robert0077 Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 (edytowane) Witam! W jaki sposób naprawić uszkodzoną tablice alokacji plików?? Są do tego jakieś specjalne programy? Edytowane 16 Października 2005 przez robert0077 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 Oj wydaje mi sie ze masz problem. Jak padla tablica to wydaje mi sie ze jedynym sensownym rozwiazaniem jest zalozenie od nowa partycji. Nie musze ci mowiec ze wiaze sie to z utrata danych. A co moglo spowodowac taka sytuacje? A np. bad blokina dysku lubza duzy rozmiar partycji FAT.... pamietaj zeby na Fata nie zakladac partycji wiekszej niz 40GB. Aprogramow do naprawy tego chyba nie ma a jesli sa to uzywaja je firmyspecjalizujace sie w odzyskiwaniudanych z uszkodzonych dysków... cena jest dosc wysoka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 jeśli nie chcesz utracić danych to włóż płytke windowsa xp tak jak byś instalował. naciśnij r żeby wejść w naprawianie i jak ci sie włączy linia poleceń to wpisz fixmbr.powinno pomóc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 AdamekSOS wydaje mi sie ze taka operacja pomoglaby jesli uszkodzony bylbytylko sektor rozruchowy. A tutaj mowimy o tablicy alokacji a to zupelnie co innego. Gdyby to byl tylko boot sektor to nawet w razie niepowodzenia przy naprawianiu dane caly czas mozna odczytac z dysku i przeinstalowac windowsa tylko wystarczy. Jesli padla tablica to danych odczytac sie tak latwo nie da ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 Próbuj tym: http://www.cgsecurity.org/index.html?testdisk.html Działa, po sformatowaniu, więc przy zamazaniu tablicy alokacji powinno pomóc, bo to w sumie to samo (AFAIK). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert0077 Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 OK Dzięki za porady!!! :D Tylko teraz mam juz większy problem :( Dysk całkiem mi padł. U mnie na kompie BIOS go nie wykrywa a u kumpla komp sie wiesza (również podczas startu biosu). Na kilku innych kompach to samo... Taśmy i zworki są OK, zasilanie również. Według mnie HDD sie spalił, tylko tak "sam z siebie"??? Chyba musze zacząć odkładać kase na nowego twardziela... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maclaska Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 chyba tak. Ja miałem już trzy takie przypadki - wszystko dyski nie pierwszej młodości - jak cos poradzisz to daj znać;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lilander Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2011 Mam problem z dyskiem twardym. Chcę sformatować partycję systemową i nie mogę bo zaraz na początku wywala komunikat, że mam uszkodzony plik i żeby go naprawić muszę włożyć płytę z oryginalnym windowsem i na pierwszym ekranie wybrać "r". Zanim włożyłem oryginalnego windowsa xp próbowałem z 3 różnymi windowsami: xp home edition mx7 vista home edition. Z oryginałem też pokazuje mi ten komunikat. Co mam zrobić by zainstalować system? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...