Skocz do zawartości
KvM

Dfi Lp Ultra D Widzi Tylko 3,5 Gb Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie Mam założone 4x 1GB Geil CL3

Jak zakładam po jednej parze to widzi całą pamięć. Po włożeniu wszystkich zarówno BIOS windows jak i Sandra pokazują tylko 3,5GB. Bios najnowszy ze strony DFI.

W instrukcji pisze, że płyta obsługuje do 4GB

Ma ktoś może jakieś pomysły?

Edytowane przez KvM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem na bank pewien ale ale producenci podają pamięć 1000 Bajtów to 1kb a tak nie jest bo 1024 a 1024 kb to 1Mb. Tak samo jest przyd twardych dyskach.

1698661[/snapback]

Nie wiem co Domik kombinujesz ale jest oczywiste ze 1024Mb = 1Gb (wynika to z systemu dwojkowego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sativ nie rozumiesz dla producentów 1000 MB to jeden 1GB a tak nie jest.Identycznie 1000 b to nie 1 kb. Dlatego dysk mający 160 gb nie ma ich tyle tylko troszkę mniej. Ale jak piszę tak jest z twardymi dyskami.

@Kvm uruchom memtest lub goldmemory. Zapomniałem nie które proce amd miały(winchester/venice (nie jestem na bank pewien było na forum)) kłopoty z obsługą tak dużej ilości pamięci.

Edytowane przez Domik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sativ nie rozumiesz dla producentów 1000 MB to jeden 1GB a tak nie jest.Identycznie 1000 b to nie 1 kb. Dlatego dysk mający 160 gb nie ma ich tyle tylko troszkę mniej. Ale jak piszę tak jest z twardymi dyskami.

@Kvm uruchom memtest lub goldmemory. Zapomniałem nie które proce amd miały(winchester/venice (nie jestem na bank pewien było na forum))  kłopoty z obsługą tak dużej ilości pamięci.

1699397[/snapback]

tak, ale on ma x2, a trzeba pamietac, ze winchester to miał problem z 4x512, Venice na e3 zreszta tez. Mysle ze 4x1024 to nie lada wyzwanie dla proca. Sprwdz z tym 1T i 2T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz maila do oblusgi technicznej amd zobaczymy co ci odpisza :D

napisz serie swojego proca to sie rozszyfruje jaka to revizja i bedzie mozna odczytać jaki jest kontroler na nim

tak czy siak to na 2t powinno codzić a do 4gb ? chyba dzieki tej całej technologi a64 proc jest w stanie zaadresować wiecej pamieci niz tylko 4 gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz maila do oblusgi technicznej amd zobaczymy co ci odpisza :D

napisz serie swojego proca to sie rozszyfruje jaka to revizja i bedzie mozna odczytać jaki jest kontroler na nim

tak czy siak to na 2t powinno codzić a do 4gb ? chyba dzieki tej całej technologi a64 proc jest w stanie zaadresować wiecej pamieci niz tylko 4 gb

1699535[/snapback]

tak- napisz maila

ale raczej to nie wina proca bo kontroler w rev E radzi sobie z kostkami 1GB, nawet czterema

jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi na myśl to wersja kszonka- ale 512MB to ciut za dużo

lepiej zadaj to pytanie na XS :) - tam na pewno mieli już takie numery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzę jeszcze z innym egzemplarzem X2 i Venice jak się sprawa ma.

Jednak należy całkowicie odrzucić sprawę liczenia 1000MB zamiast 1024.

Jak wsadzam 2x1 + 2x0,5 to pokazuje 3GB, a po wsadzeniu 4x1 3,5GB. Poza tym producenci RAM podają jej wielkość zawsze w układzie dwójkowym w przeciwieństwie do producentów dysków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=73675

To start with for 4GB, in DFI NF4 advance chipset bios section you need to enable PCI MMIO memory hole option to properly map 4GB otherwise you will only see 3GB of memory.

Dołączona grafika

Mam nadzieje ze pomoze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wynika że to wina nf4

1700405[/snapback]

Nie, to nie wina NF4, lecz 32 bitowej przestrzeni adresowej.

W 4GB jest miejsce na RAM i całą pule adresów I/O

okno na kartę graficzną itp.

Jak zmienisz system na 64 bit i ustawicz stosowną opcje w biose

powinieneś zobaczyć całe 4 GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, to nie wina NF4, lecz 32 bitowej przestrzeni adresowej.

W 4GB jest miejsce na RAM i całą pule adresów I/O

okno na kartę graficzną itp.

Jak zmienisz system na 64 bit i ustawicz stosowną opcje w biose

powinieneś zobaczyć całe 4 GB

1700489[/snapback]

No jest to logiczne i oczywiste. Pozostaje kwestią otwartą czy faktycznie musi być to aż 0,5GB !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi