Skocz do zawartości
Madness

Czyżby Krzywa Podstawa Bloku

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem blok wodny coby trochę podskoczyć w rankingach SuperPi 16M a przede wszystkim zmniejszyć temp. na procu (i być trendy ;) )

I niestety kicha. Nie mogłem dojść do wyników osiągniętych na freezerze przy otwartym oknie :E

Zacząłem się zastanawiać gdzie może tkwić błąd. Postanowiłem sprawdzić płaszczyznę bloku. No to szyba float i pasta termoprzewodząca.

Spód

Niezrażony zabrałem się do nakładnia pasty na proca

Nałożona pasta

Tak sie prezentował spód przed założeniem na proca (żadne cuda ale to nie musi wyglądać)

Lekka polerka

Tak rozłozyła się pasta na bloku po zdjęciu go z proca

Pasta na bloku

A tak pasta rozłożyła się na czapce proca

Gustowna czapeczka

Czy to jest OK ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bloczek wyglada na by Kyniek ;)a on raczej bubla nie wciska imo nie masz sie czym przejmowac bo w domowych warunkach nie jestes w stanie sprawdzic jego "plaskosci" tylko tusz traserski i "plaszczyzna" inaczej wszelkie zabrudzenia zatluszczenia wplywaja na rozklad pasty ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozłożenie pasty jest identyczne z tym jakie widziałem u siebie na mostku jak zdejmowałem blok... tak widać wygląda do na dużych rdzeniach... wątpie by spód był krzywy... wyklucza to metoda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linoge - no i po co głośno mówisz ?? ;) To nie miała być antyreklama tylko się zastanawiam czy nie szlifnąć grubszym papierem.

Szyba float czyli wylewana na cynę ma płaszczyznę jak mało co. Ale to całkiem mozliwe że pasta silikonowa nie rozpłynęła się jak należy mimo kręcenia blokiem. Przed eksperymentem blok i szyba odtłuszczone spirytusem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam też identyczne problemy :) Zmieniłem blok z Zety (razem z titanem) na Prisona v2 (AS5) i tempy po 3 dniach mam takie same jak nie gorsze. Założyłem motylki ze sprężynkami które dokręcone prawie na max (płyta sie jeszcze nie wygina) a temp 41C w idlu :( Chłodnica zimna, woda zimna... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UUU czyzby coś z blokiem nie tam.No ale w testach fajnie wyszły.to chyba coś z dociskiem.

Madness kombinuj bo licze na lepsze wyniki w rankingu spi na pclabie :wink:

Raczej ZenFista z fc nie pokonasz ale zawsze mozna sie okopywać na 2 pozycji B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie układ pracuje bez chłodnicy bo na nią czekam. Ale 10l micha z wodą o temp. 10-12*C powinna na moment pozwolić na dzikie harce a tu klapa. Pamiątki chłodzone myślę że może jeszcze mostek północny coś nie tego ale w porywch ma 30*C. Nie mogę zapuścić prima na 2933MHz a na freezerze w "oknie" hulał aż miło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UUU czyzby coś z blokiem nie tam.No ale w testach fajnie wyszły.to chyba coś z dociskiem.

W jakich testach ? Człowieku,obudz się ! Widziałeś jakie jest wykonanie bloku do testu a jaki trafia do klienta ? Noc a dzień różnicy ! Nad wykonaniem bloku testowego siedzi się 2 tygodnie a blok dla plebsu robiony jest w 1 godzinę.Prawa rynku...W tym upatrywałbym powodu niewydolności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakich testach ? Człowieku,obudz się ! Widziałeś jakie jest wykonanie bloku do testu a jaki trafia do klienta ? Noc a dzień różnicy ! Nad wykonaniem bloku testowego siedzi się 2 tygodnie a blok dla plebsu robiony jest w 1 godzinę.Prawa rynku...W tym upatrywałbym powodu niewydolności.

1702970[/snapback]

ja tak nie myśle

jaki miałby Kyniek zysk na tym że polerke spodu zrobi recznie a nei maszyną? jakie stary czasu by miał :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze - nigdzie nie napisałem,że chodzi o bloki Kyńka (ale,że nie, też nie napisałem)

Po drugie - wydajność bloku nie zależy tylko od spodu.W bloku są również piny, które są mniej lub bardziej równe,kanały między nimi są mniej lub bardzie przepływowe. Kumasz ?

I moja rada - jeśli masz możliwość to jednak obejrzyj bloki testowane dla potrzeb testów(czytaj:wzrostu i marketingu sprzedaży) oraz bloki,które trafiają do nas-szarych zjadaczy chleba.Zapewniam cię,że nieprzyjemnie się zdziwisz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze - nigdzie nie napisałem,że chodzi o bloki Kyńka (ale,że nie, też nie napisałem)

Po drugie - wydajność bloku nie zależy tylko od spodu.W bloku są również piny, które są mniej lub bardziej równe,kanały między nimi są mniej lub bardzie przepływowe. Kumasz ?

I moja rada - jeśli masz możliwość to jednak obejrzyj bloki testowane dla potrzeb testów(czytaj:wzrostu i marketingu sprzedaży) oraz bloki,które trafiają do nas-szarych zjadaczy chleba.Zapewniam cię,że nieprzyjemnie się zdziwisz...

1703036[/snapback]

Tak? A Ty robiles jakies testy? Widziales bloki do testow specjalnie robione? Czym one sie niby maja roznic? Kyniek robi bardziej kwadratowe piny czy co? Mate specjalne projekty na CNC podaje?

Madness >> dorzuc lod do wiadra i zobacz na jaka temp wtedy zejdziesz :D, a na oficjalne dywagacje co do wydajnosci to pcozekaj az chlodnice zalozysz B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1703036[/snapback]

miałeś te bloki czy co?:>

jakoś nie widziałem osób skarżących sie na to, zarówno Misia jak i Kyńka...

Czym one sie ogą róznić?

to nie jest robota ręczna napewno spó jeest identyle, magnesówka zajmuje sie płaszczyzną, a top nie ma wpływu na wydajność raczej...

Poczekajmy na chłodnice... ;)

P.S

a jak sprawa wygląda jakbyś docisnął max blok na lustrze lub czymś podobnym? też taki szlaczek? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym ? Przeczytaj temat to będziesz wiedział ! WYKONANIEM ! Do jakiegokolwiek testu wystawia się tzw."czarnego konia" - czyli coś,czego przeznaczeniem jest WYGRAĆ.A zapewniam cię,że wygrać może tylko NIEPRZECIĘTNY czyli nie taki blok jak mój czy Twój, ale taki, który robiony jest z charyzmą,pieczołowitością,dokładnością i całą masą innych superlatyw ! I Ty łudzisz się,że taki bloczek posiadasz ?! Powtarzam - obudz się ! Ile takich bloczków zrobiłby producent,gdyby produkował wszystkie jako "czarne konie" ? Trzy w miesiącu ? A gdzie zarobek ?

Zresztą,jeśli nie masz dostępu do bloku testowego to pooglądaj zdjęcia które są oferowane jako reklamowe sprzedawanego towaru.I co nie widzisz różnicy,że Twój blok to jeden wielki bałach ?

Żaden blok,prócz testowego,nie jest idealny... I Tobie Madness taki się właśnie trafił - nie testowy,dla plebsu podjaranego przeczytą recenzją...

Ale nie przejmuj się,nie jesteś jedyny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym ? Przeczytaj temat to będziesz wiedział ! WYKONANIEM ! Do jakiegokolwiek testu wystawia się tzw."czarnego konia" - czyli coś,czego przeznaczeniem jest WYGRAĆ.A zapewniam cię,że wygrać może tylko NIEPRZECIĘTNY czyli nie taki blok jak mój czy Twój, ale taki, który robiony jest z charyzmą,pieczołowitością,dokładnością i całą masą innych superlatyw ! I Ty łudzisz się,że taki bloczek posiadasz ?! Powtarzam - obudz się ! Ile takich bloczków zrobiłby producent,gdyby produkował wszystkie jako "czarne konie" ? Trzy w miesiącu ? A gdzie zarobek ?

Zresztą,jeśli nie masz dostępu do bloku testowego to pooglądaj zdjęcia które są oferowane jako reklamowe sprzedawanego towaru.I co nie widzisz różnicy,że Twój blok to jeden wielki bałach ?

Żaden blok,prócz testowego,nie jest idealny... I Tobie Madness taki się właśnie trafił - nie testowy,dla plebsu podjaranego przeczytą recenzją...

Ale nie przejmuj się,nie jesteś jedyny...

1703083[/snapback]

brak mi slow.....

Wiesz jakimi technologiami robione sa te bloki? Czy Ty myslisz ze wszystki bloczki powstaja przy pomocy dremela i brzeszczota tylko?

prosze zaraz nastapi typowa na tfikowa wymiane zdan

Sorry Linoge ale mnie trafia jak ktos takie farmazony wymysla :mur: Edytowane przez ent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak przy okazji domowymi metodami jest w stanie zrobic plaszczyzne jak dobrze pojdzie z dokladnoscia o.5mm a potrzac na fotki tego bloku jest zrobiony w wieksze dokladnosci :)

teraz ma nastapic obrzucanie sie blotem

@ent

ja o tym wiem ale juz sie nauczylem ignore przez takich kolesi topic zamiast miec 1 strone ma ich 10, takie wyklocanie sie i tak nic Wam nie da ...

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście mógłbym tak to zostawić i mozę ktoś by sie do Kyńkowych bloków zniechęcił i polazł do misia15go...

Tak faktycznie uważam jednak,ze DONKING gada straszne brednie i nie bardzo wie o czym gada.

Też podejrzewam,ze bloki dla klientów są ciut mniej dopieszczone niż ten do testu ale co to ma do wydajnosci? Nawet przyjmujać ,zę plexi jest nieco niedoszlifowane , porysowane, piny nie do konca równe czy rowki nie tak samo głębokie(wiem,ze nie jest aż tak źle ale przyjmuje maksymalnie pesymistyczny wariant) to jaki to ma wpływ na wyniki bloku? Zaden albo przy wykonaniu samego spodu dziesiate czy nawet setne części stopnia. Spód jest równy co wykazały testy z lustrem, brzegi mogą nie rpzylegać z prostej przyczyny- czapeczka procka to zwykły kawałek blachy i nie jest idealnie równy. Rdzeń jednak znajduje sie tylk ow centralnej częci. Tak wieć jedyny czynnik tak naprawde zmniejszajacy wydajnosć wyeliminowano -bardzo mocno nierówny spód.

Nie widze więc cienia szansy zabrania blokowi kulku czy kilkunastu stopni wydajnosci.

No chyba,że DONKING napisze ze testujący prisona na jet-pc naciągnął wynik o pare stopni gdy większosć czołowych bloków z zestawienia w rzeczywistym zestawie różni sie o dziesietne części stopnia wydajnoscia....

Tak wieć z mojej strony panuu Don kingowi dziekuje i dzwonie po kaftan bo plecie gorzej niż Endriu Lepper :lol:

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no bo to trzeba byc masterem zeby zauwazyc ze blokom podczas testu ktos robi "sesje" upiekszajaca , ludzie przeciez to golym okiem widac ze fotki sa ciut rozjasnione i zwiekszony kontrast podobnie robi Sam ...

test niby na szybie ok ale jedno male ale nie jestes w stanie go odpowiednio docisnac tzn rownomiernie na calej powierzchni, pasta posiada za duza gestosc do czegos takiego ...

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wziąłem blok wersji lite więc nie miał on być dopieszczony bo polerkę moge zrobić sobie sam tak jak i zapinkę (choć polerki to on raczej nie potrzebował).

Przepolerowałem jeszcze dokładniej, założyłem ponownie mocno i równo dokręcilem. Zostawię niech się pasta ułoży. Przy chlodzeniu powietrznym w "oknie" wszystkie elementy budy były chłodzone a teraz w sumie mam punktowo,proc pamiątki mostek, mosfety też mają nadmuch aczkolwiek nie mają radiatorów. Płyta w idle pokazuje 28*C ale jak wchodzi w stres to w sekundzie skacze na ponad 40*. Na freezerze miałem w stresie przy 1,4V i 2,7GHz 43*C na wodzie bez chłodnicy tylko zbiornik ok. 1l mam w podobnych warunkach 40-41*C (20min Prime small fft CPU stres).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no bo to trzeba byc masterem zeby zauwazyc ze blokom podczas testu ktos robi "sesje" upiekszajaca , ludzie przeciez to golym okiem widac ze fotki sa ciut rozjasnione i zwiekszony kontrast podobnie robi Sam ...

test niby na szybie ok ale jedno male ale nie jestes w stanie go odpowiednio docisnac tzn rownomiernie na calej powierzchni, pasta posiada za duza gestosc do czegos takiego ...

1703134[/snapback]

Ale PIT naprawde sie przylozyl do PX2, jakosc naprawde super, nie ma sie do czego przyczepic, top rewelacja, krawedzie i.t.d wygladaja super, otwory od srub wypolerowane w srodku, poprostu bomba, bylem mile zaskoczony jak dostalem bloczek :)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Madness: Wiesz co człowieku, troche mnie to irytuje. Zakładasz temat o swoim układzie, najeżdżadz na blok Kyńka jaki to on beznadziejny a testy robisz na układzie bez chłodnicy i ze zbiornikime o pojemności tylko 1litra. Chyba oszalałeś. Napewno nie wiesz, że tak naprawde w WC blok odgrywa mniejszą role. On tak naprawde nie odpowiada za wydajność układu w tak wielkim stopni. Chłodnica (nagrzewnica) gra pierwsze skrzypce.

Następny razem jak chcesz komuś popsuć reputacje to chociaż miej do tego jakieś podstawy. Bo jak narazie to sie tylko ośmieszasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Madness dostał (jak każdy) "poradnik" jak zoorganizować WC i wątpie by układ miał być bez chłodnicy na dłuższą metę - chyba że nie czytał poradnika...

co do wypieszczonych bloków.... nie mam czasu się babrać by dopieszczać jakoś bloki na test - przy robieniu serii 20 sztuk to mija się z celem a wersja Lite to poprostu nie do końca skończona wersja...

Zdaje się Prison V2 z testów trafił do Heat'a - możecie go zapytać czy istotnie taki odpicowany bo dla mnie nie różni się niczym od reszty - by się różnił musiałbym cały proces technologiczny zmieniać... dla jednego bloku to mi się średnio opłaca.... dla 20 sztuk to inna gadka....

EDIT:

A jeszcze jedno... jak sprawdzić czy podstawa bloku jest krzywa... prosto - na szkło lejeszz wodę i kładziesz spód a potem dogóry nagami odwracasz - jak jest idealnie prosto to się zassie... ja tak z ciekawości robiłem z 2 spodami - zasysały się... zdziwiłbym się jak by były krzywe i takie zjawisko by wystąpiło.... oczywiście każdego w ten sposób nie testuje - pierwsze lepsze egzemplarze tak sprawdziłem bo liczę na to iż w zakładzie wszystkie tak samo potraktowali...

Edytowane przez Kyniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi