muciek Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 (edytowane) Nareszcie przyszedł czas, aby pokazać to, co już zrobiłem ( a właściwie zaczynam :) ) tym bardziej, że im bardziej się nad tym głowie tym pojawia się coraz więcej pytań i niejasności. Wiec po kolei. Miało być bardzo ekonomicznie, ale wyszło jak wyszło i trochę kasy już poszło :) No to, co już zrobiłem i kupiłem :) Na początku zakupiłem, zaworki, brąz, kapilare, filtry i takie tam bzdety ;) Chyba nie musze pokazywać fot. ? :P Ale jak by ktoś chciał to prosze: http://members.lycos.co.uk/muciekwch/stuff/ Następną rzeczą, w jaką się zaopatrzyłem był skraplaczyk, kupiony bardzo okazyjnie od Maniakalnego, stalowo-aluminiowy z gustownym czarnym szrołdzikiem ;) Mając już skraplacz, wziąłem się za przygotowanie jeżdżącej podstawy. Przepis bardzo prosty. Tniemy stare drzwi od szafy, usuwamy stary lakier, przykręcamy o takie kółeczka: I mamy coś takiego: Można również pomalować na dowolny kolor ;) W moim przypadku, choć oklepana, zawsze modna CZERŃ :lol2: Akumulator pomysłu Ravena KLYK! Przyszedł czas na refleksje "Kurcze, ja czymś muszę wiać!" ;) W związku z tym, że skraplacz ma stalowe rurki, to niezbędne było sreberko w otulinie. Zgłosiłem się do Piotresa z prośbą o zakupy i przy okazji nabyłem o taki wicher, który wyglądem przypomina śrubę napędową Kurska :lol: Po długiej przerwie i zbieraniu kasy, przyszło serce agregatu :wub: Aspera 1/2 Hp Model NE9213E no i starter Jako, że mam słaby palnik i brak dostępu do miedzi a także multiszlifierki przekalkulowałem wszystkie materiały i przesyłki i trochę mi się to nie opłacało, więc dogadałem się Przemkiem2f, który zrobił mi niezłe cacko, które przyszło razem z kompresorkiem. 100 pinów, dno na środku 4mm, wstawiona przegroda. Gratis, farbka do kompresora na ewentualne odpryski :plum: Teraz zostało mi spłacić pożyczkę u matki i zbierać na stalowa ssąca, której zakup przesunął właśnie zakup kompresora i parownika. Termin zakupu znów się przesunął gdyś kupiłem okazjonalnie butle, na CO2, przyda się ;) Na dniach będzie jakiś update, gdyż potrzeba zamocować kompresor, zarobić desuperheater'a, wspawac kapilarę i takie tam. Kącik Podziękowań Piotres- od samego początku motywował mnie do pracy, jednocześnie zaczynaliśmy, ale on doszedł prędzej (bez skojarzeń proszę :P ). Dziękuję za cierpliwość i odpowiedzi na dziesiątki moich pytań. Raven- dzięki za inspirację, odpowiedzi na moje czasami lamerskie pytania Tonic- skarbnica wiedzy, krótko i na temat, czyli to co lubię :) LukeXE/OCmaster- Nocne rozmowy na lini USA-Polska ;) Przemek2f- za wprowadzenie do mnie do tematu i dziesiątki godzin rozmów, często o [gluteus maximus] Marynie ;) Maniakalny- Człowiek Skraplacz- wszystkie kolory, rodzaje i smaki :P Edytowane 17 Grudnia 2005 przez muciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 no no nice nice nice... też takie chce :P jednak mam inną koncepcje :P ale cel ten sam.... ujemne temperaturki :D Gtaz i życze powodzenia :D i dzieki za info gdzie co mozna kupić :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Severus Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 (edytowane) I'm impressed :D muciek ile tak orientacyjnie musiałeś wyłożyć kasy na to fc? Edytowane 16 Października 2005 przez Severus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 Nie licząc przesyłek to: Kapilara, filtry,brąz, zaworki -ok 50zł Skraplacz-30zł Wentyl- 20zł Sreberko- 20zł Decha- 0zł, jedynie kółka, i sruby ok 10zł Parownik-60zł Kompresor- 200zł No i jeszcze do kupienia stalowa ssąca.. i izolacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 Fajnie ze grono FC-builderow sie powieksza ciagle! Powodzenia w dalszej pracy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 Super, zobaczym jaki bedzie efekt końcowy. Narazie to bym na twoim miejscu pomalował jeszcze to "śmigło" bo narazie to wygląda obleśnie ale stylowo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 Śmigła narazie nie ruszam, bo może wymienie na nowe, a jak nie to majzne go chromem w szpraju :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 (edytowane) kurde, nie moge znaleźć, a kiedysmiałem taka tabelke w któej było: moc kompresora/średnica i długość kapilary itp... takie zależności,,, mozę ktoś zapodac? :P P.S. muciek, można Ravena męczyć o power packa? :P czy masz jakieś układy :> :P Edytowane 16 Października 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 P.S. muciek, można Ravena męczyć o power packa? :P czy masz jakieś układy :> :P 1703508[/snapback] Musisz byc miły, kulturalny i dac na 2 piva ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 Toto ten kompresor to głośny? cichy? :> Jeśli chodzi o koszta to póki co nie jest źle, myslałem że to "trochę" droższa zabawa. Super temacik, na pewno się przyda :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 kurde, nie moge znaleźć, a kiedysmiałem taka tabelke w któej było: moc kompresora/średnica i długość kapilary itp... takie zależności,,, mozę ktoś zapodac? :P P.S. muciek, można Ravena męczyć o power packa? :P czy masz jakieś układy :> :P 1703508[/snapback] Cuś takiego mam: 0.26inch 0.28inch 0.31inch load: 0.65mm 0.7mm 0.8mm 60 W 3.15m 4.5 m 7.2 m 75 W 2.94m 4.2m 6.72 m 90 W 2.73m 3.9m 6.24 m 105 W 2.52m 3.6 m 5.76 m 120 W 2.31m 3.3 m 5.28 m 135 W 2.1 m 3 m 4.8 m 150 W 1.89m 2.7m 4.32 m 165 W 1.68m 2.4m 3.84 m 180 W 1.47m 2.1m 3.36 m 195 W 1.26m 1.8m 2.88m 210 W 1.05m 1.5m 2.4 m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Fenks :D a jakie ciśnienia mają być? czy to już trzeba w zależnosci od sytuacji dobierać? tzn kombinować :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Fenks :D a jakie ciśnienia mają być? czy to już trzeba w zależnosci od sytuacji dobierać? tzn kombinować :P 1704614[/snapback] Pamiętaj, ze z tej tabelce Moc (W) to jest obciążenie proca, a nie moc kompresora ;) Zalezy na jaki gaz, propan to cisnienie tłoczenia koło 9-10bar...a ssanie jak najmniejsze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 no właśnie na początek propan :P a jest taka tabela ale zależności mocy kompresora ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Gratuluje Muciek takich niskich kosztow. Czekam na dalsze relacje.... swoja droga... swietnie by bylo jakbys porobil fotki podczas skladania tego wszsytkiego do kupy... i opisal co i jak ( w jezyku dla debili ) robiles, zeby wszystko bylo ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 (edytowane) Toto ten kompresor to głośny? cichy? :> Jeśli chodzi o koszta to póki co nie jest źle, myslałem że to "trochę" droższa zabawa. Super temacik, na pewno się przyda :D 1703608[/snapback] Podobno na niskim ciśnieniu cichy :] Gratuluje Muciek takich niskich kosztow. Czekam na dalsze relacje.... swoja droga... swietnie by bylo jakbys porobil fotki podczas skladania tego wszsytkiego do kupy... i opisal co i jak ( w jezyku dla debili ) robiles, zeby wszystko bylo ok. 1705065[/snapback] Ok, postaram sie opisać. Jak bys chciał poczytac co do czego to prosze: http://pcarena.pl/a-121.html Edytowane 17 Października 2005 przez muciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 No gód dżob muciek ;) Jak będzie działać i w przeciągu tygodnia nie spalisz na tym swojego sprzętu to moze sie jakos w wolny termin ugadamy i wpadne ze swoim overcwaniackim Sempronem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 no właśnie na początek propan :P a jest taka tabela ale zależności mocy kompresora ? 