KvM Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 (edytowane) Jak w temacie Mam założone 4x 1GB Geil CL3 Jak zakładam po jednej parze to widzi całą pamięć. Po włożeniu wszystkich zarówno BIOS windows jak i Sandra pokazują tylko 3,5GB. Bios najnowszy ze strony DFI. W instrukcji pisze, że płyta obsługuje do 4GB Ma ktoś może jakieś pomysły? Edytowane 13 Października 2005 przez KvM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 Nie jestem na bank pewien ale ale producenci podają pamięć 1000 Bajtów to 1kb a tak nie jest bo 1024 a 1024 kb to 1Mb. Tak samo jest przyd twardych dyskach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sativ Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 Nie jestem na bank pewien ale ale producenci podają pamięć 1000 Bajtów to 1kb a tak nie jest bo 1024 a 1024 kb to 1Mb. Tak samo jest przyd twardych dyskach. 1698661[/snapback] Nie wiem co Domik kombinujesz ale jest oczywiste ze 1024Mb = 1Gb (wynika to z systemu dwojkowego) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 A w biosie ile widzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 Nie wiem co Domik kombinujesz ale jest oczywiste ze 1024Mb = 1Gb (wynika to z systemu dwojkowego) 1698682[/snapback] No pisałem już że też tylko 3,5 GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 14 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2005 Pewnie procek, jeszcze niktnie pakował 4 x 1gb, wiec bardzo mozliwe. Sprawdz co bedzie jak dasz 2T, oile juz teraz nie jest 2T......... rewizja e4 jeszcze pewnie? czy e6? bo 3800+ x2 ma obu dwie mozliwe z trego co wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 14 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2005 (edytowane) @Sativ nie rozumiesz dla producentów 1000 MB to jeden 1GB a tak nie jest.Identycznie 1000 b to nie 1 kb. Dlatego dysk mający 160 gb nie ma ich tyle tylko troszkę mniej. Ale jak piszę tak jest z twardymi dyskami. @Kvm uruchom memtest lub goldmemory. Zapomniałem nie które proce amd miały(winchester/venice (nie jestem na bank pewien było na forum)) kłopoty z obsługą tak dużej ilości pamięci. Edytowane 14 Października 2005 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 14 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2005 @Sativ nie rozumiesz dla producentów 1000 MB to jeden 1GB a tak nie jest.Identycznie 1000 b to nie 1 kb. Dlatego dysk mający 160 gb nie ma ich tyle tylko troszkę mniej. Ale jak piszę tak jest z twardymi dyskami. @Kvm uruchom memtest lub goldmemory. Zapomniałem nie które proce amd miały(winchester/venice (nie jestem na bank pewien było na forum)) kłopoty z obsługą tak dużej ilości pamięci. 1699397[/snapback] tak, ale on ma x2, a trzeba pamietac, ze winchester to miał problem z 4x512, Venice na e3 zreszta tez. Mysle ze 4x1024 to nie lada wyzwanie dla proca. Sprwdz z tym 1T i 2T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 14 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2005 napisz maila do oblusgi technicznej amd zobaczymy co ci odpisza :D napisz serie swojego proca to sie rozszyfruje jaka to revizja i bedzie mozna odczytać jaki jest kontroler na nim tak czy siak to na 2t powinno codzić a do 4gb ? chyba dzieki tej całej technologi a64 proc jest w stanie zaadresować wiecej pamieci niz tylko 4 gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 14 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2005 napisz maila do oblusgi technicznej amd zobaczymy co ci odpisza :D napisz serie swojego proca to sie rozszyfruje jaka to revizja i bedzie mozna odczytać jaki jest kontroler na nim tak czy siak to na 2t powinno codzić a do 4gb ? chyba dzieki tej całej technologi a64 proc jest w stanie zaadresować wiecej pamieci niz tylko 4 gb 1699535[/snapback] tak- napisz maila ale raczej to nie wina proca bo kontroler w rev E radzi sobie z kostkami 1GB, nawet czterema jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi na myśl to wersja kszonka- ale 512MB to ciut za dużo lepiej zadaj to pytanie na XS :) - tam na pewno mieli już takie numery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Sprawdzę jeszcze z innym egzemplarzem X2 i Venice jak się sprawa ma. Jednak należy całkowicie odrzucić sprawę liczenia 1000MB zamiast 1024. Jak wsadzam 2x1 + 2x0,5 to pokazuje 3GB, a po wsadzeniu 4x1 3,5GB. Poza tym producenci RAM podają jej wielkość zawsze w układzie dwójkowym w przeciwieństwie do producentów dysków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 U mnie w instrukcji do asusa pisze: Due to chipset resource allocation, the system may detect less than 4GB of system memory when you installed four 1GB DDR memory modules. Czyli wynika że to wina nf4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=73675 To start with for 4GB, in DFI NF4 advance chipset bios section you need to enable PCI MMIO memory hole option to properly map 4GB otherwise you will only see 3GB of memory. Mam nadzieje ze pomoze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gray Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Czyli wynika że to wina nf4 1700405[/snapback] Nie, to nie wina NF4, lecz 32 bitowej przestrzeni adresowej. W 4GB jest miejsce na RAM i całą pule adresów I/O okno na kartę graficzną itp. Jak zmienisz system na 64 bit i ustawicz stosowną opcje w biose powinieneś zobaczyć całe 4 GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Nie, to nie wina NF4, lecz 32 bitowej przestrzeni adresowej. W 4GB jest miejsce na RAM i całą pule adresów I/O okno na kartę graficzną itp. Jak zmienisz system na 64 bit i ustawicz stosowną opcje w biose powinieneś zobaczyć całe 4 GB 1700489[/snapback] No jest to logiczne i oczywiste. Pozostaje kwestią otwartą czy faktycznie musi być to aż 0,5GB ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 A sprawdziles to co napisal ent ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 A sprawdziles to co napisal ent ?? 1700813[/snapback] Dopiero w poniedziałek będę mógł sprawdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...