/// Kaszpir /// Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 Witam ! Pzrez jakiś czas (z 2 tygodnie) miałem procesor AMD XP 1600+ podkręcony do XP 2100+ (za pomoca zmiany magistrali z 133 na 166Mhz). Napiecie 1.85V. Komputer działał stabilnie (choć zapewne mi sie tak zdawało bo komputer działa tylko dziennie kilka godzin i nie zawsze był w 100% obciążony ...) Niestety po jakimś czasie zachciało mi się lekko wyciszyć kompa. Postanowiłem spóbowac dac napie,cie na 1.75V i niestety podcxs kilkudniowego "testowania" komp. mi sie zawiesił kilka razy. Postanowiłem więc przetestowac stabilnośc za pomocą HotCPU. Ustawiłem 1.85V i niestety po kilku godzinach testów komp się zawiesił. Na 1.9V niestety to samo ... Niestety nie mam 100% pewnosci czy winowajca są ukąłdy pamieci (mam 2 układy noname 266 Mhz (1x 1 stronny + 1 x 2 stronny) , kóre po podwyższeniu napiecia na 2.63V (niestety wyższego nap. nie moge ustawić) działały na 333Mhz ... Dziś sie wkurzyłem i ustawiłem procka na FSB 150Mhz czyli jako XP 1900+. Komp podczas 3 godzinnego testowania nie zawiesił się (napiecie 1.75V). Zachecony tym postanowiłem dalej podnoscić i mam już 159Mhz. Tyle że do 165Mhz mam dzielnik 1/4. Według SisiftSandry na PCI mam 40Mhz a na AGP 80Mhz Przy 150Mhz jest z tego co pamietam 39Mhz na PCI i 79 na AGP. teraz pytanie czy mogę bez jakiś obaw trzymac procka pomiędzy magistrlą 150 - 159Mhz ??? Powiem szczerze że nie zalezy mi na max. kręceniu i straczy mi jako AMD 1900+ ( 150FSB) , choć jako 2000+ (159Mhz) też oże być ;) Dysk to Caviar 800BB , karta sieciowa jakiś noname Realtek PCI 10/100 i karta muzyczna zintegrowana , grafika jak HIS ATI 8500LE lekko zmodowana :) ... Jka z żywotnoscią HDD przy tak wysokiej częstotliwosci ??? Czy to bezpieczne dla niego ??? Czy ltoś z WAS ma ustawiony procek na tak wysokiej magistrali przy dzielniku 1/4 ??? Niestety nie zalezy mi na odblokowaniu procka bo nie chce stracić gwarancji ani nie zalezy mi na extremalnym podkręcaniu. Tym bardzije że lekko się zdziwiłem i w testach AMD XP 1600+ oc 2100+ (FSB 166) jest tak samo wydajny (w większosci lub prawie) jak AMD XP 1600 + o/c 1900+ (150Mhz). Różncie jak są to sa naprawde bardzo małe .. Liczę na WASZĄ pomoc. :( :( :( :( :( :( :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 ja mam dlugie doswiadczenie z wysokimi fsb ale ja mam po prostu tak sprzet dobrany ze je wytrzymuje bez pytan :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qb Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 ty berkut to wogole masz szczescie w zyciu czemu ja sie toba nie urodzilem ;) (trzeba by skombinowac chlodzenie freonem) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 ty berkut to wogole masz szczescie w zyciu czemu ja sie toba nie urodzilem ;) (trzeba by skombinowac chlodzenie freonem) ja bym nie ryzykował rozumiem ze sprzed działa bardzo wydajnie na pci 40 ale uszkodzenie jest bardzo mozliwe w swojej płycie niby mam dzielnik 1/5 ale jak ustawiem fsb 166 to ani jeden z testów nie pokazał mi takiego dzielnika wszystkie pokazywały 1/4 i pc1 41 wiec wróciłem do fsb 148 Pci 36 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 