Skocz do zawartości
rikimaru

Ocz 1gb El Platinum Edition Pc4800

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt jak w temacie - OCZki 600MHz na kościach Samsung TCC5 i płyta Abita Fatal1ty AN8-SLI zasilane Taganem U15 580W.

Mam następujący problem: po ustawieniu agresywnych timingów na 400MHz (2-2-2-8-1T) albo wyższych częstotliwości (500-533MHz 2,5-3-3-8, 600MHz 2,5-4-4-10-2T a nawet 3-4-4-12-2T, napięcia sprawdzane do 2,9V) w trakcie wczytywania windowsa na ekranie z przesuwającym się paskiem komputer sie wyłącza.

Wgrywa się na 400MHz przy timingach 2,5-4-2-10. Na wszystkich pozostałych ustawieniach Memtest i GoldMemory przechodzi bezbłędnie.

System stawiałem od nowa (teraz jest zupełnie czysty), sprawdzałem starsze wersje biosu.

Potraficie mi jakoś pomóc? Może jakieś sugeste rozwiązania problemu? Jaki może być powód że memtest i goldmem chodzą a winda nie?

Dodam tylko że ani niemam gdzie sprawdzić pamięci (na innym kompie) ani niemoge sprawdzić swojego kompa z innymi memkami.

Z góry dziękuję za każdą pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh mialem ten problem na zwyklych geilach i ga-k8nxp-sli musisz pokabinowac z ustawieniami ramu ja to robilem z 2 tygodnie az znalazlem takie zeby dzialaly ok .Na domyslnych timingach nie ruszaly za nic,potem udalo mi sie ustawic single channel a dopiero po tygodniu dual,jednym slowem jest przejeb... .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla 400Mhz wchodzi 2-2-2-10 (thx) i 2-2-3-5.

Dla 533 udało sie 2,5-3-4-8.

Z ciekawości sprawdziłem dla 600 - wchodzi na 2,5-4-4-10 ale wszystkie pozostałe timingi ustawione baaardzo wysoko :lol:

No ale trzeciego dnia prób widze światełko w tunelu i wiem że nie walcze z wiatrakami.

A new hope B)

Jeszcze jedno pytanie: co włączyć/wyłączyć/przełączyć żeby nie wyskakiwał komunikat na początku:

"Warning! Now System is in Safe Mode.

Please re-setting CPU Frequency in the CMOS Setup."

Wywala mi go często (niezawsze) przy fsb w okolicach 300 i wraca wtedy do 20 :mur:

Edytowane przez rikimaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla 400Mhz wchodzi 2-2-2-10 (thx) i 2-2-3-5.

Dla 533 udało sie 2,5-3-4-8.

Z ciekawości sprawdziłem dla 600 - wchodzi na 2,5-4-4-10 ale wszystkie pozostałe timingi ustawione baaardzo wysoko  :lol:

No ale trzeciego dnia prób widze światełko w tunelu i wiem że nie walcze z wiatrakami.

A new hope  B)

Jeszcze jedno pytanie: co włączyć/wyłączyć/przełączyć żeby nie wyskakiwał komunikat na początku:

"Warning! Now System is in Safe Mode.

Please re-setting CPU Frequency in the CMOS Setup."

Wywala mi go często (niezawsze) przy fsb w okolicach 300 i wraca wtedy do 20  :mur:

1702099[/snapback]

ten komunikat wyskakuje jak masz za duze ht, ustaw sobie x3, tez od 3 dni walcze z ramem mam pdp pc5600 i nie potrafie dostosowac timingow ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi