyba masz pokoj dwa na jeden metra kwadratowego - moj 20metrowy pokoj trudno jest ogrzac podkreconym kaloryferem - temp 50C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...moj 20metrowy pokoj trudno jest ogrzac podkreconym kaloryferem - temp 50C

znam ten bol. ale tam gdzie stoi komputer (ok 15 m2) jest faktycznie cieplej.
no na wiatrakach faktycznie -ale ja mam WC ktore ciepla nie oddaje - bo nie ma co oddawac - hmmm marne 45W co to jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...