lukewola Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Kto wie jak to naprawdę jest z płytą Gigabyte ga-k8nxp-sli -podczas podkręcania szyna PCI 33 też sie przetaktowuje? czy może jest na stałe zablokowana?. Z tego co sam wybadałem to raczej jest zawsze 33MHz -tak przynajmniej pokazjue EasyTune. Jest to o tyle ważne, że po podniesieniu naprzykład FSB na 240Mhz PCI może juz mieć 40Mhz zamiast standardowych 33Mhz, co może powodowac niestabilność działania urządzeń opartych na porcie PCI. Wpisujcie także jakie macie temperatury chipsetu. U mnie na ga-k8nxp-sli to odpowiednio 69 stopni - idle i do 73 full load. Nio trochę to niepokojące, aczkolwiek wiem, że chipsety te mogą się grzać do 90 stopni według specyfikacji Nvidii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 (edytowane) Easy tune zawsze pokazuje 33, Clockgen natomiast pokazuje prawdę. Jakby dochodziło do przetaktowywania pci, wyłącz CPU spread spectrum w biosie. Na niektórych płytach pomaga ustawienie PCIE clock na 103. Edytowane 17 Października 2005 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 z tego co sie orientuje to ta płyta jest oparta na nForce 4 więc tak czy inaczej masz na stałe ustawioną częstotliwość PCI, PCI-Express więc sie nie bój tylko podkręcaj a co do temperatury to jak dla mnie to bardzo dużo.....bo u mnie jest na poziomy 36-46stopni.....popytaj sie jeszcze bo według mnie to bardzo dużo jak na nforce 4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 Kto wie jak to naprawdę jest z płytą Gigabyte ga-k8nxp-sli -podczas podkręcania szyna PCI 33 też sie przetaktowuje? czy może jest na stałe zablokowana?. Z tego co sam wybadałem to raczej jest zawsze 33MHz -tak przynajmniej pokazjue EasyTune. Jest to o tyle ważne, że po podniesieniu naprzykład FSB na 240Mhz PCI może juz mieć 40Mhz zamiast standardowych 33Mhz, co może powodowac niestabilność działania urządzeń opartych na porcie PCI. Wpisujcie także jakie macie temperatury chipsetu. U mnie na ga-k8nxp-sli to odpowiednio 69 stopni - idle i do 73 full load. Nio trochę to niepokojące, aczkolwiek wiem, że chipsety te mogą się grzać do 90 stopni według specyfikacji Nvidii. 1704227[/snapback] masz plyte na PCI Express, chipset Nforce 4, czyli masz zablokowane PCI na stale i nie trzeba sprawdzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...