Skocz do zawartości
quartosz

Abit Kv8-pro

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z zainstalowaniem dysku SATA WD 80 gb na Abit'cie KV8-Pro;

Nie bardzo wiem co i jak poustawiać w biosie by ten wykrył dysk SATA.

Słyszałem, że te płyty mają skomplikowane menu w biosie jeślichodzi o podłączenie dysku sata.

Podczas instalacji win xp system zawsze odwołuje się do komunikaty że nie zostały wykryte dyski twarde na których można zainstalować system; nawet w przypadku kiedy to doinstalowuję z dyskietki sterownik VIA RAID SATA win xp

Jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał, bądź jeśli ktoś wie co i jak ustawić w biosie to proszę o pomoc.

Dzięki z góry za pomoc

Pozdrawiam

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz już stery sata via na dyskietce to:

1.Na początku podczas ładowania win xp (na pasku zadań pyta czy zainstalować inne sterowniki jeżeli tak to naciśnij F6 bodajże) i wtedy powinny się zinstalować sterowniki sata via.

2.dalej powinno być ok.

3.Ja miałem( to był jakiś Asus na VIA) stery na cd przegrałem na dyskietkę i dalej wg punkt 1 i 2 zainstalowało się wszystko dobrze łącznie z sata. :wink:

Edit

1.W biosie na def porty sata powinny być włączone jeżeli jest inaczej należy je włączyć.

2.Sprawdz jeszcze czy na dyskietce są stery sata na via ,a nie raid sata na via bo to dwa różne tematy

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz już stery sata via na dyskietce to:

1.Na początku podczas ładowania win xp (na pasku zadań pyta czy zainstalować inne sterowniki jeżeli tak to naciśnij F6 bodajże) i wtedy powinny się zinstalować  sterowniki sata via.

2.dalej powinno być ok.

3.Ja miałem( to był jakiś Asus na VIA) stery na cd przegrałem na dyskietkę i dalej wg punkt 1 i 2 zainstalowało się wszystko dobrze łącznie z sata. :wink:

Edit

1.W biosie na def porty sata powinny być włączone jeżeli jest inaczej należy je włączyć.

2.Sprawdz jeszcze czy na dyskietce są stery sata na via ,a nie raid sata na via bo to dwa różne tematy

1699848[/snapback]

wielkie dzięki!!

Udało się!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze że temat "zdechł" a z chęcia bym poznał opinie posiadaczy, zważywszy że nforce 250 kasztani sie z seria 6xxx Geforcow a ta płytka wydaje sie byc pożadna pod jakieś tam "małe" OC :)

Wyszukiwarka się kłania ;)

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=150912&hl=

Z perspektywy kilkumiesięcznego ;) użytkownika, mogę powiedzieć, że płyta jest stabilna i "pewna"

Bezproblemowo obsługuje karty muzyczne, tunery i inne bzdety w różnych konfiguracjach. Coraz bardziej zaczynam doceniać uGuru - komp jest naprawdę cichy. Jedynie podczas grania wyraźnie wzrasta szum, ale i tak dźwięki z gier go zagłuszają. Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi