kamisia Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 Witam, Mam dziwny problem. Kupiłam dzisiaj cd-rom LG GCR-8523BBU, podłączyłam go do komputerka i jakieś cuda się dzieją. Bios i system (windows XP Sp2) widzą ten napęd normalnie, ale jajka zaczynają się dziać po włożeniu do niego jakiejkolwiek płyty. Komp poprostu wisi. Nawet kursor nie chce się przesuwać po ekranie. Napęd niby usilnie próbuje odczytać płytkę, ale niestety jakoś mu to nie wychodzi. Problem znika gdy wyjmę płytę z napędu. Wszystko wraca do normy. Jeśli chodzi o zworkę zmieniałam jej miejsce we wszystkie możliwe położenia. Zaktualizowałam również sterownik do tego cd-romu co też nie przyniosło żadnego skutku. Sprawdziłam cd-rom na innym komputerze i działa tak jak powinien bez żadnych zabiegów po podłączeniu. Dodam tylko, że komputerek, w którym cd-romek ma problem jest nowiutki, a jego bios był aktualizowany w zeszłym tygodniu. Parametry komputera: Płyta: Gigabyte K8NS nForce3 Procek: Sempron 2600+ Grafika: Radeon 9600 Dysk: Seagate 80 Gb SATA Pamięć: 512 DDR 400 Kingston Nagrywarka: DVD LG GSA-4167 DL Pomocy !!! Nie mam pomysłu co dalej robić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hdd_Cut Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 koputer dobry niepowinno byc problemow, ale to zaleta cd-romow LG :lol2: (niemowie tu o nagrywarkach :D ) u mnie tez jaja byly jak podlaczalem cdroma lg bios widzial go jako 2 napedy :blink: :mur: ale jak podlaczalem nagrywarke to wsio bylo ok wiec wina cdromu, cdrom byl kumpla u niego to samo on ma cos Venice 3000 jakis asus na nforce, ale jak podlaczalem to do pentiuma 800 u innego kumpla to bylo ok. poprostu niewszystkie kompy lubia LG :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamisia Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 Dzięki za zainteresowanie, ale czy ktoś ma pomysł jak zrobić, żeby ten cd-rom zadziałał...? Czy jest na to jakaś szansa...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hdd_Cut Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 mozesz sprobowac reinstallnac windzie moze to pomoze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 E odrazu reinstalowac winde. Radze dokladnie sprawdzic wszystko po kolejiczyli: -podlacz sam naped do calkiem osobnej tasmy najlepiej na IDE 2 -zworke oczywiscie ustaw na master -w BIOSIE wszystkie opcje dotyczace kanałow IDE ustaw na AUTO wykrywanie -upewnij sie ze w BIOSIE nazwa cd-romu jest poprawnie rozpoznana tj. model, wersja itp... -w systemie przeinstaluj wszystkie steroniki plyty gownej -zobacz w menadzerze urzadzen czy cd-rom jest zainstalowany -sproboj odinstalowac wszystkie kanaly IDE i zlecic systemowi ich ponowna instalacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...