Skocz do zawartości
snopii

Asus 7v880

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowym urzytkownikiem płyty ASUSA 7V880 mam procek Semprona 2800+oem FSB 166 karta GF2 400MX i pamięć Twin Mos 256 DDR jedną ,Bios 1009. Nie wiem dlaczego odczyt i zapis pamięci jest taki słaby na tej Płycie testuje ją programem everest odczyt mam 2150 a zapis 630 czas oczekiwania 128 w porównaniu do mojej poprzedniej Płyty MSI KT880 ULtra LSR jest o wiele mniejszy czy ktoś może mi powiedzieć czy ta Płyta jest tak mało wydajna czy może ja coś w niej źla poustawiałem. Powiedzcie mi jak mogę w biosie ustawić lepsze parametry Pamięci tylko proszę was o szczegóły bo zawsze miałem w msi był inny bios a tego wogólę nie znam .I jeszcze jedno czy GF2 może być w tej płycie bo się bardzo grzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ustawiłeś pamięci na "By SPD"?

GF2 jest pod AGP4x, więc bez problemów powinien współpracować z tą płytą. Ta karta ogólnie mocno się grzeje, więc nie panikuj (u mnie na radiatorze miał ok 70*C).

1704041[/snapback]

Jeśli tak to ogólnie mam wszystko na AUTO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=84869&st=780

a nie możesz zapytać tam tylko od razu zakładać własnego posta tam na pewno więcej się dowiedz powiem ci tylko że jak chcesz mieć lepszy odczyt i zapis z pamięci to na pewno musisz sam ustawić timingi na płycie dla pamięci bo na auto ustawione są zazwyczaj słabe i dlatego masz problem ze słabymi wynikami a tak na marginesie cudów na tej płycie nie osiągniesz w odczycie/zapisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj jaki masz model TwinMosów, to się coś wymyśli.

Oznaczenie modelu podane jest na naklejce na pudełku i na pamięciach. Zaczyna się od M i składa się z kilkiunastu znaków (liczb i cyfr) - najważniejsze są trzy ostatnie.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj jaki masz model TwinMosów, to się coś wymyśli.

Oznaczenie modelu podane jest na naklejce na pudełku i na pamięciach. Zaczyna się od M i składa się z kilkiunastu znaków (liczb i cyfr) - najważniejsze są trzy ostatnie.

1707967[/snapback]

SORKI ŻE TAK DŁUGO NIE ODPISYWAŁEM I WIELKIE DZIEKI ŻE MI PRUBUJESZ POMÓC BO MOJI KUMPLE KTÓRZY MAJĄ INNE PŁYTY TO ZNACZY JEDEN GIGABAJTA A DRUGI MSI LEJĄ ZE MNIE ŻE SOBIE DO [gluteus maximus] PŁYTĘ KUPIŁEM . MOJE KOŚCI TO M2G9108A-MK.I JESZCZE JEDNO MASZ JAKĄŚ STRONKĘ W NECIE Z OPISEM PO POLSKU BIOSU ASUSA A MOŻE WIESZ GDZIE MOŻNA JĄ DOSTAĆ. POTRZEBUJĘ JESZCZE PROGRAMIK POD WINDOWS DO POTKRĘCANIA PŁYTKI. Z GÓRY DZIKUJĘ ZA TWOJĄ POMOC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie krzycz (nie pisz dużymi literami)!

Z pamięci spisałeś CHYBA nie te oznaczenia co trzeba, spisz wszystko co masz na nich napisane.

I JESZCZE JEDNO MASZ JAKĄŚ STRONKĘ W NECIE Z OPISEM PO POLSKU BIOSU ASUSA A MOŻE WIESZ GDZIE MOŻNA JĄ DOSTAĆ.

A co konkretnie chcesz wiedzieć? Napisz, to postaram się odpowiedzieć. Ogólnie ASUS ma stosunkowo proste BIOSy, w porównaniu np: z Epoxem czy DFI.

POTRZEBUJĘ JESZCZE PROGRAMIK POD WINDOWS DO POTKRĘCANIA PŁYTKI. Z GÓRY DZIKUJĘ ZA TWOJĄ POMOC

Hmm, może CPUFSB?

http://www.cpufsb.de/

http://www.majorgeeks.com/article.php?sid=420&cat=14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie krzycz (nie pisz dużymi literami)!

Z pamięci spisałeś CHYBA nie te oznaczenia co trzeba, spisz wszystko co masz na nich napisane.

A co konkretnie chcesz wiedzieć? Napisz, to postaram się odpowiedzieć. Ogólnie ASUS ma stosunkowo proste BIOSy, w porównaniu np: z Epoxem czy DFI.

Hmm, może CPUFSB?

1716039[/snapback]

Jestem teraz w pracy jutro podam ci inne cyferki na mojich pamięciach. A czy nie ma orginalnego programiku Asusa do potkręcania ?. I powiedz mi proszę w czym ta płyta jest lepsza od innych a w czym nie? .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI na KT880 ma blokadę AGP/PCI, ale raczej nie wyciśniesz na niej zbyt wysokiego FSB (210-212 to maksimum).

Gigabyte na KT880 to stosunkowo tania płyta (nie ma jednak blokady PCI/FSB), jak na ten chipset, jej największa wadą jest brak możliwości ręcznej zmiany dzielnika PCI/FSB, więc jak chcesz np: kręcić Semprona, musisz wkładać druty w podstawkę, żeby wyciągnąć FSB200. Poza tym płyta ma problemy ze współpracą z procesorami mobile.

ASUS na KT880 ma ponoć blokadę AGP/PCI, ale różnie bywa z jej działaniem. Bywają też problemy ze współpracą z niektórymi pamięciami RAM oraz z niektórymi kartami graficznymi (co nie jest żadkością u ASUSa). Z tych wszystkich płyt najlepiej się jednak kręci (ktoś na tym forum wycisnął z niej 230MHz na FSB).

Co do programów do oc to poszukaj na stronie producenta - ja tą płytą bawiłem się przez parę minut i to z BIOSu. Ten procek co masz, powinien się nienajgorzej kręcić, ustaw mu na próbę FSB 180, a później 185, uruchom w Prime95 Torture Test i przetestuj kompa przez 1-2h. Jak będzie trzeba, to zwiększ napięcie procesora (vcore) do 1,65V. Jak dalej będzie niestabilny, to do 1,7V.

Jak chcesz wiedzieć, jak ustawić pamięci, to spisz ich oznaczenie z pudełka lub z naklejki na pamięci (zaczyna się od M, to jest ten znacznie dłuższy numer - przedtem podałeś nie ten, co trzeba). Jeśli masz dobrą serię TwinMOSów, to można z nich naprawdę dużo wycisnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI na KT880 ma blokadę AGP/PCI, ale raczej nie wyciśniesz na niej zbyt wysokiego FSB (210-212 to maksimum).

Gigabyte na KT880 to stosunkowo tania płyta (nie ma jednak blokady PCI/FSB), jak na ten chipset, jej największa wadą jest brak możliwości ręcznej zmiany dzielnika PCI/FSB, więc jak chcesz np: kręcić Semprona, musisz wkładać druty w podstawkę, żeby wyciągnąć FSB200. Poza tym płyta ma problemy ze współpracą z procesorami mobile.

ASUS na KT880 ma ponoć blokadę AGP/PCI, ale różnie bywa z jej działaniem. Bywają też problemy ze współpracą z niektórymi pamięciami RAM oraz z niektórymi kartami graficznymi (co nie jest żadkością u ASUSa). Z tych wszystkich płyt najlepiej się jednak kręci (ktoś na tym forum wycisnął z niej 230MHz na FSB).

Co do programów do oc to poszukaj na stronie producenta - ja tą płytą bawiłem się przez parę minut i to z BIOSu. Ten procek co masz, powinien się nienajgorzej kręcić, ustaw mu na próbę FSB 180, a później 185, uruchom w Prime95 Torture Test i przetestuj kompa przez 1-2h. Jak będzie trzeba, to zwiększ napięcie procesora (vcore) do 1,65V. Jak dalej będzie niestabilny, to do 1,7V.

Jak chcesz wiedzieć, jak ustawić pamięci, to spisz ich oznaczenie z pudełka lub z naklejki na pamięci (zaczyna się od M, to jest ten znacznie dłuższy numer - przedtem podałeś nie ten, co trzeba). Jeśli masz dobrą serię TwinMOSów, to można z nich naprawdę dużo wycisnąć.

1717875[/snapback]

Więc jeśli chodzi o moje numery pamięci to Twin Mos M2G9108AIAMK9F081AADT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1719506[/snapback]

Podkręcałem procek tak jak mi mówileś tylko nie mam tego programu do testowania . Jak dałem na FSB 180 to na oko chodził stabilnie ale jak podkręciłem na fsb 185 zaczoł się wieszać musiałem podkręcić napięcie na 1.7 V wtedy ruszył bez problemów. Wydajność odzytu wtedy to 2466 odczyt ,zapis 750 a czas oczekiwania 120.9 2219 MHZ tyle uzyskałem a mam 2000 MHZ jakieś 11%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsze słyszę żeby na msi KT880 była blokada AGP/PCI a czym ta płyta się różni od innych KT880?? że właśnie ona i tylko ona ją ma przecież żadne KT880 nie ma tej blokady miały mieć ale to był tylko mit który sie okazał oszustwem ze strony via

Hmm w BIOS ASUSa masz opcję asynchronicznej pracy PCI/FSB - no chyba że to jakaś lipa :) Poza tym goście z XBIT LABS stwierdzili, że płyta ma blokadę:

http://www.xbitlabs.com/articles/chipsets/.../via-kt880.html

Co do MSI, to też jestem na 90% przekonany, że też gdzieś czytałem o blokadzie.

a moze pochwal sie tymi timingami ;]

Skoro ma na "By SPD", to przy DDR333 powinien mieć timingi: 2,5-3-3-7 - więc nie tak źle.

Zanim zaczniesz zabawę z timingami, ściągnij sobie CPUZ: http://www.cpuid.org/download/cpu-z-130.zip

TwinMOSy AADT to raczej nie jest rewelacja (co innego 1A4T, te chodzą przy domyślnym napięciu 2,6V na 400MHz przy timingach: CAS-tRCD-tRP-tRAS-tCR: 2-2-2-6-1T).

Ogólnie cała zabawa z timingami polega na ustawieniu jak najniższych wartości (nie dotyczy to tRAS - ten timing teoretycznie powinien stanowić sumę 3 wcześniejszych).

Później napiszę ci, jak je ustawić. Muszę dorwać instrukcję od tego twojego URSUSA. :)

===EDIT===================

Już mam!

Ok, przed rozpoczęciem zabawy sprawdź, czy w CPU na zakładce Memory masz FSB:DRAM równe 1:1. Jeśli nie, to w BIOSie w Advanced/Chipset/Northbridge via Kt880 Configuration DRAM Clock ustaw na 333MHz lub 400MHz (tak aby w cupz FSB:DRAM był równy 1:1). Zapisz te ustawienia i zrestartuj kompa!

Podnieś napięcie na ramie (DDR reference voltage do 2,85V).

Teraz DRAM timing daj na manual.

Teraz ustaw:

- SDRAM CAS# Latency = 2

- SDRAM Bank Interleave = 4way

- Precharge to Active (tRP) = 3

- Active to Precharge (tRAS) = 7

- Active to CMD (tRCD) = 3

- REF to ACT/REF to REF (Trcfc) =14

- DRAM Command Rate = 2T

Teraz KONIECZNIE uruchom Prime95 lub SuperPi i przetestuj kompa prze około 1h.

Jeśli nie będzie błędów, to ustaw:

- DRAM Command Rate = 1T

Teraz znowu przetestuj kompa przez 1h.

- Active to CMD (tRCD) = 2

- REF to ACT/REF to REF (Trcfc) =13

Teraz znowu przetestuj kompa przez 1h.

- Precharge to Active (tRP) = 2

- Active to Precharge (tRAS) = 6

- Active to CMD (tRCD) = 2

- REF to ACT/REF to REF (Trcfc) =12