Skocz do zawartości
dsh

Co Poradzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postanowiłem wreszcie wymienić moj stary sprzęt na coś nowego. Zacznę od krotkiego opisu:

Co mam:

soltek 75-kav

athlon xp t-bred B 2400+ (mnożnik 15, zablokowany)

sdram: >

Płyte zmieniam na DFI Lanparty nf2, ktora juz kupiłem. Przy takiej płycie oczywiście grzechem by było bym pozostał na fsb 133, ktorą w tym momencie wymusza procesor.

Przestudiowałem różne tematy (nie tylko na tym forum) dotyczace odblokowania mnożnika w t-bred, ale potrzebuje zwerifikować swoją wiedze. Dlatego zwrcam się o porady.

1. Czy próbować odblokowac w/w AXP?

1.1 Jesli odblokowywać to w jaki sposób (link). Tutaj pragne dodać,że słyszałem o modzie na MP, ale odpad zewzgledu na nf2. Wydaje mi sie, ze mozna na stale zmienic mnożnik przez tzw. pin mod ocinside i tu bym prosił o potwierdzenie (*wyjasnienie) lub negacje.

1.2 Jesli doradzicie nie odblokowywać to zmienie go na cos z odblokowanym mnożnikiem (barton lub inny axp)

Z góry dziękuje za wszystkie pomocne odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny sposób zmiany mnożnika na zablokowanym TBredzie to jego mobilizacja. Nie działa ona jednak na NF2 (sam już zresztą o tym wiesz). Jak nie chcesz jechać na FSB133, to bierz płytę na KT600 (Abit KV7), rób mobile moda i kręć.

Na twoim miejscu jednak sprzedałbym proca, płytę oraz ramy i wziął Semprona s754 + płytę Gigabyte na NF3 250 + RAM Goodrama na kościach Wilk ewentualnie TwinMOSy AA4T lub 1A4T (jak uda ci się gdzieś na nie trafić). Nie wyniesie cię to dużo drożej, a będziesz miał po O/C znacznie wydajniejszy sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...