Skocz do zawartości
Brevis

256 starczy czy 512 to zbytek?

Rekomendowane odpowiedzi

Przypuscmy ,ze mam zbedna sume pieniedzy,czy dokupienie dodatkowej kosteczki pamieci zmieni w sposob zauwazalny speed kompa.

Komputera uzywam do na swoj sposob prozaicznych czynnosci ,gry,ripowanie,filmy i takie inne bzdety.

Moze to pytanie laickie,wiem ze dodatkowej pamieci nigdy za duzo,ale czy ewentualne przyszpieszenie bedzie kolilo w oczy,czy np.zmieni sie duzo wynik 3 dmarku itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypuscmy ,ze mam zbedna sume pieniedzy,czy dokupienie dodatkowej kosteczki pamieci zmieni w sposob zauwazalny speed kompa.

Komputera uzywam do na swoj  sposob prozaicznych czynnosci ,gry,ripowanie,filmy i takie inne bzdety.

Moze to pytanie laickie,wiem ze dodatkowej pamieci nigdy za duzo,ale czy ewentualne przyszpieszenie bedzie kolilo w oczy,czy np.zmieni sie duzo wynik 3 dmarku itd.

Wynik w 3dmarku nie zmieni się wogóle. Pamięci nigdy zawiele, ale jak chcesz odczuć przyrost mocy to wymień procesor. Jeśli miałbyś dokupić 256MB DDR to za te pieniądze mocno przyspieszysz procesor, jak 256MD SDR to lepiej kup pamięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputera uzywam do na swoj  sposob prozaicznych czynnosci ,gry,ripowanie,filmy i takie inne bzdety.

dawaj dodoatkowe 256. 512 to spoko sprawa, czasem sie przydaje, chociaz nie tak znowu czesto. u mnie dysk prawie nie pracuje w xp. Roznicy nie czuc tak od razu, ale czasem sie daje zauwazyc . I ten dysk nie chrupie tak duzo.

3d mark sie raczej nie zmieni.

Mozna na przyklad robic wiecej rzeczy naraz. cdrw, muzyczka, necik i co tam jeszcze chcesz i zadnych spadkow bufora, czy cos takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 3dmarka to nie ma co patrzyc ale ja bez 512 to juz bym sie nie obyl super jest sobie skeszowac dysk u mnie efekt jest taki ze jak ktos przyjdzie z twardzielm to z mojego sie kopiuje i praktycznie caly divx moe pojsc do keszu szczegolnie to widac na jak sie podlaczy do szybkiego dysku wolny reazymujac polecam jak najbardziej 512 ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

256MB w WinXP jest raczej nienajlepszym pomysłem - trudno tu mówić o kulturze przacy :lol:

512MB pozwala nawet na wyłączenie pliku wymiany, i to jest dopiero praca w XPeku.

Masz słabą kartę graficzną, więc jak chcesz pograć w lepsze gry musisz mieć sporo RAMu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dooma 3 i Ut2003 bez min 512 nie tykaj o 3D Stusio MAx od 3,5 w góre nie wspomne. W niektórych grach (poza wymienionymi ) komp nie będzie doczytywał z twardziela i wszystko będzie chodzić nie skacząco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja na miejscu Brevis'a sprzedał bym GF2pro i kupił przynajmniej GF3Ti lub odpowiednika ATI. Przyrost będziesz miał w grach na pewno większy niż po dołożeniu 256 MB ramu.

Nie wiem ile teraz masz 3DMark'ów, ale ja na TB 1,33 i GF3Ti200@500 (każdego tak prawie wykręcisz) miałem ok. 8600.

Na twoim 1,6 będzie ok 9000-9200 a tyle na default masz na Ti4200 i XP 1600 bez kręcenia sprzętu.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to do win Xp 512 w w pełni konfortowo wszystko dzałało.

Ja podczas pracy w win mam sporo porbramów właczonych [dc, kaza lite, DA, asus probe itp] razem jest tego z 6-12.

I czasmi odczywam brak pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. 

256MB w WinXP jest raczej nienajlepszym pomysłem - trudno tu mówić o kulturze przacy  :lol: 

512MB pozwala nawet na wyłączenie pliku wymiany, i to jest dopiero praca w XPeku.

Masz słabą kartę graficzną, więc jak chcesz pograć w lepsze gry musisz mieć sporo RAMu.

Pozdrawiam

Nie zgadzam się z powyższym- do normalnie użytkowanego kompa w zupełności wystarczy, ja mam jak w podpisie oraz XP i wyłączony plik wymiany i wszystko śmiga, aż miło- a jak się biorę za grafikę to poporostu włączam plik wymiany! Zwróć uwagę, zę przy normalnym użytkowaniu kompa system bierze do 200 MB pamięci!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...