Gość razorex Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 Wykonałem skanowanie HDD regeneratorem i wykrył 11 bad sektorów, z czego 9 odzyskał. Czy na odzyskanie pozostałych 2 są jakies szanse. Dodam że są one w całkiem osobnych miejscach jeden na początku drugi w środku :( Czy dysk ten nadaje sie do oddanie na gwarancje - bo taką jeszcze na niego posiadam ?? pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 Wystarczy użyć programu MHDD (scan z opcją erasewaits) , ale w twoim wypadku radziłbym oddać na gwarancje . Dostaniesz nowy , albo ten sam naprawiony przealokowaniem badów do SA dysku . Pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 Witam! No wiec tak: na "odzyskanie" pozostalych badow sa raczej marne szanse, za to calkiem niezle sa na to, ze te 9 niedlugo "wroci". Niestety - jak dysk zaczyna lapac bady to zwykle znaczy poczatek agonii twardziela. Na gwarancje zawsze mozesz oddac - nic nie tracisz. Najwyzej jej nie uznaja i oddadza Ci dysk. Trudno powiedziec czy uznaja czy nie, bo nie wiem w jakich okolicznosciach powstaly te bady (upadek, przegrzanie, zuzycie) i jaki stary jest ten dysk. Generalnie im mlodszy tym lepiej, bo wtedy panowie w serwisie zwykle zakladaja, ze dotarl do kraju trefny i zwykle uznaja reklamacje. Jesli dysk ma nie wiecej niz miesiac to mozna sie pokusic o "dobicie" go B) Uzyskuje sie to przez mocne uderzenie o jakas niepozostawiajaca zadrapan powierzchnie, zeby panom w serwisie dysk wogule nie odpalil i nic nie wskazywalo na fizyczne uszkodzenie napedu - brutalne i chamskie zagranie, ale czasem nie ma innego wyjscia :mur: Inna sprawa, jak masz dysk 2 lata i zostalo Ci pol roku gwarancji... tutaj powyzszy sposob raczej nie ma szans powodzenia. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razorex Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 Mam jeszcze pytanie zwiazane z tą gwarancją. Nie mam drugiego dysku i przez okres jak dysk będzie na gwarancji nie bede miał dosptępu do kompa :mur: . Ile oni go tam mogą trzymać ???? Kolega oddał niedawno nagryware DVD na gwarancje to mu oddali po 2 miesiącach :angry: Sformatowac go przed oddaniem :huh: pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 Ja bymsie zastanowil czy lepiej miec wadliwydysk czy byc przez 2 miechy bez kompa. Jak na dysku powstaly bad blocki to cos jest nie tak. Albo stalo sie to z winy mechanicznej czyli np. upadek albo cos w tym stylu,albo poprostu dysk jesy uszkodzony i bad bloki mimo ze zostaly usuniete powroca w niedlugim czasie i w napewno wiekszej ilosci. Jesli masz gwarancje to lepiejj oddaj bo pozniej moze ci sie skonczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SETHH1 Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 (edytowane) Witam! No wiec tak: na "odzyskanie" pozostalych badow sa raczej marne szanse, za to calkiem niezle sa na to, ze te 9 niedlugo "wroci". Niestety - jak dysk zaczyna lapac bady to zwykle znaczy poczatek agonii twardziela. Na gwarancje zawsze mozesz oddac - nic nie tracisz. Najwyzej jej nie uznaja i oddadza Ci dysk. Trudno powiedziec czy uznaja czy nie, bo nie wiem w jakich okolicznosciach powstaly te bady (upadek, przegrzanie, zuzycie) i jaki stary jest ten dysk. Generalnie im mlodszy tym lepiej, bo wtedy panowie w serwisie zwykle zakladaja, ze dotarl do kraju trefny i zwykle uznaja reklamacje. Jesli dysk ma nie wiecej niz miesiac to mozna sie pokusic o "dobicie" go B) Uzyskuje sie to przez mocne uderzenie o jakas niepozostawiajaca zadrapan powierzchnie, zeby panom w serwisie dysk wogule nie odpalil i nic nie wskazywalo na fizyczne uszkodzenie napedu - brutalne i chamskie zagranie, ale czasem nie ma innego wyjscia :mur: Inna sprawa, jak masz dysk 2 lata i zostalo Ci pol roku gwarancji... tutaj powyzszy sposob raczej nie ma szans powodzenia. pozdro. 