Skocz do zawartości
Sao

Jak Kupować Monitor?

Rekomendowane odpowiedzi

Na co zwracać uwagę, kupując monitor CRT. Chodzi mi o to, zeby nie kupić przypadkiem jakiegoś felernego modelu. Monitor mam już wybrany(LG F700P, ewentualnie porównam z Samsungiem 757MB, ale przychylam się do F700P).

Nie bedę miał raczej możliwości porownać z modelem z tej samej serii tyle w sklepie sztuk nie ma, więc wszystko będę musiał brać na oko. Specjalnego programu nie zainstaluje, to też chyba nic nie da.

Może jakieś wady rzucają się w oczy? Złe kolory, goemetria, znaki używania?

Proszę o porady, a może po prostu brać bez sprawdzania?

Edytowane przez Sao

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. sprawdzic przede wszytkim geometrie, zbieznosc kolorow i ostrosc/rozmycie (w zalecanej/maksymalnej rozdzielczosci i przy maksymalnym odswiezaniu dla danej rodzielczosci)

2. bez programu sie nie obejdzie - ale nie trzeba ich instalowac tylko odpalasz z dyskietki (ktos jeszcze tego uzywa?) :P albo PenDrive'a - Nec Test Monitor lub NOKIA Monitor Test (pobaw sie ktoryms z nich w domu to polapiesz sie ktory test do czego)

3. jak "zaprzyjazniony" sklep to lepiej testowac w domu i potem wymieniac jak sa wady

4. pamietaj ze kineskop musi sie wygrzac troche (monitor powinien byc wlaczony 15-30 min wczesniej) zanim zaczniesz "badanie"

5. dobrze by bylo gdyby monitor byl podpiety do jakiejs markowej karty graficznej - nie tam od razu Matrox (ale byloby idelanie) ale ze by to nie byl jakis zintegrowany uklad z chipow np Via

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jeszcze dodam że nie tylko karta gfx jest ważna, ale także jakość kabla - na tych najtańszych np . w rozdziałce typu 1600x1200 to za dużo się na ekranie nie zobaczy, a takie właśnie tanie kable to taki trick sprzedawcy (no wie Pan, nie mam chwilowo innego na sklepie) aby nie zobaczyć dokładnie czy coś nie dolega bańce...

co nie znaczy, że każdy sprzedawca to kombinator..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi