Skocz do zawartości
kuba333

Samsung Sp0812n - Poszarpany Wykres

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z dyskiem (jak w temacie). Zaczęło się od głośnego stukania, po którym bios nie mógł wykryć dysku. Po 2 dniach stukanie ustąpiło. Zrobiłem testy w HDTach 2.61. Wykres wyszedł bardzo poszarpany. Poza tym, dysk teraz też stuka ale cicho. Sprawdzałem HUTIL'em - nic nie wykrył. S.M.A.R.T. wskazuje, że nie została przekroczona żadna granica błędów. Sprawdziłem też SpeedFan'em - Performace na fulla a fitness na 2%. O co chodzi, czy mój dysk niedługo padnie? Czy muszę czekać, aż padnie i wtedy go oddać do serwisu (na szczęscie jest jeszcze na gwarancji), czy też od razu z nim tam iść - czy uznają uszkodzenie?

Dołączam wykres z programu HdTach

Z góry dzięki za odpowiedź

post-104916-1129391670_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym odrazu oddal go na serwis....

Przed tym mozesz sie jednak upewnic codojegouszkodzenia nawet glupim scandiskiem lub hddregeneratorem...

Zaloze sie ze znajdzie mase bad blokow a jak wiadomo to w 100% kwalifikuje sie na reklamacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wykresu wynika że są realokowane sektory na zewnętrznym obszarze talerzy. Co konkretnie podaje SMART? nie interesuje mnie diagnoza tylko ilość sektorów objętych realokacją.

Przed oddaniem na serwis usuń partycje i jeszcze raz sprawdź programem HUTIL (pełny test). Jeśli nic nie pokaże to załóż jedną partycję na cały dysk i jeszcze raz zrób wykres HD Tach (najlepiej w innym kompie). W razie pojawienia się przy tworzeniu partycji lub formatowaniu dziwnych komunikatów (błędów) - serwis.

I jeszcze jedno: przed tą całą zabawą zmień taśmę do dysku o "odkręć" wszystko co masz w kompie podkręcone ;) Niektóre dyski i kontrolery bardzo źle znosza przetaktowanie, m.in. Samsung.

Edytowane przez KlifKomputery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi