Skocz do zawartości
gaz

P4 ~ FSB 66mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Zostawiam czesto kompa na noc a uzycie CPU nieprzekracza 1%.

Pradu komp ciagnie sporo matka sie wkurza a i wiatrak coolera wyje.

Swego czasu c800 dzialal cala noc bez wiatraka jako c533 - temp.stale 50stopni. Proboje zrobic podobnie z P4.

Czy jest jakakolwiek mozliwosc spowolnienia, zmniejszenia zegara P4 1,8ghz ? (w biosie najnizsze ustawienie to 18x100mhz)

Mnoznik jest niedo ruszenia ale moze da sie zmienic FSB do np.66mhz?

Zmiany, hack w biosie? programowo zmniejszenie FSB? Jakis mod napiecia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzyskałem minimalnie 90MHz... SiS645 + MSI w trybie awaryjnym mobo. Niestety niespotkałem się z FSB niższym niż 100MHz w MOBO pod P4, a przydałoby się. Ja proponuje zdjąć wiatrak poprostu z P4, dać go na 100MHz FSB i napiecie np. na 1.2-1.4v. U mnie chodzi na 1.4v na 2.6GHz luźno więc zapas napięcia jakiś jest w P4 :wink: Myślę, że na 1.8GHz to przy 1.2v-1.4v mógłby chodzic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e!Gr00by a zdejmowales ze swego p4 radiator czy czego tam do chlodzenia urzywasz interesuje mnie to czy ktos jush jest w stanie poprzec filmik thg bo sam to przetestowal

to by bylo fajne wyjscie albo cicho i powoli albo szybko i zdeka glosniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zdejmowałem.... Nawet przy o/c. Zresztą berkut moze potwierdzic :wink: Troszkę sie P4 nagrzał i.... wyłaczył poprostu :) IMO to ze 100*C miał, ale bez radiatora, az samym radiatorem to luźno na samym biosie miał 75*C. Fakt ze BIOS nie daje IDLE i w Windowsie mogłoby być lepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrde na thg chyba mial okolo 40st moze wiecej nie pamietam ale 100 to troche jest ciekawe czy tulipany maja taka ochrona (nie bede testowal) pamietam ze jak mi raz z celka copermina blok zpadl bo socket polamal sie to komp zwis wsatje (noc byla) restet post i zwis( gole jadro bez chlodzenia). tak bylo 2x wiec patrze w bude i O GOD ale rano dociskam oragnoleptycznie i dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na THG to testowali starego jak świat Williamette z tego co pamietam i to jeszcze niskomegahercowego że tak powiem, więc nie dziwne. 423 był dużo większy, stąd też większa powiechnia oddawania ciepła. Ale i tak w te 40*C niewierze :wink: Jakby gość dotknął ręką i trzymał przez 30s to ok :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzybu - zdecydowanie niechce mi sie bo... mam przykreconego V7+ do MOBO i zeby to sprawdzić musiałbym wszystko rozkręcic :( Zapinki nie pasowały niestety wiec musiałem go "troszkę" inaczej zamontować. Wiesz - wiertarka poszła w ruch itd :D A co do zwiechy to było nie zwiecha czy cos podobnego tylko nagła totalna ciemność jak procek sie rozgrzał. Mogę co najwyzej jak juz bede w domu sprawdzić czy V7+ bez włączonego wiatraka starczy do schłodzenia mojego P4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi sie wydaje, że nie da rady z tym cpu fsb. Tymczasem ja postanowiłem potestować V7+ jako chłodzenie pasywne :P Narazie Coś mi sie wydaje, że nie da rady z tym cpu fsb. Tymczasem ja postanowiłem potestować V7+ jako chłodzenie pasywne :P Narazie prawie parzy, ale nie zwalnia :D 2.4GHz przy 1.6v :) Trzyma sie dzielnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...