Skocz do zawartości
hpx4000

Pada Płyta Czy Zasilacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dziwny problem. Wczoraj przekonfigurowałem komputer który dostał nową obudowę, zasilacz i ram. Obudowa to Chieftec Mash a zasilacz Chieftec GPS-400AA-101A 400W, pamięci Kingston 2x512 (dual)

Pół nocy testowałem sobie konfiguracje i było widać różnicę w stosunku do starego zasilacz, 9x305MHz w pełni stabilne (Super PI 32M) Sprzęt chodził ładnie (Super PI 8M 05m53s)

Na noc normalnie go wyłączyłem.

Od rana zaczęły się problemy, przy pierwszym starcie zgłosił że startuje w trybie awaryjnym biosu, przy kolejnym monitor się nie włączał i na wyświetlaczy był komunikat oznaczający problem pamięci. Resety biosu nic nie pomagały. Przy nastej próbie włączenia całkowicie odmówił współpracy, Wiatraki startowa i po chwili się wyłączały, cała płyta gasła. Na wyświetlaczu był błąd 8.3 czyli „ATX Power supply ready” Długo z tym walczyłem, jednak rozwiązanie znalazłem. Komputer normalnie działa jeśli odepnę mu cztery końcowe piny ze złącza ATX (płyta ma 24piny tak jak i zasilacz, ale można odpiąć)

Teraz się zastanawiam, co się zwaliło? Zasilacz? Przecież jest dość dobry, nowy i mało obciążony. Może coś na płycie, coś co odpowiada za zasilanie?

Sam nie wiem…

Sprzęt podpięty pod zasilacz to:

Abit AN8 Ultra

A64 3000 Winchester

Asus ATi x600 Pro

Samsung 160GB

DVD-RW

2x512DDR 400

2x120mm wentylator

1x90mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy takim napieciu na procu pomyslalbym czy to moze on sie nie zjaral...

1702993[/snapback]

Napięcie jest dość wysokie, ale w granicach rozsądku. Jak się poczyta zagraniczne fora to widać że ludzie mają czasem napięcia taki, czasem wyższe i niższe. To zależy tylko od procesora, zresztą bardziej szkodzi mu temperatura niż napięcie (a temperaturę mam niską)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi