Skocz do zawartości
Krasy18

Celeron 950@1090

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po przeczytaniu kilku postow na tym forum naszla mnie ochota na podkrecenie swojego starego Celeronka;) Jak narazie doszedlem do 1090 MHz i dalej nie daje rady bo system robi sie niestabilny:/ (temperatura 30-38 st.C)

Mysle ze to nie jest kres jego mozliwosci, tylko nie wiem co teraz robic.

Slyszalem ze podniesienie napiecie procesora moze cos zmienic, tylko jak to zrobic???

Moj sprzet to:

Celeron taki jak wyzej;)

Plyta to jakas kicha producent SONO

320 MB SDRAM 133 MHz

HDD 20GB WD

Grafika: narazie to z grafika jest lipa bo tylko zintegrowana (4MB) :))

Dzwiek: Mint cos tam:) 5.1ch

CD-RW Lite-On 40x12x40 czy jakos tam:)

Tak jak wyzej opisalem nie wiem jak podniesc napiece procka i o ile to mozna zrobic??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Google twoim przyjacielem szukajka też [;. Drut mod łączysz odpowiednie nóżki proca i masz wyższe napięcie niż standard ;]. Poza tym uważaj za wysokie fsb i karta graficzna nie będzie dobrze działać bo ona jest zintegrowana kup chociaż irvę wydatek 20 zł maks. Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz instrukcję do płytki głównej to proponuje poszukać info. na temat położenia zworki do odblokowywania FSB :) (na ogół znajduje się po prawej stronie od procesora :] Przestaw ją i rach ciach wpadasz do BIOS-a przestawiasz taktowanie, odpalasz jakiegoś benchmarka i cieszysz się z lepszych wyników ;)

Chociaż max daję że wyciągniesz z 1.2ghz -1.3ghz

Powodzenia :)

PS. Nie polecam bawić się z napięciami jeżeli proc zachowuje się stabilnie bo to może tylko zwiększyść ilość wydzielanego ciepła przez niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...