Skocz do zawartości
best-boy

Nienawiść do AMD (ciekawe...)

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki fajny topic, nikt nie bluzga, wszyscy hapy :D  Po prostu Kraina łagodności :mrgreen:

Aż też mi się niechce wierzyć. Czyżby nareszcie dotarło, że nie ma o co się spierać :) Brawo. Chyba pierwszy raz w tym temacie mogę spokojnie zgodzić się z wszystkimi przedmówcami :D

Hehe ......... :D

Z pewna doza niesmialosci otwarlem ten topic , i co ?

ano .................... nic :)

Wreszcie userzy prowadza dyskusje na temat zazwyczaj drazliwy, na wysokim poziomie. :P

Naprawde milo czytac , oby tak dalej :o

No to ja przypomne co miało miejsce kilka godzin temu.

Może nawiąże temat do dalszej dyskusji ;) Jak myslicie, czy AMD zastosuje w przyszłości (Athlon 64) technologie podobną i konkurencyjną do Hiperwatkowości?

Czy wejdzie w życie pomysł Intel`a polegający na stworzeniu procesora mającego 4 jądra? Zaletami takiego pomysłu jest niska temperatura (każde jądro oblicza skomplikowaną operacje (zyskuje na temperaturze), a potem dostaje mało złożone zadanie dzięki któremu może ochłonąć, a inne w tym czasie liczy te 'bardziej złożone'), a wadami długi czas przepływu danych pomiędzy jadrami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też po małym zboczeniu z kursu znów staje się wyznawcą Intel Inside :). Aczkolwiek nei powiem żeby mój Athlon był zły czy coś. Jest tylko słabo podatny na podkrecanie i tyle. No i Intel to Intel (dla intelowca=satysfakcja :) ). Ale kto wie co przyniesie jutro :). Byc może i następnym moim komputerkiem będzie znów AMD?. Czas pokaże. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wicecie co? , niedawno stałem przed dylematem gf3-r8500 bylem zatwardzialym zwolennikiem nvidi, a pewni Forumowicze mnie przekabacili na Ati i CHWAŁA im za to ! :)

Wydajnosc nieco leprze dla ati, wlacze anizo x16, i gf3 jest hen heeeeeeeeen w tyle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

moja przygoda z kompem zaczela sie od intela C333A bylem zadowolony z tego zakupu ale do czasu , ktoregos dnia wybralem sie do kumpla zeby obadac jego sprzecik byl to PII300 na slocie i odziwo w gierkach byl duzo szybszy niz moj celek mimo iz moj proc mial zegar wiekszy o 33MHz(grafy te same i pamieci ) , z tego powodu nasunela mi sie taka mysl, ze proc bez cashu jest namiastka wydajnosci mialem do wyboru C933 i Athlona 1000 ,wolalem nieznacznie doplacic i kupic antka , powod: wydajnosc cena i wspomniany cash , nastepny byl XP 1700+

narazie zostaje przy AMD , a co bedzie nastepne przyszlosc pokaze INTEL&AMD Ruleeeezzzz :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich 

moja przygoda z kompem zaczela sie od intela C333A bylem zadowolony z tego zakupu ale do czasu , ktoregos dnia wybralem sie do kumpla zeby obadac jego sprzecik byl to PII300 na slocie i odziwo w gierkach byl duzo szybszy niz moj celek mimo iz moj proc mial zegar wiekszy o 33MHz(grafy te same i pamieci ) , z tego powodu nasunela mi sie taka mysl,  ze proc bez cashu jest namiastka wydajnosci mialem do wyboru C933 i Athlona 1000 ,wolalem nieznacznie doplacic i kupic antka , powod: wydajnosc cena i wspomniany cash , nastepny byl XP 1700+

narazie zostaje przy AMD , a co bedzie nastepne przyszlosc pokaze INTEL&AMD Ruleeeezzzz  :twisted:

Bo pamiec Cache to 40% kosztu wyprodukowania proca. Kiedyś było dużo odrzutów z powodu uskodzonej pamięci Cache. Cały proc szedł na szmelc. Aż w końcu Intel wpadł na pomysł żeby w tych nieudanych procach zablokować połowę pamięci cache razem z uszkodzonymi komórkami i sprzedawać pod inną nazwą i taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce mi sie tworzyć nowego tematu, więc spytam, czy to prawda że producenci najnowszych gier robią pentle, żeby gra chodziła wolniej, i wymagała lepszego sprzętu. Albo spytam wprost, czy poszło by mi Doom III Alpha na Celku 300A mhz , gdyby nie było tych pentli?

Czekam na choć kilka odpowiedzi i pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce mi sie tworzyć nowego tematu, więc spytam, czy to prawda że producenci najnowszych gier robią pentle, żeby gra chodziła wolniej, i wymagała lepszego sprzętu. Albo spytam wprost, czy poszło by mi Doom III Alpha na Celku 300A mhz , gdyby nie było tych pentli? 

Czekam na choć kilka odpowiedzi i pozdro!

Żadnych pętli nie dodają. po prostu skomplikowanie graficzne gier jest wyrażone skomplikowaniem x^2 czyli aby uzyskać dwukrotnie więcej detali trzeba poświęcić czterokrotnie więcej mocy obliczeniowej. Poza tym sporo gier nie jest optymalizowanych w dostatecznym stopniu (a dobra optymalizacja potrafi cuda - np grafikę 3d na Commodore 64) a progrmiści ułatiwiają sobie pracę pisząc obiektowo co daje spory narzut obługą samych obiektów.

Niestety czasy gier pisanych w asemblerze są już za nami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja przygoda z kompami zaczęła się od pentium 60 na płycie peremiere. Potem po kolei przychodziły AMD K6 233 potem AMD K6-2 350@400 oba na ECS następnie było K6-2 450@500 najpierw na Lucky Star, a po jej śmierci w tajemniczych okolicznościach na DFI. Kiedy procesor wyzionął ducha po próbie o/c (3,4 V na core do ciupek za dużo - zwłąszcza dla procka 2,2 vcore) zamieniłem na Durka 750 + K7S5A którą szlag trafił (wymania na gwaracji). Na drugiej płycie procek hulał do zeszłego tygodnia kiedy znalazł zastępstwo w postaci AXP 1700.

Nie żałuję, ze przez te 6 lat jeździłem na AMD - nigdy nie było z nimi problemów (poza okazjonalnymi z instalacją win98 0sr2 na k6 z zegarem powyżej 300 mhz) poza tymi którym sam się przysłużyłem (czyli zjarka k6-2) lub wynikły z innego sprzętu (uszkodzona k7s5a). Procki były stabilne (zdarzało mi się puszczać kompilację mapek do q3 na 10-20 godzin) i wydajne jak na swoją architekturę.

Ponieważ na mojej płycie mogę obsadzić XP do 2400+ to już wiem jaki będzie mój następny procek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez sie nie zastanawiam czy by tu sprzeta na axp 2600+ kupic na wakacje - mialem w planach p4 - ale to sie zobaczy jak przyjade z niemiec z roboty i ile kasy bede mial.....

ale w sumie te amd takie zle nie jest - intela lubie nadal za super osiagi w kreceniu procow - nie bylo jeszcze lepiej sie krecacych (celiny - p4) lllllluxxxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wicecie co? , niedawno stałem przed dylematem gf3-r8500 bylem zatwardzialym zwolennikiem nvidi, a pewni Forumowicze mnie przekabacili na Ati i CHWAŁA im za to ! :)

Wydajnosc nieco leprze dla ati, wlacze anizo x16, i gf3 jest hen heeeeeeeeen  w tyle ;)

a jak mozna porownychc gf3-8500 - porownaj ti4x00-8500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tu zamiar pisac o sprzecie wiec mysle ze ten post sie tu nadaje.

Swojego czasu znienawidziliem chipsety VIA, pozniej zmienielm plytke glowna na abita z BX-em na pokladzie i od tego momoentu zaczela sie moja milosc do intela  :wink: .

Ale chcac nie chcac chodzilo sie po znajomyck ktorzy maja AMD i patrzylem z zacisnietymy zebami jak instaluje sie Via Pack.

a wiec zaczelo sie od : ecs k7vma (ze zintegrowanym savagem 4)

+ duron 800 , jakos to nawet chodzi, plytka sie nie sypie, zadnych niezidentyfikowanych zonkow.

pozniej inny kumpel kupil cos na MSI (jednak to jakas plyta niewypal)

ale tak pozatym to tez nie mam wiekszych zastrzezen aha i do tego axp 1600+ 

kumpela ma ecs k7s5a hmm... wola mnie bo cos sie okna posypaly, dobra looz pierwszy raz mam kontakt oko w oko z ta slawna plyta glowna to trza by cos potestowac.... wiec ustawiam wszystkietimingi w biosie na max , i inne duperele.... format c: , windoza i inne gowna , nawet troche pogralem i NIC SIE NIE DZIALO , siedzialem przed tym kompem jakies 2 - 3 godzinki. zadnych akcji x-fles

no i teraz chlopak mojej siostry cos sobie zakupil, w sumie nie pomagalem mu w wyborze , tylko kazalem mu mi sie na oczy nie pokazywac jaki kupi jekiegos ECS-a....

no i wpada do mnie.... z MSI kt3 ultra2 , axp 1800+ , geforc 4 (jakis MX)

zaczynamy od najnowszego biosu....

timingi w biosie na max (pmiec niby 2.5 a ustawilem na 2....) kosc infeona....

posciagalem najnowsze via packi i sterownik do ac'97

format , instalujemy... chodzi looz.

ogladamy filma , zagralismy jak zwykle w needfora

nic kompletnie nic sie nie dzialo

temp CPU 38 - 42 

po tych wszystkich historiach moja milosc zaczyna bardziej przechodzic w strone AMD a wcale nie mialem takiego zamiaru..... nawet bym tak nie pomyslal.... 

wiec zaczynam nabierac takiego zdania ze AMD jest faktycznie dobre, a problemy to sie ma jak jest sie lamerem :( , wysoka temp na cpu, niepoinstalowane packi i inne..........

Zaczynam rozumiec obuzenie AMD-kowcow.......jak taki posrany intelowiec best-boy powie ze AMD jest z<span style="color:red;">[ciach!]</span>e  :lol: 

Nawet takie posrane plyty jak ECS-y jednak mogą dzialac dobrze 

chociaz jednak sa takie ktorych nikt nie zmusi do dzialania.

No coz witam w grone AMD-kowcow. EEyyy kto mi da $ na plytke i procka :)

podoba mi sie taki tok myslenia. Za to nienawidze jak ktos bezpodstawnie jedzie na amd bo czesci sa tansze wiec co za tym idze sprzet gorszy :? . Osobiscie nie mam nic do intela sam bylem kiedys szczesliwym posiadaczem pentiawki 233mmx@266 :lol: dopoty dopoki plyta nie padla szyna 83mhz okazala sie zabojcza :lol: wtedy to zaczela sie moja przygoda z amd i teraz nie chce juz zmieniac platformy jednak jest wiele ludzi ktorzy to samo moga powiedziec o intelu i maja do tego calkowite prawo.

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do stabilnosci. moje doswiadczenie i spostrzezenia sa takie:

najwazniejsza dla systemu jest plyta, to ona odpowiada za kontrolowanie reszty podzespolow i jesli plyta jest "zla" lub BIOS niedopracowany to niewazne czy to bedzie intel czy AMD a sprzet bedzie sie wieszal i w przypadku Win-userow niebieski ekran bedzie znienawidzony :)

dobra plyta to podstawa i jak na grafice i procku mozna oszczedzac to na plycie glowniej nieradze, podobna spwa ma sie z RAM niektor "noname" sa poprostu gorsze pod wzgledem stabilnosci ale w niejszym stopniu niz plyta.