ja bym nie ryzykował rozumiem ze sprzed działa bardzo wydajnie na pci 40 ale uszkodzenie jest bardzo mozliwe w swojej płycie niby mam dzielnik 1/5 ale jak ustawiem fsb 166 to ani jeden z testów nie pokazał mi takiego dzielnika wszystkie pokazywały 1/4 i pc1 41 wiec wróciłem do fsb 148 Pci 36 .To jeszcze napisz że wierzyłeś sandrze to się nieźle pośmiejemy... Normalnie wystarczyło dać magistralę na 170-175, a ze wtedy pci by wynosiło przy dzielniku 4, 43-44 i z pewnością by ci się sprzęt posypał. Ewentualnie napisz do producenta lub popytaj ludzi co majątą płytę i będziesz wiedział czy dzielnik zadziałał czy nie! Jest jeszcze jeden prosty sposób by to sprawdzić! Bierzesz grafikę koniecznie jakąś słabą(np. rivę tnt2) i włączasz 3dMarka np. przy magistrali 150, 155,160,166 i wtedy zestawiasz wyniki... W miejscu w którym zadziałał dzielnik wyniki powinny być nieco niższe od pozostałych, bo dość znacznie taktowanie agp się zmniejszyło z np. 80 do 66... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rendar Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 A Wiecie może jakim programem zmierzyć rzeczywiste taktowanie PCI i AGP? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 ehhh ... Widzę że żadnej sensownej odpowiedzi nie dostałem :( Chyba i tak dam sobie spokój z pośrednimi częstotliwościami bo dziś rano po właczeniu kompa ... Komputer mi wogóle nie wstał. Dopiero po ponownym wyłączeniu i włączeniu komputer się uruchomił ... Dla bezpieczeństwa zmiejszyłem FSb do 150Mhz i uruchomiłem kompa ... i bęc zwisik :) Dziwne bo wczoraj działał kilka godzin komp przy FSB 159Mhz bez żadnego zwiska ;) Dziś chyba spóbuję system całkowice odkręcić (razem z grafiką) bo sam nie wiem co podowuje u mnie niestabilność ... Chyba z lekka zbyt mocno przekręciłem spzręt przy równoczesnym jego wyciszeniu ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Witam ! Pzrez jakiś czas (z 2 tygodnie) miałem procesor AMD XP 1600+ podkręcony do XP 2100+ (za pomoca zmiany magistrali z 133 na 166Mhz). Napiecie 1.85V. Komputer działał stabilnie (choć zapewne mi sie tak zdawało bo komputer działa tylko dziennie kilka godzin i nie zawsze był w 100% obciążony ...) Niestety po jakimś czasie zachciało mi się lekko wyciszyć kompa. Postanowiłem spóbowac dac napie,cie na 1.75V i niestety podcxs kilkudniowego "testowania" komp. mi sie zawiesił kilka razy. Postanowiłem więc przetestowac stabilnośc za pomocą HotCPU. Ustawiłem 1.85V i niestety po kilku godzinach testów komp się zawiesił. Na 1.9V niestety to samo ... Niestety nie mam 100% pewnosci czy winowajca są ukąłdy pamieci (mam 2 układy noname 266 Mhz (1x 1 stronny + 1 x 2 stronny) , kóre po podwyższeniu napiecia na 2.63V (niestety wyższego nap. nie moge ustawić) działały na 333Mhz ... Dziś sie wkurzyłem i ustawiłem procka na FSB 150Mhz czyli jako XP 1900+. Komp podczas 3 godzinnego testowania nie zawiesił się (napiecie 1.75V). Zachecony tym postanowiłem dalej podnoscić i mam już 159Mhz. Tyle że do 165Mhz mam dzielnik 1/4. Według SisiftSandry na PCI mam 40Mhz a na AGP 80Mhz Przy 150Mhz jest z tego co pamietam 39Mhz na PCI i 79 na AGP. teraz pytanie czy mogę bez jakiś obaw trzymac procka pomiędzy magistrlą 150 - 159Mhz ??? Powiem szczerze że nie zalezy mi na max. kręceniu i straczy mi jako AMD 1900+ ( 150FSB) , choć jako 2000+ (159Mhz) też oże być ;) Dysk to Caviar 800BB , karta sieciowa jakiś noname Realtek PCI 10/100 i karta muzyczna zintegrowana , grafika jak HIS ATI 8500LE lekko zmodowana :) ... Jka z żywotnoscią HDD przy tak wysokiej częstotliwosci ??? Czy to bezpieczne dla niego ??? Czy ltoś z WAS ma ustawiony procek na tak wysokiej magistrali przy dzielniku 1/4 ??? Niestety nie zalezy mi na odblokowaniu procka bo nie chce stracić gwarancji ani nie zalezy mi na extremalnym podkręcaniu. Tym bardzije że lekko się zdziwiłem i w testach AMD XP 1600+ oc 2100+ (FSB 166) jest tak samo wydajny (w większosci lub prawie) jak AMD XP 1600 + o/c 1900+ (150Mhz). Różncie jak są to sa naprawde bardzo małe .. Liczę na WASZĄ pomoc. :( :( :( :( :( :( :( ja bym nie ryzykowal wiem ze pokusa jest wielka ale 40 mhz na PCI i 80 na AGP 8O to troche duzo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 ja bym nie ryzykował rozumiem ze sprzed działa bardzo wydajnie na pci 40 ale uszkodzenie jest bardzo mozliwe w swojej płycie niby mam dzielnik 1/5 ale jak ustawiem fsb 166 to ani jeden z testów nie pokazał mi takiego dzielnika wszystkie pokazywały 1/4 i pc1 41 wiec wróciłem do fsb 148 Pci 36 .To jeszcze napisz że wierzyłeś sandrze to się nieźle pośmiejemy... Normalnie wystarczyło dać magistralę na 170-175, a ze wtedy pci by wynosiło przy dzielniku 4, 43-44 i z pewnością by ci się sprzęt posypał. Ewentualnie napisz do producenta lub popytaj ludzi co majątą płytę i będziesz wiedział czy dzielnik zadziałał czy nie! Jest jeszcze jeden prosty sposób by to sprawdzić! Bierzesz grafikę koniecznie jakąś słabą(np. rivę tnt2) i włączasz 3dMarka np. przy magistrali 150, 155,160,166 i wtedy zestawiasz wyniki... W miejscu w którym zadziałał dzielnik wyniki powinny być nieco niższe od pozostałych, bo dość znacznie taktowanie agp się zmniejszyło z np. 80 do 66... tom mi tam do smiechu wcale nie było a wszystko opisałem w poscie z tamtego tygodnia kiedy Prosiłem FOrumowiczów o pomoc w znalezieniu jakiegoś dobrego softtestera i co echo nikt chyba nic nie testuje ........ a co do ludzi co mają te płyte to już wiele dyskusji prowadzilismy .porównywalismy budowe,ver.układy pll. wszystko jest w postach ale jakoś nikt mi nie był wstanie odpowiedziec bo jak sie okazało to ver tej płyty sa dośc kotrowersyjne bo jak wytłumaczysz takie same rev takie same chips takie same układy pll i co jedna działa druga nie . wiec moze mi to wytłumaczysz ?? sorki za of topik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 OK. Chyba znalazłem winowajcę zawieszajacego sie kompa :) Temperatura ! :) Niestety musiałem ustawić mój cooler na max. obroty i mam teraz temp. max 55 stopni (2100+ , 1.85V , FSB 333). Przy max. obrotach temp. spadła chyba o 10 stopni. Po 6 godzinnym męczeniu za pomocą HotCPu i po benchmarrkowaniu komp działa stabilnie. Jeszcze w poniedziałek za[uszczę go na 9 godzinny test w HotCPU :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...