1704933[/snapback] A po co ci takie coś ? Długosc kapilary określa sie biorąc pod uwagę obciążenie (procesor) a nie moc kompresora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 A po co ci takie coś ? Długosc kapilary określa sie biorąc pod uwagę obciążenie (procesor) a nie moc kompresora 1705290[/snapback] ale mu chodzi raczej o to jaka bedzie roznica w tempach w zaleznosci od mocy kompresora, idac tym co mi guru raven powiedzial, to ciezko jest okreslic bo roznie to bywa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 czyli jeżeli dostosuje długość kapilary do powiedzmy 105W obciążenia, a proc da 120, to wydajność drastycznie spadnie? ja myślałem że kapilara uzależniona jest od kompresora, myliłem sie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 czyli jeżeli dostosuje długość kapilary do powiedzmy 105W obciążenia, a proc da 120, to wydajność drastycznie spadnie? ja myślałem że kapilara uzależniona jest od kompresora, myliłem sie :D 1705367[/snapback] Najlepiej dobrac dlugosc kapilary do ~150W obciążenia, chociazby tak na zapas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Najlepiej dobrac dlugosc kapilary do ~150W obciążenia, chociazby tak na zapas. 1705479[/snapback] hmmm w takim wypadku im krotsza kapilara tym wiecej zapasu na obciazenie.... Widac to rzeczywiscie mocno ? Np przy kapilarze o dlugosci XX do obciazenia 210W rzeczywiscie bede mial taki spory zapas ? Jak to wyglada u Ciebie ? Jaka dlugosc zastosowales i jakie masz obciazenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 (edytowane) Tak, dobrze myslisz...zaleznosc jest taka: Im dluzsza kapilara, tym lepsze temperaturki idle, ale gorsze load...jesli kapilara jest krotsza, to gorsze temperatury idle, ale lepsze load. Ja mam na 1 stage ~2m kapilary 0,8mm, na 2 stage coś kolo 1,7m 0,8mm kapilary... Do takich Single Stage optymalną dlugością kapilary jest coś kolo 2,5m :) Edit: Prawda jest taka, ze strasznie trudno dobrac odpowiednią dlugosc kapilary, napewno o niebo wygodniejszy jest cPEV :P Edytowane 17 Października 2005 przez OCMaster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Ps. jak by ktoś zaczynał, to niech się stara jak najblizej miesca zamieszkania zdobywac wszystkie czesci, przesyłki kosztuja majątek :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Może i nie jest to extra związane z tym projektem, ale sadze, że warte pokazania. Wyczaiłem na złomie ladę chłodnicza polskie produkcji, w idealnym stanie, ktoś ją po prostu oddał, ponieważ zakosili mu uszczelki z szyby :lol: Za całość dałem 40zł. Stan-idealny poza kilogramami kurzu ;) Po kolei Wentylek znanej i lubianej firmy EBM Potężny kompresor firmy NECCHI, wiem tyle, ze ma 330watt. Jest to mój pierwszy kompresor do nowego projektu. no i uroczy skraplaczyk w sam raz do singla :) Jak widac poprzedni własciciel nie czytał nalepki na obudowie "czyscić skraplacz co 2 miesiące" :lol: Oczywiście najfajniejsza zabawa była z wymontowywaniem tego, na dzień dobry dostałem olejem po twarzy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Byłem przy robieniu Twojego parownika :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Byłem przy robieniu Twojego parownika :D 1720290[/snapback] hehe, miło wiedziec :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 KOLEJNE ZAKUPKI !!! :D:D:D:D Jak zwykle nie do tego agregatu, ale nabyte drogą handlu wymiennego, z Maniakalnym ;) Jak dziecko na Boże Narodzenie :] A w środku duzy skraplacz z wentylatorem i szynami do kompresora, swietna rzecz, pełno różnych rozstawów na różne kompresory :D dla przykładu Gratisowo ot takie kółeczka :D i 3 serwerowe wentyle, które pizgają, że gdyby były lzejsze to by fruwały ;) 6watt, monitor pływa :D A tu z zwykłym wentylem kupionym na Allegro :o ----------------------------------------------------------------------------- Fotki odnowionego skraplaczyka z czymś do porównania ;) KLIK KLIK No i elektryka nowego kompresora nie napawa optymizmem :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 (edytowane) Nowa butla u mnie zagościła, do CO2 8) Kupiona za 20zł. KLIK KLIK Edytowane 2 Listopada 2005 przez muciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 a skąd ją masz? :P jakie temp są na Co2 a jakie na propanie? czy butanie, nie zapamiętam sobie chyba które lepsze w życiu! :mur: :mur: : / Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...