Tak wiec stwierdzenie ze Intel jest stabilnijszy od AMD czy odwrotnie jes niebradzo poprawne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jestem w szoku, co prawda wszystkich postów nie przeczytałem, ale nie ma bluzgów i docinania 8O

a wracając do tematu nie jestem zwolennikiem ani AMD ani Intela. po prostu kupuje to co mi pasuje

oprócz konfiguracji poniżej w domu mam jeszcze taki zabytek jak komp na Tyan-ie s1682 2xPII 266MHz i 128MB EDORAM to nie był mój komp od początku tylko nabyłem go jakiś czas temu i służy mi jako serwer.

uważam że i jedna i druga firma jest b.ważna bo przez to mamy coraz to nowe rozwiązania, a tak byłaby kiszka za wielkie pieniądze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam mam ochote zmienić KT7A+Doron1200 na Celerona Taulatin 1200 i plyte gł. i815 - bo jeszcze nie miałem... może ktoś sie skusi...

Ty chyba facet normalnie oci[censored !] ! ;) Chcesz Durka zamieniać na Tualatina?! Ja rozumiem, że na jakiegoś TB, albo P3, ale na litość nie na celinę!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do stabilnosci. moje doswiadczenie i spostrzezenia sa takie:

najwazniejsza dla systemu jest plyta, to ona odpowiada za kontrolowanie reszty podzespolow i jesli plyta jest "zla" lub BIOS niedopracowany to niewazne czy to bedzie intel czy AMD a sprzet bedzie sie wieszal i w przypadku Win-userow niebieski ekran bedzie znienawidzony :)

dobra plyta to podstawa i jak na grafice i procku mozna oszczedzac to na plycie glowniej nieradze, podobna spwa ma sie z RAM niektor "noname" sa poprostu gorsze pod wzgledem stabilnosci ale w niejszym stopniu niz plyta.

Tak wiec stwierdzenie ze Intel jest stabilnijszy od AMD czy odwrotnie jes niebradzo poprawne.

O tu się zgodzę, nawet bardzo. Płyta to podstawa, kręgosłup kompa i na nią trzeba wydać najwięcej, nie oszczędzać. Co do RAM'ów to nie widziałem jeszcze niestabilności na niekręconych noname'ach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też po małym zboczeniu z kursu znów staje się wyznawcą Intel Inside :). Aczkolwiek nei powiem żeby mój Athlon był zły czy coś. Jest tylko słabo podatny na podkrecanie i tyle. No i Intel to Intel (dla intelowca=satysfakcja :) ). Ale kto wie co przyniesie jutro :). Byc może i następnym moim komputerkiem będzie znów AMD?. Czas pokaże. :)

Podobno PIV którym podwyższyło się o b. dużo napięcie kiedyś witają(a raczej żegnją) swych właścicieli pokazując czarny ekran.

Więcej na ten temat : TU

A apropos całego postu , to :

Miła pogawędka. Czyżbyśmy dorośli do normalnych konwersacji ?? :)

Całkowicie(niesamowicie :)) zgadzam się z e!Gr00bY 'm. Trzeba mieć umiejętności. To one są najwarzniejsze. Nie jaki się ma sprzęt, ale cio się na nim umie zrobić. Bo można mieć 800Mhz i programować, robić grafę 3D, itp., a można mieć 3Ghz i nie umieć pożądnie zainstalować Windowsa, a cio dopiero złożyć kompa. No i bardzo lubie ludzi którzy np. gdy dowiadują się, że A 1700XP+ ma 1,43Ghz, to odrazu krzyczą, że oni mają lepszego, bo mają 1,6Ghz :) :P Niestety u mnie z umiejętnościami krucho :( Chiałbym zabrać się za jakiś nowszy język programowania i bawienie się z grafą 3D, ale nie wiem jak zacząć(znacie może jakieś dobre książki/stronki o tej tematyce??).

Apropos tego tematu, to właśnie zdałem sobie sprawę, że niektóre monopol(owe sklepy :) )e zaczynają się od przełomowych osiągnięć. Że podam przykład "kochanego" Microsoftu. Nie podejżewałem siebie o to, że to powiem, ale m.i. dzięki tej firmie zaczęła się moja przygoda z kompami. Powiem Wam, że na początku to byłem TAKĄ lamą(większą, niż teraz jestem .. no, może to niemożliwe :)). Odpalałem kompa wpisywałem cd nc, nc nawet nie wiedząć co to znaczy. Myślałem że tak w każdym kompie jest :) A potem przyszedł Windows 95. I zaczęło się. Nie powiem, wtedy komputer częściej nie działał, aniżeli działał(za cio regularnie mi się obrywało ;)). Wpawdzie potem Microsoft "odgrzewał kotlety"(98, Me <-- prawie to samo cio 95), ale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam mam ochote zmienić KT7A+Doron1200 na Celerona Taulatin 1200 i plyte gł. i815 - bo jeszcze nie miałem... może ktoś sie skusi...

Ty chyba facet normalnie oci[censored !]

a co ty masz do tulipanow - wydajnosc bardzo dobra po kreceniu - dobrze sie kreca - zobacz grzyba tulip - fsb 170 to jest cos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co ty masz do tulipanow - wydajnosc bardzo dobra po kreceniu - dobrze sie kreca - zobacz grzyba tulip - fsb 170 to jest cos

Eee, a czy ktoś przeglądał ostatniego Chip'a?? Durek 1,2 leje Celka 1,7 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tylko tyle ze jestem bardzo milo zaskoczony :-) ,jak otwieralem ten watek to bylem pelny najgorszych przeczuc, i mimo ze paru sie i tak nie powstrzymalo z glupimi komentarzami w stylu "AMD RULZ,INTEL TO KALKULATOR!" oraz "INTEL JEST STABILNY NICZYM SKALY GIBRALTARU A AMD TO KALORYFER" to mimo wszystko ten watek sie az milo czyta :-).

A ,ktos tam Celerona tualatin flamowal, czlowieku ten proc ma 256kb kaszy L2 ,wiec to nie ten sam celeron co kiedys :-),a do tego sie swietnie kreci (z drobnymi wyjatkami,znajomego 1.2 idzie max na 1.35 stabilnie :/)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nastepny ktory nie odroznia prockow - leje ale williamete a nie tulipa - tulip 1.7 leje antki 1600+!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nastepny ktory nie odroznia prockow - leje ale williamete a nie tulipa - tulip 1.7 leje antki 1600+!!!!!!!!!

MOże i leje ale niepodkręcone

z podkręconymi nie moiże się równać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOże i leje ale niepodkręcone

z podkręconymi nie moiże się równać

tak zobacz tylko ze celeron jest krojona wersja pentiuma i jakby intel chcial inwestowac i kontynuowac to celeq tulipan mialby rasowany zegar fabrycznie ma 1.8Ghz i zestaw poprawek dajacy mu wygar - nie mowiac juz o pIII ktrory byl by super - ale mamy p4...:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poruwnywanie testow w gazetach typu: CHIP to jest jakas kpina!!!!!

robia jakies cioty gupie testy gdzie prawie zawsze AMD przewyrzszalo Intela. i nie bylo wyjatkow prawie zawsze. tak samo bylo za czasow k6-2. przez jakies 1-2 lat sie bilem w glowe ze kupilem k6-2 300 MHz a nie p2 266 MHz. Drazni mnie troche ze ludzie mowia ze AMd jest zajebiste pod wzgledem Wydajnosc/cena. Moze i tak jest ale co najwyzej tylko w gupich grach, i posranych testach typ[u sisoft sandra ktora jest niedoklepana. jaks versja 2000 u mnie pokazywala ze dysk po wyciszeniu byl szybszy nic przed. gupota. oczywiscie versja 2003 pokazuje juz test prawidlowo.

pozatym jak ktos troche sie zna na elektronice i cyfrowce poczytajcie se troche o architektorze p4 w porownaniu do athlona. niewierze ze cos co ma szyne 2 razy wolniejsza od p4 i wezsze "gardlo" do pamieci L2 dziala szybciej czy tam nawet tak samo. to jest nie mozliwe. a wiekszosc ludzi zwraca uwage na glupie testy gdzie przeciesz nie tylko proc ma do rzeczy. wrzuccie p4 na pc chipsa na jakims ali luc sis, i athlona na jakas wy****** w kosmos plyte za kosmiczne pieniadze pod AMD. zobaczymy co bedzie lepiej chodzic. jest wiele innych opewracji w ktorych p4 se poradzi a athlon bedzie sie prawdopodobnie dlawil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...