Skocz do zawartości
Kalwas

Jakaś lipa czy co ? - zasilka ATX 400W

Rekomendowane odpowiedzi

Musze sobie kupić zasiłke i spośród wielu producentów, przy ograniczonym budżecie wybrałem Leadmana albo Foxcona/Deer.

Pierwszy na alegro za 129zł http://www.allegro.pl/show_item.php?item=8514026 drugi jest w 4Max.

Jest tylko jeden problem czy to jakaś podruba bo znalazłem dokładnie ten model na stroie producenta i tamten ma niby wyższą moc wyjściową http://www.leadman.com.tw/english/lp-6100d.htm.

Co z tym fantem zrobić?

Poza tym pisałem do gościa i powiedział że ten egzemplarz ma tylko jeden wentylator "??"

Tak poza tym to ktoś wie jaka jest norma ATX 2.03 bo ATX 2.01 to pozwala na skoki napięcia o 5%. A ta nowsza o ile?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko znalazłem test tego zasilacza z Allegero na stronie http://www.tweakingworld.de/index.php?url=...dmanpsu/01.html

Wydaje sie całkiem przyzwoity.

Śmieszne jest to że kolesie za negatyw uznali e zasilacz ma tylko 6 wtyczek 5.25" Big LOL toż to ja u siebie mam 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam go - jak na razie spoko. Dziwi mnie trochę niski amperaż na 12V - wystkie zasilacze o tym oznaczeniu (LP-6100D) mają dla 12V 25A a ten tylko 11A? trochę dziwne tym bardziej że moja stara 300W enlighta miała 12A

Co do stabilności napięć to tak

+3.3V -> 3.21 +/- 0.02V

+5V -> 4.81 +/- 0.03V

12V -> 12.73 +/- 0.07V

Z pomiarem tych 12V coś jest nie tak bo mój stary zasilacz pokazywał 12.86 do 13.1 przy obciążeniu więc prawdopodobnie moja płyta zawyża 12V. Przy nie podkręconym procu i odpiętej większej części urządzeń napięcia nie różnią się o więcej niż 0.05V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem ajkies 2 tygodnie temu zasilacz Q-tek 400W, fajnie wyglada - zloty z dwoma przezroczystymi wiatrakami - wiec dla moddera jak znalazl.

napiecia daje ladne i stabilne a koszt to 105zl w bersji BOXOWEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem ajkies 2 tygodnie temu zasilacz Q-tek 400W, fajnie wyglada - zloty z dwoma przezroczystymi wiatrakami - wiec dla moddera jak znalazl.

napiecia daje ladne i stabilne a koszt to 105zl w bersji BOXOWEJ

Identyczny zasilacz Q-Tek jest na giełdzie w Wawie tylko że tu chcą 170ł.

Mógłbyś podać gdzie go kupiłeś i jakie masz konkretnie napięcia i na jakim obciążeniu. Bo określenie łane napięcia nic mi nie mówi. Dla mnie napięcia ładne to jak mi +5 V ponieżej 4.9 nie spada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale gdzie go nabyc..? Jakies i-netowe sklepy? 

Pozdrawiam

No wiem że w podziemiu w Warszawie są za 170 bo dzisiaj oglądałem na giełdzie w podobnej cenie.

Pare osób sie picuje że takie kupili za np 105 ale ja im nie wieże.

Bo jak by za tyle kupili to by podali gdzie a jeśli nie podadzą to znaczy że albo są snoby i mają kolegów forumowiczów w du... albo łżą jak psy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja nadal czekam na adresy firm gdezie to można kupić taki zasilacz.

Bo chce sobie kupić jutro zasiłke ewntualnie w Niedziele ale jak będzie gdzie indziej to moge poczekać.

Poza tym mam jeszcze opare zasiłek na oku

Leadman LP-6100D 400W - za 129zł

Foxcon/ Deer 400W za 135zł

Feel 300W za 75W

Hunt Key 300W za 140zł

Hunt Key 350W za 220

i jest tak ten Feel jest cięzki waży więcej od reszty no może oprócz Hunt Key 350W i Leadmana (tego nie miałem w rękach) a podoobno ciężar jest prawie miarodajny do wydajności.

I jeszcze zasilacz Leadman LP-6100D czyli ten pierwszy jest w obudowie Foxcona za 170zł - dziwne nie. link fo recenzji tego zasilacza z tą drobnąróżnica że ten w budzie ma jeden wentyl a nie dwa http://www.tweakingworld.de/index.php?url=...dmanpsu/01.html

Który kupić . Chyba wezme tą obudowe ale pytam o zdanie tenHunt KEy raczej odpada ze względyu na cene.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała poprawka znalazłem a giełdzie

Hunt Key 350W za 145zł

Hunt Key 300W za 120

tylko małe pytanko czy taki Hunt Key 350W będzie wydajniejszy od Leadmana LP-6100D 400W albo od Foxcona 400W ten pierwszy razem z budą za 170 a bez budy za 120 drugi za 130zł.

Slane: znalazłem taki zasialacz na giełdzie za 80zł. Ale raczej 300W to mnie nie satysfakcjonuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała poprawka znalazłem a giełdzie

Hunt Key 350W za 145zł

Hunt Key 300W za 120

tylko małe pytanko czy taki Hunt Key 350W będzie wydajniejszy od Leadmana LP-6100D 400W albo od Foxcona 400W ten pierwszy razem z budą za 170 a bez budy za 120 drugi za 130zł.

to nie chodzi o wydajnosc ale o stabilnosc bo co z tego ze zasilka bedzie dawala 1,76V (na Vcore ustawione 1,75) ale z wahaniami 1,74-1,76 ( ja mam Feel i u mnie zamiast 1,75 jest 1,73-1,74V 8O ) i dlatego smiem twierdzic ze HK 350W jest lepszym wyborem ale ponoc troche glosny jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie chodzi o wydajnosc ale o stabilnosc bo co z tego ze zasilka bedzie dawala 1,76V (na Vcore ustawione 1,75) ale z wahaniami 1,74-1,76 ( ja mam Feel i u mnie zamiast 1,75 jest 1,73-1,74V 8O ) i dlatego smiem twierdzic ze HK 350W jest lepszym wyborem ale ponoc troche glosny jest

a czytałeś ten test co dałem linka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też mam Feel'a i napięcie domyślne 1,7V wachami sie w granicach 1.67 do 1.71 mimo to kpm pracuje tydzień bez wyłączania i non stop coś na nim robie więc nie wiem po co ci taka tolerancja napięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też mam Feel'a i napięcie domyślne 1,7V wachami sie w granicach 1.67 do 1.71 mimo to kpm pracuje tydzień bez wyłączania i non stop coś na nim robie więc nie wiem po co ci taka tolerancja napięć.

no dobra ale sprobuj podkrecic na takiej zasilce proca to zobaczymy jak ci dlugo pochodzi :P u mnie przy fsb 167 i Vcore1,85 (Feel daje 1,82-1,84V) tez pracuje na kompie be problemy ale po 3 miutach Hot Cpu restart :( i to prawdopodobnie przez te skoki napiec i dlatego ze nie osiaga nawet ustawionych wartosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chyba jestem za tym zasilaczem,slyszalem,ze jest naprawde ok..

Foxconn/Deer ATX 400W

Zastosowanie:

Zasilacz do obudów ATX o mocy 400W P4

AC INPUT:

115-230V~, 8-4 A, 60-50Hz

MAX.OUTPUT POWER: 400W

DC OUTPUT:

+3.3V=24.0A +5V=35.0A +12V=15.0A

+5Vsb=2.0A -5V=0.3A -12V=0.8A

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tego foxconna i napięcia są ok

3.3V jest 3.26 / miałem 2.91 na zapasowym codegenie/

5V jest 4.92 /4.68 na codegenie/

12V jest 12.22 /12.5 na codegenie/

duzo wtyczek / w porównaniu z codegenem ale mniej niż zasilaczach compaqa -> niech mojemu ziemia lekka będzie bydlakowi jednemu za to zę nie chciał kolaborować z płytami z wyższą wersją standardu atx :) ale z lx chodzi /

regualcja obrotow w zależności od temp

sprawuje się poprawnie i ładnie wygląda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...