Skocz do zawartości
Gość add_ek

Add_ryan Barebonerzyńca !

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Będzie to (nie bójmy się tego słowa!..) modzik AOpena XC Cube EZ 18...To, co chcę w nim przerobić, to prawie on sam. Cały. Nie, żeby mi się nie podobał ale mam inną...hmm, wizję? Prawdę mówiąc ,większość pracy już za mną, lecz do końca jeszcze kawałeczek. Co w środku?.. Ano, muszę upchnąć tam -uwaga!- Chiefteca 420 d.f. , Radzia 9800 PRO/XT z Pentagramem FreeZone XC-80 Alu, no zbudować chłodzenie na Athlonka Thorton/Barton. Reszta to pikuś ;)

Aaa, wygląda on tak (jedyna różnica, to inaczej rozwiązane otwory wentylacyjne w boku. Zamiast kwadratu był prostokąt, na całej dolnej długości)...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

No...Cały panel będzie zmieniony na alu. W panelu będzie GLCD 128X64 niebieskie światło/biale znaki (zresztą, taka też będzie tonacja kostki...jeśli chodzi o oświetlenie, bo takie kolory lubię:P).

Jeśli coś, to ja się tu będę uzewnętrzniał. Tymczasem...

Dobra. Więc chodzi o to, że zasilator AOpena jest kapkę za słaby (225W).

Dołączona grafika

Ja natomiast, mam słabość do Chiefteca 420 dual fan. Jest mocny, cichy i - przedewszystkim- stabilny! Oczywiście, jak na moje potrzeby...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak widać na dołączonych obrazkach, nagrywarka DVD LiteOn'a (choć króciutka- 17cm...), włazi na - narazie Codegena (statysta) - zasilator. Więc aby wszystkiego dobytku nie podusić...robimy nagrywarkę zewnętrzną. ;)

Na razie tyle. Jutro też tu wrócę (pomimo życzliwości moderatorów. patrz pkt.)

Ale jak ktoś kiedyś śpiewał: "...ja leję na trepanację, i żuchwę zgruchotaną!"

Edytowane przez add_ek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze można przyciąc obudowe od spawarki i psu :lol:

imho zewnętrzna nagrywarka.. sux :)

zycze powodzenia...

ps.

Nie będę edytował postów ,żeby dodać odpowiedź. Jeśli dostanę kolejny punkt za to... S.R.A.M. na to forum !!! Tak jest na każdym CYWILIZOWANYM FORUM !!!

ale my tutaj nie jesteśmy cywilizowani.. nie wiedziałes? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co tam wymysliles z tym upchnieciem chiefteca ale mozna by nagryware wysunac troszke do przodu..

1705571[/snapback]

taaa

ale jak wypalarka poleci na zewnątrz to po co barebone ??

moze jaką zgrabną malą bude konwencjonalną ?

np to szerokość 135 mm wysokość 350 mm głębokość 380 mm

Dołączona grafika

albo to 135/350/350

Dołączona grafika

Dążysz do czegos takiego : ? :lol:

Dołączona grafika

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umówmy sie tak. Ja robię napęd zewnętrzny...bo tak mi sie podoba. Rozumiecie ,prawda?.. :wink: Ten Shuttle'k, ktorego pokazałeś jest 1/4 podobny. Tzn, na dole są porty, okienko jest (mniejsze), no i niebieskiego będzie dużo!!! :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może naped wewnętrzy, tylko laptopowy. są dużo mniejsze (tez na długość) i dostepne w wersji slot-load (bez tacki)

inny sposób: żeby zasiłka troche wystawała za obudowe... ale to juz gorsze rozwiazanie

Edytowane przez Ganeon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli tak Ci sie podoba to ok.. idąc Twoim śladem to można zrobić jeszcze mniejszą obudowe do kompa.. i zrobić zewnętrzny cd-rom, dysk i zasilacz :wink:, wszystko połaczone za pomocą kabelków do bardzo malutkiej obudowy... jak dla mnie to nonsens robić minimalnie małego kompa kosztem dodania jakichś zewnętrznych urządzeń.. ale w końcu Twoja racje jest bardziej Twojsza niż mojsza :lol: - to Twój mod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlaśnie! :lol: Jak idziesz na LANPARTA, to po grzyba Ci napęd optyczny?..Pozatym, zapomniałem Wam powiedzieć najważniejszego...najbardziej chodzi mi o to, że mogę podłączać drugi dysk...bo maaam! :lol2: Dysk który zapełnia mi mój kolega: filmami, grami (ale chyba o tym nie powinienem mówić... :wink:)

Edytowane przez add_ek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[Kurcze Jelenia Góra...to masz bliziutko do Jarkowic...]

Polecam Tobie (i innym zakochanym w kostkach...) sklep (i forum ,tam też różne mody barebonów...w tym mój :lol: ) www.minipc.pl

Ja kupiłem za grosze na Allegro. LUCKY ME!!! :lol2:

Edytowane przez add_ek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie! :) I do tej małej obudowy wpakuje cały mój aktualny sprzęcior, czy trzeba jakąś specjalną płytę główną?

Kurde, ale na minipc.pl można kupić całe kompy, a ja chce samą obudowe...

Edytowane przez dax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiście strasznie trudno samemu zbudować takie coś :) - 6 kawałków blachy na krzyż... pół dnia roboty.. i mamy oryginalną skrzynkę... i wszystko się mieści...

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie! :) I do tej małej obudowy wpakuje cały mój aktualny sprzęcior, czy trzeba jakąś specjalną płytę główną?

1707168[/snapback]

Uuu, kochaniutki! Tu trzeba takie cóś (to format płyty FlexATX)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uuu, kochaniutki! Tu trzeba takie cóś (to format płyty FlexATX)

[imq]http://mitglied.lycos.de/addryan2/AOpen%20pro/5.jpg[/imq]

1707590[/snapback]

A moglbys powiedziec cos wiecej o swoim cfg, ktory chcesz tam umiescic :?: Bo sie tak zastanawiam, czy nie oplaca sie lepeij plyty kupic, i do normalnej obudowy, bo tak szczerze mowiac to sie zastanawiam, jaki jest cel tej obudowy :?: Przeciez mozna miec dobrego kompa, i obudowe gdzies upchnac, czy Ty koniecznie chcesz taka :?: :wink: Na zewnatrz ladnie wyglada, taka okragla, i w ogole prO, ale w wenwnatrz nie wiem, czy bym chcial miec tak "upchniete" wszystko :? :|... Sa gusta i gusciki :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiście strasznie trudno samemu zbudować takie coś :) - 6 kawałków blachy na krzyż... pół dnia roboty.. i mamy oryginalną skrzynkę... i wszystko się mieści...

1707525[/snapback]

Tak? To ciekawe... I z czego to niby zrobisz? Stelaż z kątowników? Ja wydałem już na kątowniki 8dych i źle wymierzyłem i są praktycznie do wyrzucenia. Po za tym kto ci zespawa kątowniki? Wiesz ile kosztuje spawanie aluminium? Chcesz to skręcać? Powodzenia ;)

Inna sprawa - ile kosztuje taka płyta główna?

Edytowane przez dax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj. Takiej płyty SAMEJ ,raczej nie kupisz na allegro. Musisz patrzeć na zachodnich Ebayach...Smutne, ale prawdziwe. Ja za całość (buda z płytą i zasilaczem+tony kabelków) dałem 450 zł. To naprawdę śmiesznie mało...

Ktoś pytał ,co będzie w środku...

• nForce 400
  • radziu 9800 pro/xt
  • audigy 2 zs
  • logi z-2300 thx (nie w środku :lol: )
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak? To ciekawe... I z czego to niby zrobisz? Stelaż z kątowników? Ja wydałem już na kątowniki 8dych i źle wymierzyłem i są praktycznie do wyrzucenia. Po za tym kto ci zespawa kątowniki? Wiesz ile kosztuje spawanie aluminium? Chcesz to skręcać? Powodzenia ;)

Inna sprawa - ile kosztuje taka płyta główna?

1708160[/snapback]

a czy to moja wina że źle wymierzyłeś? :wink: Czy to ze Ty czegośnei potrafisz zrobić ozancza, że już nikt nie potrafi? :) Aluminium można polutować jeśli już sie uprzesz... Pozatym dla chcącego nic trudnego.. Nawet jeśli miałbym to skręcać to by wyglądało całkiem nieźle.. w syztko zależy od pomysłowości i zręczności modera...

co do spawania.. to myślę ze mój ojciec.. spawał już nieraz i to różne rzeczy :). Pozatym jest cos takiego jak zgrzewarka..którą mozesz pozgrzewać aluminum i guess - nie znam sie akurat na obróbce metali łukami elektrycznymi...

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślisz, że pisałbym wiadomości bez podparcia?

nooo :lol:

tak czy siak bez spawania mozna sie obejsc... Z mojego punktu widzenia to każdą rzecz da się czymś zastąpić.. być moze nie z takim samym skutkiem ale da :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten łindoł bedzie na dystansach? a ta krateczke wokol wycietego otworu na okienko zostawiasz czy szpachlujesz or something?

mozna jakis projekt bo jestem ciekaw :) mam nadzieje ze tym razem dokonczysz moda ;]

1711303[/snapback]

Ach, jak mi tego brakowało Radziu... ;) Dooobry, stary Twe*#^&@(k

Co do boku, to będzie wyglądał tak (na szybciorka, więc może się coś zmnienić...)

Aaa, nad XC-80 będzie taki "daszek", i to on będzie na dystansach.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej.Więc tak...Żeby weszło chłodzenie, trzeba wywalić kratki... i przeciąć bok (inaczej nie wejdzie chłodzenie karty). Przeciąłem wyrzynarką a krateczkę (jedną jak i drugą...) dremlopodomnym "jedno_piekło" *(w wolnym tłumaczeniu...ofkoz:lol: )

Teraz, żeby grzebać w środku, nie muszę ściągać całej blachy...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

legend:

* - czyt. Einhell

Jak mówiłem, nad radiatorem będzie pleksa na dystansach, więc uszkodzić będzie można jedynie wkładając paluchy...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tak jak mówiłem, P.I.E.R.D.O.L.Ę. tych zapyziałych moderatorów, którzy dowalili mi już 60 pkt. Np.dlatego, że nie edytuję swoich postów (i nie dodaję...) tylko czekam parę dni - jeśli nie ma odpowiedzi, pytania...- dodaję swoją nową... Te mośki tego nie rozumieją. Więc kończę z tym forum !!! Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem ; będę na: http://www.mod-planet.com/forum/viewtopic.php?t=1059 Pozdrawiam Wszystkich życzliwych. Dzięki. adek.

Edytowane przez add_ek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi