Quest-88 Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Witam. Kompletuje nowego kompa, chcę wiedzieć czy wybrałem dobre komponenty. Chciałbym również poznać opinię ludzi, którzy się tym interesują. Procesor: Intel PIV 3,2 640 800/2M 775 BOX 64bit Płyta główna: Gigabyte GA-8N-SLI Pro s.775 n.Crush Ramy: GeIL Dual 2x 1GB DDR2 533 Mhz Dysk Twardy: WD WD1200JS 120GB SATA II Karta Grafiki: GeForce 6800 Gigabyte GV-NX68256D 256MB TV/DVI (PCI-E) Nagrywarka: LiteOn DVD R/RW +/- SHW1635 OEM White Stacja dysków: Nec 3.5 1.44MB Silver Obudowa: Xpower 3346 Bez Zasilacza Zasilacz: NeoTEC Maximus 440W No-Noise Series 19dB Monitor CRT: Iiyama LF704UT 17 Vision Master1404 Flat Drukarka: HP DeskJet 6540 Klawiatura: Logitech Deluxe Black Label Ivory Mysz: A4TECH SWW-36 1-scroll Całość, wraz z cenami i linkami do sklepu można zobaczyć z tego arkusza http://dhost.info/linuxpl/zestaw_kompa.ods Wymagany jest OpenOffice Calc, lub aplikacja która potrafi otworzyć OpenDocument. Wyżej, w cytacie opis monitora i napędu to linki do odpowiednich stron. Czy jest to dobry sprzęt? Jeśli nie to prosiłbym o lepszą ofertę z ProLine'u. Kolejne pytanie.. ProLine robi podobno testy systemów na skompletowanym kompie. Na czym to dokładnie polega? testowanie Linuksa kosztuje 30 zł, a co mi to da? będę miał możliwość wymiany sprzętu jeśli coś pod SUSE nie zadziała? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 A ten komp to właściwie do czego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quest-88 Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 na desktop :> więc jak z napędem i monitorem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sativ Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Raczej nie polecam CRT monitorkow bo Ci troche zdrowie psuja Ale w dalszym ciagu nie napisales co chcesz z tym kompem robic??? gry, programy biurowe, podkrecane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quest-88 Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Raczej nie polecam CRT monitorkow bo Ci troche zdrowie psuja Ale w dalszym ciagu nie napisales co chcesz z tym kompem robic??? gry, programy biurowe, podkrecane? 1701196[/snapback] Ad1. dlaczego? Ad2. gry, multimedia, aplikacje biurowe, webmasterka, nauka programowania/obsługi GIMPa,Inkscape'a/trochę zabaw z apache (mały testowy serwer) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sativ Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 OK Odnosnie monitorow CRT oprocz tego ze psuja wzrok, to rowniez w duzym stopniu wplywaja na caly organizm - czyli promieniowanie elektromagnetyczne, ktore powoduje zmeczeni i nie tylko. Sczegolnie po wielogodzinnej pracy z kompem. Jesli nie wierzysz zapytaj kolesi, ktorzy pracuja w biurach i jak sie po tym czuja. Inwestujac w kompa tyle kasy postaraj sie raczej o dobry monitor, dzieki ktoremu nie popsuje sie Twoj wzrok i nie tylko wzrok... W koncu monitor kupuje sie na dluzszy okres niz caly sprzet (chyba, ze Ci wczesniej padnie). Ajesli chodzi o dalszy sprzet to nie jest zly, tylko do podkrecania i gierek wg wielu ludzi... cos na AMD Nie chce sugerowac niczego.... Wybor nalezy do Ciebie :D Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quest-88 Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 (edytowane) przez ostatnie 5 lat grałem w byleco a w ostatnim czasie FrozenBuble :D Gry mają być urozmaiceniem od pracy i nauki.. wolę P4 do nauki niż Athlona do zabawy.. czy "psucie wzroku" to cecha, którą posiadają głównie CRT, myślałem również o LCD ale chcę j/w napisalem nauczyć się tworzyć grafikę wektorową, a kilku ludzi już mi mówiło aby nie brać LCD jeśli chcę nauczyć się tworzyć grafikę (piksele się rozmywają). Mógłbyś dać link do innego modelu monitora (najlepiej ze sklepu ProLine) Edytowane 15 Października 2005 przez Quest-88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sativ Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 W tym przypadku rzeczywiscie lepsze sa CRT. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale kiedys interesowalem sie monitorami i ich mozliwosciami. Jednym z najlepszych do grafiki byl pewnego czasu Philips z odpowiednim sprzetem testujacym do calego ekranu. Bardzo drogi i dla osob zaawansowaqnych w grafice. Sprzet mierzyl natezenie swiatla w kazdym punkcie ekranu i mial jeszcze pare innych opcji. Jesli chodzi o wzrok i nie tylko to rzeczywiscie CRT nie sa zbyt przyjazne. Jak bedziesz dociekliwy to znajdziesz pare artykolow w jezyku polskim i nie tylko na ten temat. Jak jestes zwolennikiem P4 to nie zmieniaj zdania :) Uwazam, ze ten sprzet sprosta Twoim wymaganiom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Wszystko zależy od odświeżania i ogólnej jakości obrazu, a także od JASNOŚCI OBUDOWY (na ciemnej podobno męczy się wzrok). Jeśli monitor obsługuje odświeżanie 100Hz dla wybranej przez ciebie rozdziałki (najlepsze dla: 17" - 1024x768; 19" - 1280x1024) to nie masz co myśleć o psuciu wzroku :P Swego czasu siedziałem przed kompem 12-14 godzin dziennie i przy 85Hz już nie męczył mi się wzrok - czyli pogorszenie wzroku mogło NASTĄPIĆ BARDZO ZNIKOME. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sativ Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Powyzej 70 - 72 Hz wzrok teoretycznie sie nie meczy, ale nowe lcd maja odswiezanie okolo 60 Hz i o wiele mniej mecza wzrok. Chodzi o natezenie swiatla i pare innych rzeczy- m. in. duze promieniowanie elektromagnetyczne, ktore wplywa na cale Twoje cialo, a przy okazji kondycje. Jak poczytasz o CRT i LCD zobaczysz roznice Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Promieniowanie pomijam, bo jest nieuniknione - choćby TV daje dawkę większą od przeciętnego CRT-ka. A monitory LCD o ile mi wiadomo przez cały czas mają zapalone wszystkie piksele, więc odświeżanie nie ma tu żadnego znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sativ Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Nie mozna pominac promieniowania niestety, ale przed TV siedzisz troche dalej niz przed monitorem. A co za tym idzie troche mniej go absorbujesz. Nie mam zamiaru nikogo pouczac, ani udzielac dobrych rad, ale artykul, ktory widzialem juz pare lat temu dobrze wyjasnial wszystkie te problemy. Jezeli chcesz to postaram sie znalezc go. Nie wiem dokladnie czy jest obecnie na jakims serwerku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 wolę P4 do nauki niż Athlona do zabawy.. 1701263[/snapback] Athlon nie jest tylko do zabawy, ale to już Twój wybór... Prescoty moim zdaniem są szajakie nordwoody (nie wiem jak sie pisze :D) były dość dobre... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...