1696916[/snapback] Hehe dobre :mur: Ale tak na serio to nie dobijaj dysku uderzeniami, bo po rutynowym rozebraniu w serwisie po głowicy widać, że dostał strzał :lol2: miałem już taki problem.... Jeżeli masz gwarancję to się nie zastanawiaj i oddaj go , podczas jej trwania nie ma prawa pojawić się żaden bad sector :D Czas oczekiwania to koło 2 tygodni, raczej obowiązują ich terminy ustawowe, na ten czas załatw sobie jakiś HDD 12 Gb za 50zyli na przetrwanie (potem łatwo go spylić np na allegro) Z własnego doświadczenia wiem, że lepiej nie pracować na dysku, na którym jest choć 1 bad, bo niespodziewanie może nie wstać na drugi dzień, a o danych można zapomnieć :mur: pozdro Edytowane 13 Października 2005 przez SETHH1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 Hehe dobre :mur: Ale tak na serio to nie dobijaj dysku uderzeniami, bo po rutynowym rozebraniu w serwisie po głowicy widać, że dostał strzał :lol2: miałem już taki problem.... Jeżeli masz gwarancję to się nie zastanawiaj i oddaj go , podczas jej trwania nie ma prawa pojawić się żaden bad sector :D Czas oczekiwania to koło 2 tygodni, raczej obowiązują ich terminy ustawowe, na ten czas załatw sobie jakiś HDD 12 Gb za 50zyli na przetrwanie (potem łatwo go spylić np na allegro) Z własnego doświadczenia wiem, że lepiej nie pracować na dysku, na którym jest choć 1 bad, bo niespodziewanie może nie wstać na drugi dzień, a o danych można zapomnieć :mur: pozdro 1697625[/snapback] Coz, nie twierdze ze jest to lekarstwo na wszelkie gwarancje ani nawet sposob specjalnie godny polecenia. Po prostu w sytuacji gdy wiesz ze Twoj NOWY dysk jest walniety i nie stac cie na czekanie 2 miechy az serwis laskawie uzna gwarancje i go wymieni, to taki sposob jest jakims wyjsciem. Mialem taka sytuacje - dysk byl serwerowym back-upem ktory padl tydzien po zakupie. Moj znajomy - zeby bylo ciekawiej to byly serwisant, na moich oczach z go dobil. Reklamacje uznano - po 3 dniach przyszedl nowy dysk. Zaloze sie ze nawet go nie rozkrecali. Wystarczylo im przekonanie: "nowy + padl po tygodniu + nawet nie startuje = byl walniety zanim dotarl do kraju" Tak na zdrowy rozum: szczegolowe badanie dysku trwa pare dni - przy obecnej ilosci padajacych twardzieli ktory serwis ma czas przebadac wszystkie? Jak jest przekonywujaca historyjka, pasujaca to powszechnego schematu, to podlaczaja, stwierdzaja ze nie chodzi i wysylaja do producenta, ktory ma jeszcze mniej czasu na badanie dyskow. Taniej mu jest po prostu wymienic na nowy. Inna sprawa, ze przy 2-letnim dysku taki patent na bank by nie przeszedl. Ps. Terminy ustawowe to jedno, a kiedy oddadza Ci dysk to zupelnie inna sprawa. :mur: pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razorex Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 Dysk kupiłe 30.10.2003 a więc mam jeszcze rok gwarancji . Sformatuje go i przy najbliższej okazji oddam go do sklepu w którym go zakupiłem i przez następny miesiąc pociągne na 15 GB hehe :D Mam tylko nadzieje że uznają mi tą reklamacje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 Uznają każdy bad= gwara [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razorex Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 REAKTYWACJA :) Oddałem mój dysk do serwisu 29.10.2005 . Dzisiaj (3.12.2005) odebrałem NOWY :) Polecam oddawanie na gwarancje (jeżeli się jeszcze taką posiada), oni się nie patyczkują odrazu dadzą nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...