desciple Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Ostatnio postanowiłem zmodernizowac sobie troche komputer. Zamówiłem w sklepach internetowych - Athlona 64 3000+ Venice OEM - płyte DFI LanParty UT NF4 Ultra-D - Sapphire Radeon x800 GT PCI-E 128mb - DDR 512 Geil CL2 Ultra Platinum - chłodzenie Akasa Evo 33 - zasilacz Chieftec 410-212 Zestaw był przemyślany, dużo sie naczytałem i nasłuchałem na temat tego co kupiłem i wyglądało na to że będzie to miły zestawik do podkręcania i wszystkie nowe gierki będę mógł na nim odpalic. Zmontowałem go w domu (dysk miałem swój Seagate Barracuda 80gb ATA), zainstalowałem Windowsa XP SP2 i poinstalowałem sterowniki z płyt i zainstalowałem kilka przykładowych gier. I teraz powiem krótko w czym problem: - GTA Vice City - lekkie przycięcia i po pewnym czasie Unhandled Exception - Doom 3 - na ultra high zresetowało mi kompa, na high ostre zacięcia - GTA San Andreas - bez względu na to czy grafa ustawiona jest na max czy min gra sie tnie - w windowsie włącza sie od czasu do czasu klepsydra na jakies 3-4 sekundy kiedy klikam na foldery a zasoby proca są prawie niewykorzystywane Przetestowałem napięcia Speedfanem i Everestem i otrzymałem takie wyniki: Speedfan Everest Vcore1: 1,36V to samo Vcore2: 1,17V +3,3V: 3,31V to samo +5V: 4,92V to samo +12V: 11,97V to samo -12V: -9,40V -5V: -0,68V Vbat: 3,06V to samo Max moc 67.0W Napięcie rdzenia 1.100 - 1.450V Napięcie We/WY 1.2V +2.5V Tak więc wg tych wyników coś jest nie tak ale czytałem że zasilacz który kupiłem bardzo dobrze trzym napięcia, poza tym niektorzy pisali że te programy nie są dokładne i nie można do końca na nich polegac, jednakże coś jest nie tak. Wyciągałem już grafe i pamiątki i wkładałem w inne sloty, instalowałem patche do gier ale to nic nie pomogło. Temp procesora utrzymuje sie w granicy 30' wiec nie przecież sie nie przegrzewa... Czekam na jakieś odpowiedzi bo nie mam pewności czy wystarczy zmienic cos w biosie czy jest to wina sprzetu a jesli tak to nie wiem jaka czesc mam zareklamowac ...:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 po pierwsze to napiecia mierzy sie miernikiem po drugie to spradz procesy jakie masz uruchomione i ile ramu zajmuja, wg mnie problem nie jest po stronie sprzetu a softu taki sprzet a tylko 512... na moj gust troche malo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Co mi wpadło do głowy: ustawieniamia w biosie, fastwrites on/off; zmniejsz timingi dla pamięci zaisntaluj najnowsze strery do mobo,grafy przeskanuj dysk antywirem powyłączaj niepotrzebne programy zrób scandiska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość D@wid523 Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Co do robienia scandiska to nie polecam, w końcu to microsoft..... Później komp bdzie działał co prawda może szybciej ale na dysku będzie burdel.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 (edytowane) -12V: -9,40V -5V: -0,68V tolerancja jest 5 do 10% dla wlasciwej linii (sorry ale nie jestem elektronik/elektryk) sprawdz miernikiem jak nie masz mozliwosci / ochoty --> musialbys potestowac na innym zasilaczu (ok 400-450 W) (skad wezmiesz to inna sprawa;) ) Pozdro Edytowane 15 Października 2005 przez Bulsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość D@wid523 Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Z tymi napięciami jest coś nie tak.... : -12V: -9,40V -5V: -0,68V Jeśli masz możliwość to sprawdź miernikiem, a najlepiej pożycz od kogoś zasilacz i zobacz wtedy. Byle by nie było coś gorszego od tej zasiłki....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Ja się zapytam tak: Robiłeś formata po zmianie sprzętu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 po 1 miernik a nie progs... po 2 napięcia minusowe mozna olać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 (...)zainstalowałem Windowsa XP SP2(...) 1700768[/snapback] Ja się zapytam tak: Robiłeś formata po zmianie sprzętu?? 1701692[/snapback] czytaj uwaznie... po 1 miernik a nie progs... po 2 napięcia minusowe mozna olać... 1701704[/snapback] swiete slowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 Kurcze, niepotrzebnie sie bawicie. 1) powyzciagac z kompa wszytsko 2) poprawnie zamontowac mobo w budie (z uziemniem, etc) 3) zamontowac procka, ram (1 uklad), grafa i zasilacz 4) testowac 5) sukcesywnie dokladac inne komponenty i testowac 6) w przypadku bledu zaczynac podmieniac pojedynczo komponenty od uwzglednionych w pkt 3, chyba ze oczywista wina ktoregos, wowczas wyjac i wciasnac poprawnie dzialajacy pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisiekLover Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 Ja miałem podobny problem ale miałem pamieci w dualu no ale śmieszna sytuacja bo wszystko mi się Cieło wiec mysle co jest nie tak patrze do środka budy hehe i na instrukcje źle podpioł pamiatki nie w połozeniu dual :) poprostu Śmiech na sali .. Ale przyczyn może być wiele jakie wypisywali moi poprzednicy ale spróbuj sprawdzic na innym zasilaczu :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desciple Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 No więc tak, zainstalowałem nowe stery do grafy i dostałem troche punktów w 3dmarku 2003 ale to nie rozwiązuje mojego problemu. Jeśli chodzi o to czy formatowałem dysk to powiem że sformatowałem tylko partycje systemową, na drugiej miałem filmy i tego typu rzeczy, poza tym robiłem skana przed i po formacie więc wg mnie wirus odpada. Zauważyłem jednak że od wczoraj jeszcze częsciej wywaliło mnie do windy albo zresetowało kompa. Karte graficzną i pamięci przekładałem już w różne miejsca, proca wyciagne w ostatecznosci. Jak na razie to nie mam możliwości żeby sprawdzić napięć w inny sposób niż programem. Nie mam żadnych programów uruchomionych w tle bo to jest "świeżutki windows" wyłączyłem nawet specjalnie przywracanie systemu i inne bzdety i zwiększyłem plik stronicowania do 1,5gb. Aha, wiem że mam najnowszy oficjalny bios. Jutro potestuje na innych pamięciach, odłączę nagrywarkę i wentylator z boku obudowy (czyli wszystko co można) i napiszę czy coś się zmieniło. Jeśli to nie pomoże to poszukam wśród znajomych jakiejś mocnej zasiłki i na niej przetestuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorki666 Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 Gdybyś na przykłady gier podał tylko GTA SA oraz Dooma 3 że zacinają to bym powiedział że masz za mało RAMu. Jednak Vice City jest już stare i ma małe wymagania wieć na twoim sprzęcie powinno smiagać. Mi Vice City chodziło płynnie na AMD Duronie 800Mhz, 256 ramu i na GeForce 2 MX200 32 Mb z dobrymi sterownikami. Więc problem musi tkwić w czym innym. Może zasilacz jest za słaby? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość D@wid523 Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 Mnie Vice City chodziło no Celeronie 400, 128 ram, riva tnt i 4 gb seagata- zanim uruchomiłem to konfigurowałem kompa chyba 2h. Gdy kupiłem nowego P4, złożyłem i zainstalowałem system + sterowniki dołączone bez żadnej konfiguracj to mi przycinało. Więc wnioskuje ze problem nie w sprzęcie tylko w ustawieniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...