jooseph Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 Mam problem z tym wlasnie prockiem :mur: Otoz posiadam coolera Thermaltake BigTyphoon Heatpipe i w stresie zwykle mam 65 a nawet ostatnio 70*C. Wiem, wiem ze duzo ale nawet pokrylem go pasta Arctic Silver 5 (oczywiscie wielkosci ziarenka ryzu) i nic, grzeje sie jak ruski kaloryfer. Oczywiscie sprzet jest w normalnym miejscu i wentylacja takze w normie. O OC juz nie wspomne. Wsio chodzi na nominanalnych presetach procz RAMU 2-2-2-5-7-9-1T (ale jaki moze miec to zwiazek z teperaturka). Najgorsze jest to :blink: wiem ktory progs do monitorowania temp. jest idealny do mej plyty gl. GIGABYTE GA-K8N Ultra Sli bo kazdy pokazuje co innego np. Everest, SpeedFan czy ostatnio MBM (tu trza wpierw ustawic czujnik :oops: ) JESTEM ZIELONY i czekam na kipniecie proca... :mur: Nawet podwyzszylem w biosie z 70 na 80*C Alarm Temp. bo wyje mi jak gram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narkoman Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 jesli naprawde sie tyle grzeje to jestes bardzo inteligentny w cokolwiek grajac... moze zle zalozyles chlodzenie ? zle przylega ? a moze czujnik padl :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jooseph Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 No wlasnie moze za slabo przykrecilem coolera do procka ale jak dokrece mocniej to mi moze peknac rdzen (nie wiem na ile krecic sruby). Ogolnie to wyglada na dobrze zamontowanego NIE KUMAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 dotknij palcem radiatora blisko proca i zobacz czy faktycznie taki goracy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 (edytowane) Po pierwsze tak jak pisali wyżej sprawdź temp. palcem. Po drugie procesory na s754 i s939 mają HS czyli czapeczki przykrywające rdzeń i w związku z tym wymagają użycia większej ilości pasty. Musisz zdjąć chłodzenie i przesmarować na nowo pastą - niekoniecznie cały procesor ale przynajmniej promień 1,5 - 2cm od środka procesora - metoda na ziarenko ryżu stosowana była w Athlonach XP, tutaj nie ma zastosowania. Edytowane 16 Października 2005 przez PiotruśPan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 No wlasnie moze za slabo przykrecilem coolera do procka ale jak dokrece mocniej to mi moze peknac rdzen (nie wiem na ile krecic sruby). Ogolnie to wyglada na dobrze zamontowanego NIE KUMAM 1703266[/snapback] Jedyne co może pęknąć to twoja czacha... co ty znowu za brednie sprzedawców z makro cash and carry pociskasz? a64 ma już czapeczkę i nic nie pęknie. Weź kolego załóż te radiator prawidłowo (jak cię to przerasta to marsz do serwisu. W końcu na kimś muszą zarabiać), a nie zakładaja debilnych wątków. geez :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 (edytowane) Boze jedziecie po kolesiu jakby przynajmniej Wam cos zrobil. Jemu potrzeba pomocy a nie krytyki :P :P :P Testowalem ten cooler na tej samej pascie i na pewno nie jest to jego wina. Chlodzenie jest bardzo dobre i za przyzwoita cene. Test tutaj : http://realitynet.pl/content.php?article.163 Co do nakladania pasty to naloz na srodek procka troche tej pasu i naloz chlodzenie. Jest to najlepszy sposob nakladania pasty na procek, popierany rowniez przez Berkruta :P Rozsmarowanie pasty nawet palcem daje gorsze efekty. Nie pamietasz moze jakie miales temperatury na poprzednim chlodzeniu ? Edytowane 17 Października 2005 przez ogr22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamiKaze boski wiatr Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Popierany przez berkuta to chyba najzwyzsza rekomendacja :D? Tak? ;D Ale sie uchichralem. Berkut ma juz swoj atest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Aaaa to jak Berkut zatwierdził taki sposób to ja cofam to co napisałem o rozsmarowywaniu :] ale chyba ziarenko ryżu to jednak troszku zamało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Platinium_ Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Zalezy jakiego ryżu :-P wkoncu ryz przed gotowaniem jest duzo mniejszy od zagotowanego :) A tak serio to naloz moze troche wiecej niz ziarnko ryzu na srodek i docisnij radiator do procka. To by bylo na tyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Masz płytę gigabajta, te 70 stopni to temperatura chipsetu albo niczego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Jedyne co może pęknąć to twoja czacha... co ty znowu za brednie sprzedawców z makro cash and carry pociskasz? a64 ma już czapeczkę i nic nie pęknie. Weź kolego załóż te radiator prawidłowo (jak cię to przerasta to marsz do serwisu. W końcu na kimś muszą zarabiać), a nie zakładaja debilnych wątków. geez :/ 1703804[/snapback] kumie drogi :wink: kazdy kiedys zaczynał - nie musisz tak po joshepie jechac bo wydaje sie byc sympatyczna chłopina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasajas Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 wiec tak plyty gigabajta to sa slynne z tego ze pokazuja wyzsza temp niz sie to ma w rzeczywistosci a wiaze sie to z tym ze w tych plytach podobno nie stosuje sie czujnika temp zamontowanego na plycie tylko wewnetrznego czujnika temp w procku (jezeli taki istnieje) takie byly wyjasnienie producentow tych plyt czy to jest prawda czy nie tego to nie wiem sam mam plytke gigabyte i a przesiadlem sie z msi i na tym samym procki i chlodzeniu gigabyte pokazywal 10 stopni wyzsza temp zreszta sam mozesz sprawdzic czy temp na Twoim procku to rzeczywiscie 70 stopni bo jak tak to nie zdolasz trzymac palca na radiatorze dluzej niz pare chwil bo zacznie Cie parzyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 wszystkie plyty korzystaja z diody wbudowanej w procesor, nie stosuje sie juz termistorow bo... nawet nie mozna ich zamontowac pod procesorem bo tam sa wszedzie nozki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuicets Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 A dla pana, który rozsmarowywał pastę palcem - Konia z rzędem za intelignecje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sativ Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 A do sprawdzania temperatur to dobra kamera termowizyjna :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 A tak w ogóle to temperatura procesora (poprawna) jest podana w biosie w zakładce pc_health i od tego należałoby zacząć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jooseph Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 (edytowane) Zrobilem tak jak poradziliscie i okazalo sie, ze po pierwsze: radiator byl ledwo cieply (znaczy ze nie spelnial swej roli) po drugie: mialem faktycznie zle dokreconego BigTyphoon'a :D Powiem wam, ze nawet slizgal sie po pascie :) :mur: :wink: Nalozylem na nowo. Tera dokrecilem na pol gwinta nakretke i nara chyba styka (temp. spadla z 45 do ok. 30 w idlu) Greetz for everyone (procz DRAAKA ktory doradzil mi jak cholera - nie pisz postow to sie naprawi, no nie? :lol2: ) SPECIAL GREETZ: bartezjusz, ogr22 W razie czego bede informowal na biezaco jak cos bedzie nie tak. THX Edytowane 17 Października 2005 przez jooseph Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 Tak naprawdę to wujek draak doradził Ci prawidłowo, pisząc o poprawnym założeniu radiatora (byłem pewien, że jest zbyt słabo dokręcony) i dodatkowo uspokoił co do możliwości "pęknięcia" a64. A ton jego wypowiedzi zwalić możesz na późna porę pisania w/w posta ;) Sry za "najazd". Cieszę się, że nie katujesz już cpu temp. w okolicach 70C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 70*C to nie tak źle mi kilka dni temu padł boxowy od tego w sigu i w idlu miałem 80*C i sie nie denerwowałem. taki mały ot :) sorki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...