PioMX Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 (edytowane) Ten RAID 5 całkiem przyzwoicie działa. Transfery mniejsze niż w RAID 0, ale nie jest źle. HD Tach: 3x Seagate 7200.9 160GB 91 MB/s (CPU utilization 3%) Dla porównania dwa dyski w RAID 0 dają 115MB/s, pojedyńczy 64MB/s Strata na transferze nie jest więc taka duża, bezpieczeństwo znacznie większe. Nie byłbym sobą gdyby nie zasymulował awarii jednego dysku. Odłączyłem jeden z dysków. Sterownik zasygnalizował prace w trybie degradacji (?), system wgrał się poprawnie, transfery siadły do 45 MB/s (CPU utilization 8%) poza tym żadnych negatywnych efektów nie zauważyłem. Po ponownym podłączeniu trzeciego dysku, zaczął w tle odbudowywać macierz. Nie próbowałem tego robić przy włączonym systemie, ale podejrzewam że przy SATA II spokojnie mógłbym wymieniać dyski w czasie pracy. Edytowane 23 Października 2005 przez PioMX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 (edytowane) Nie mam nic do wydajnosci programowych RAID'ow - te pare % CPU utilization mozna poswiecic, przecietny antywirus i tak zzera wiecej. Awaria dysku to cos, na co kazdy RAID 5 (sprzetowy czy programowy) musi byc przygotowany, wiec fakt ze to dziala swiadczy tylko o tym ze macierz ma prawo nazywac sie RAID 5 a nie tylko RAID 0 :wink: . Martwi mnie natomiast co bedzie jak nawali OS i macierz sie rozsypie :mur: pozdro. EDIT: Mam nadzieje ze moderatorzy mi wybacza bo chyba zrobil sie maly OT :unsure: Edytowane 23 Października 2005 przez scazi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Wydaje mi się że OS nie ma nic do macierzy która jest kontrolowana sprzetowo. Więc ja bym się nie obawiał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 Wydaje mi się że OS nie ma nic do macierzy która jest kontrolowana sprzetowo. Więc ja bym się nie obawiał. 1715146[/snapback] Bo nie ma :) W przypadku sprzetowego RAID'u informacje o macierzy przechowuje bios kontrolera i awaria OS'u nic nie zmieni. Nawet awaria plyty glownej nie powinna nic uszkodzic. Jesli tylko kontroler nie jest uszkodzony (no i nie jest zintegrowany z plyta :) ) mozna go wraz z cala macierza przelozyc do innego kompa i pracowac dalej. Tyle tylko ze tomazzi napisal Niestety RAID5 można postawić tylko spod windy :blink:co wg mnie swiadczy o tym ze RAID nie jest sprzetowy. Nie mialem do czynienia z plyta ASUS K8N-E Deluxe wiec moge sie mylic. Nie slyszalem jednak o zadnym sprzetowym kontrolerze RAID 5 bez wlasnego BIOS'u. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 ...W przypadku sprzetowego RAID'u informacje o macierzy przechowuje bios kontrolera i awaria OS'u nic nie zmieni. (...) 1715921[/snapback] Obawiam się, że się mylisz, informacje o macierzy są przechowywane na dyskach, które ją tworzą. Dowód: Po resecie biosu (CMOS_Clear) wystarczy włączyć Raida, nie dotykając dysków - zostają wszystkie dane i ustawienia, włącznie ze znacznikiem botowalności :-P W związku z tym macierz nie będzie pracować, jeśli przełorzysz dyski do kontrolera innego typu, bo będzie on miał inny format zapisu informacji o macierzy. A tak wogóle, to nie ma RAID'a w 100% sprzętowego, bo BIOS to też program :wink: Co do ASUSA K8N-E Deluxe, to po prostu chłopaki dali ciała i nie przewidzieli możliwości zmontowania RAID5 w BIOSie, czego konsekwencją jest brak możliwości botowania (najpierw musi się załadować OS i soft RAID'a) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 Obawiam się, że się mylisz, informacje o macierzy są przechowywane na dyskach, które ją tworzą. Dowód: Po resecie biosu (CMOS_Clear) wystarczy włączyć Raida, nie dotykając dysków - zostają wszystkie dane i ustawienia, włącznie ze znacznikiem botowalności. W związku z tym macierz nie będzie pracować, jeśli przełorzysz dyski do kontrolera innego typu, bo będzie on miał inny format zapisu informacji o macierzy. Jestem mile zaskoczony. Do tego stopnia ze moze kiedys sie pokusze o przetestowanie czegos takiego pod Linuxem. A co do przenoszenia macierzy - chodzilo mi o przelozenie do innej maszyny wszystkiego - tj. kontrolera wraz z dyskami. Dlatego bylby spory problem z przenoszeniem kontrolera wbudowanego w MOBO :lol: Co do ASUSA K8N-E Deluxe, to po prostu chłopaki dali ciała i nie przewidzieli możliwości zmontowania RAID5 w BIOSie, czego konsekwencją jest brak możliwości botowania (najpierw musi się załadować OS i soft RAID'a) Czyli bez oprogramowania nie ma macierzy - krotko mowiac: RAID programowy. A tak wogóle, to nie ma RAID'a w 100% sprzętowego, bo BIOS to też program :wink: B) Idac tym tropem mozna tez dojsc do wniosku ze nie ma RAID'u w 100% programowego. W programowych RAID'ach sumy kontrolne oblicza CPU, a to przeciez sprzet :wink: Moze jednak zostanmy przy standardowych definicjach RAID'ow sprzetowych i programowych, bo jak zaczniemy wysuwac teorie to sie zrobi naprawde goracy temat :D Proponuje za sprzetowy kontroler uznac taki, ktory potrafi autonomicznie zarzadzac macierza, bez udzialu OS'u ani wsparcia CPU. Taki kontroler musi miec wlasny BIOS, wlasne kontrolery dyskow i wlasmy procesor obliczajacy sumy kontrolne. Ps. proponuje tez aby powyzszego akapitu z przyczyn oczywistych nie traktowac zbyt powaznie B) pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 nForce3 ma Raida w 100% softowego, ale soft jest w Biosie i pracuje od momentu włączenia zasilania, więc z punktu widzenia OS zachowuje się jak sprzętowy, tyle tylko że obciąża lekko CPU (ok 3-6%) Mówiąc inaczej nieważne, czy Raid jest sprzętowy, czy programowy, tylko czy może pracować niezależnie od OS (botowalnoość) Ok, Zgadzam się co definicji Raida sprzętowego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 nForce3 ma Raida w 100% softowego, ale soft jest w Biosie i pracuje od momentu włączenia zasilania, więc z punktu widzenia OS zachowuje się jak sprzętowy, tyle tylko że obciąża lekko CPU (ok 3-6%) Mówiąc inaczej nieważne, czy Raid jest sprzętowy, czy programowy, tylko czy może pracować niezależnie od OS (botowalnoość) Ok, Zgadzam się co definicji Raida sprzętowego :) 1717768[/snapback] A ja zgadzam sie z powyzszymi zastrzezeniami B) pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...