Kaeres Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Dla mnie swietne jest to co na ogol wielu nie zauwaza. Np sprobujcie nabrac widelcem cukier i mąkę. Niby ta druga ma mniejsze ziarna a jednak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serchio Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 kwas azotowy +kwas solny => podgrzej, wstrząśnij i będzie wielkie boom nawet przy niewielkich ilościach :) To raczej z chemi ale... ;] może się przydać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Kaeres a jak bys tlumaczyl to zjawisko? bo teoretycznie jest dobre ale do jakiego dzialu je podpiac? Nuklear tak to raczej z chemii ale moze jakies inne dobre pomysly na doswiadczenia masz:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcolm28 Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Jeżeli chodzi o "doświadczenia" to z pirotechnicznych: strzelanie z tulejki i zapałek (hałasu co nie miara), strzelanie z karbidu oraz puszczanie bączków z saletrą wymieszaną z cukrem. Mozesz mi przyblizyc strzelanie z tulejki i zapalki??Ja narazie robilem proch drzewny(czy tam czarny)oraz pakowalem saletry do kapsli po wodce zatykalem ja szczelnie robilem dziurke na lepek zapalki wsadzalem go i sruuuu---->polecial :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 kwas azotowy +kwas solny => podgrzej, wstrząśnij i będzie wielkie boom nawet przy niewielkich ilościach :) To raczej z chemi ale... ;] może się przydać A najlepiej w stosunku 1:3 i będziemy mieli wodę królewską :cool: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 Baczki z wymieszana saletra i cukrem albo luski po nabojach (do straszakow) wypelnione siarka z zapalek + duzy kamien i bylo male boom :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GSI Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 Może nie takie wyszukane jak wasze propozycje: Majac 6 lat stworzyłem nieświadomie piorun w mikrofalówce :) Pamietam że potem bardzo bałem sie kuchenki :) Wystarczy kawałek folii aluminiowej i sprawna kuchenka. Na jednej imprezie w DS-ie :P wsadziłem do kuchenki mydło efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 (edytowane) Kaeres a jak bys tlumaczyl to zjawisko? bo teoretycznie jest dobre ale do jakiego dzialu je podpiac? Nuklear tak to raczej z chemii ale moze jakies inne dobre pomysly na doswiadczenia masz:) To jest oczywiscie fizyka. Po prostu jest to bardzo drobny material i jest malutko wolnej przestrzeni miedzy ziarenkami. Przyciaganie miedzy danymi kawaleczkami jest na wiekszej powierzchni. W tak drobnym materiale wystepuje juz najzwyklejsze przyciaganie czasteczkowe (mikronowe ziarna). Edytowane 20 Grudnia 2005 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihalo Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 (edytowane) RÓWNOWAGA Potrzebne przedmioty: widelec, łyżka, zapałki, szklanka Wsunąć łyżkę pomiędzy zęby widelca, a następnie prostopadle do nich między zęby widelca wsunąć zapałkę. Tak zbudowaną konstrukcję w łatwy sposób można oprzeć o krawędź szklanki. W tym momencie można zakończyć pokaz ale... Można spróbować podpalić zapałkę od strony wolnego końca. Ku zdziwieniu obserwatorów zapałka gaśnie w momencie gdy ogień dociera do krawędzi szklanki i na pozór chwiejny układ dalej pozostaje w równowadze. http://lab.pap.edu.pl/~zfd/fiz/ob.htm tutaj jest sporo fajnych i prostych doświadczeń http://zabawki.pap.edu.pl/ Edytowane 20 Grudnia 2005 przez mihalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 mozna jeszcze np skoczyc z okna i sparwdzic 3 zasade dynamiki Newtona:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyferencjal Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 Weźcie sobie butelke Coca Coli, kupcie ze dwie paczki tych małych Mentosów do tego próbówka albo inna rurka szklana, żeby gdzieś te Mentosy u mieścić. Następnie odkręcamy cole, a próbówke odwracamy w taki sposób aby Mentosy wpadły do butelki. Najlepej gdy położymy kartke na gwint butelki i na to próbówke. Potem tylko szybko wyciągniemy kartke tak żeby Mentosy gwałtownie wpadły do Coli... Efekt: Cała Cola z butelki(najlepiej jak będzie 2l), zostanie wyrzucona na wysokość ok 2m. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 testowales czy wiesz z tego filmiku?:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 Polecam cała serie ODJECHANE EXPERYMENTY, lub POGROMCY MITÓW, nie wiem czemu ale większość potem probowałem (tych mozliwych do wykonania w domu:D) zrobic:D hehe z wyszperanych na necie , przepisa na PIORUN KULISTY w mikrofalówce! masakruje zrobiłem...iii dziewczyna mnie prawie utłukła tak przykopciłem :D hehe ale piorun byl bardzo duzy...cale 2 cm:D na oko:D::DD:D http://ufo.dos.pl/article.php?sid=78 pozdrawiam zapalonych piromaniaków:D (większość coś wysadzała:D) oo jeszcze mi się przypomniało , wykręcałem kiedyś szprychy z JAWKI:P potem główki szprych napychalem prochem zakrecalem troche ( nie dokonca ile sie dalo reszte wypelnial proch) i podgrzewałem:D :D jak strzeliło:D hehe cały płot z desek podziurawiłem...szkoda ze było dość niekontrolowane:P na szczęście teraz mam wiatrówkę:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyferencjal Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 testowales czy wiesz z tego filmiku?:> testowałem, uwierz mi, że działa Najlepiej będzie jak weźmiesz Cole Light i do tego mentosy miętowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 RÓWNOWAGA (...) A myślałem, ze tylko ja znam tą sztuczke :lol: . (Kiedyś nawet dawałem na forum;]) Mozna też ustawic to na rogu stolu albo oparciu krzesla ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 bardzo ciekawe jest konstruowanie materialow wybuchowych w domowym zaciszu;] zarowno sam proces produkcji jak i efekty koncowe sa bardzo "fizyczne" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 bardzo ciekawe jest konstruowanie materialow wybuchowych w domowym zaciszu;] zarowno sam proces produkcji jak i efekty koncowe sa bardzo "fizyczne" :D tzn :>? masz na mysli urwaną ręke ?? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 tzn :>? masz na mysli urwaną ręke ?? :lol:nie;] ale fale uderzeniowa ktora czuc calym cialem;] albo detonek ~2g PETN, stalem 3 metry od tego....efekt:) malo sluchu w jednym uchu nie stracilem....potezny grzmot (wybuch) i pozniej zanikajacy pisk..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...