Skocz do zawartości
cerfes

Nie Musi Być Mocny. Byle Był Cichy

Rekomendowane odpowiedzi

wiem, że pewnie się będziecie wkurzać, że kolejny badziewny temat, ale od dobrych kilku dni łażę po forach i :mur: oraz po sklepach inetowych itp. czytam sterty opisów, zachwalających lub besztająchych. itp

a ja po prostu potrzebuję taniego cichego zasilacza

u mnie: athlon 1200@1540 (palomino,ale się dość ładnie wykręcił), gf4mx440, jeden dysk. miałem przez miesiąc modecoma 300 (feel cośtam, no zwykły modecom za 65zł) i był spoko, ale nie był najcichszy. teraz oddałem go kumplowi (bo ja sobie mogłem inny podłączyć a on nie - długa historia, nieważne) i kilka dni jadę na starym "enchance 230W", który już wogóle szumi jak nie wiem co. wypłata na dniach, więc trza kupić PSU

i myślę nad:

1. HuntKey BS3000PP 300WAT SATA 19dBA

2. Zasilacz Modecom MC-300ATX 2.0 PFC

albo co zaproponujecie najcichszego do 100zł

i w tym samym chciałem spytać czy duże wiatraki od spodu mocno podgrzewają powietrze wewnątrz obudowy? bo zdarzało mi się czytać, że "tak, bardzo rośnie temperatura wewn. budy i przez to proc się bardziej grzeje" a gdzieś indziej, że "2-3 stopnie się podniosła, więc to żadna różnica" u mnie w obudowie mam dwa wiatraki 80mm na 5V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy dwóch wiatrakach w budzie nie będzie dużych różnic temperatury po założeniu zasilacza z wentylem 12cm u dołu (niskoobrotowym).

Z tych dwóch HuntKey prawdopodobnie będzie cichszy, z tym że nigdy nie robiłem porównania. ModeCom pod większym obciążeniem ma spore obroty wiatraka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze, Benito - faktycznie podobnież ciche te fortrony i tanie jak barszcz. już byłem o krok od zamówienia jednego, ale ciekawą rzecz dzisiaj wyczytałem, opiszę po kolei dokładnie:

miałem taki problem, że jak miałem zasilacz ModeCom 300W mój athlon (kod AHX1200) czyli jakiś dziwny mobile na rdzeniu palomino po podkręceniu z 1200 na 1540 MHz (11,5x133) jest ok, ale jak dałem więcej (12x133=~1600) to bios ruszał spokojnie, wykrywał procesor jako Athlon XP1800+ (bodajże lub jakoś podobnie, dokładnie nie pamiętam) ale tuż po zalogowaniu wyłączał się monitor i zwis. myślałem, że to po prostu procek nie wyrabia, bo podobnież palomino kiepsko się kręcą, ale dzisiaj w poszukiwaniu odpowiedniego zasilacza trafiłem na takie zdanie:

W końcu dla kart z serii Radeon 9xxx zalecany jest zasilacz potrafiący oddać 350W, a absolutnym minimum jest 300W, przy czym zdarzają się przypadki, że po dojściu do pulpitu komputer się zawieszał z zasilaczem 300W

zdanie to można przeczytać TU.

zdawałoby się, że ten sam objaw. myślicie, że u mnie też może o to chodzić? jeśli tak, to mogę pożyczyć od kumpla do testów jakiś mocniejszy PSU. miał ktoś kiedyś taki przypadek?

Edytowane przez cerfes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dzisja juz przetestowalem tego fortrona i zostalem mimlo zaskoczony:

- Napiecie full stabilne

- TRoche sie grzeje ale nawet przy b.mocnym obciazeniu jest nieslyszalny, test przeporwadzilem na taim kompie:

Sempron 64 2800 @2400

512mb ram

6800gt

hdd dvd-rom i 3 wiatrak wiec dosyc mocno go obciazylem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dzisja juz przetestowalem tego fortrona i zostalem mimlo zaskoczony:

- Napiecie full stabilne

- TRoche sie grzeje ale nawet przy b.mocnym obciazeniu jest nieslyszalny, test przeporwadzilem na taim kompie:

Sempron 64 2800 @2400

512mb ram

6800gt

hdd dvd-rom i 3 wiatrak wiec dosyc mocno go obciazylem

1710047[/snapback]

taa.. a swistak siedzi i zawija :? Mialem i nawet go nie obiciazalem tak jak ty by wiedziec, ze nie jest on nawet cichy a gdzie tu mowic o bezglosnosci. Mozna stwierdzic, iz jest znosny - jesli komus nie przeszkadza intensywny szum powietrza albo ktos mieszka przy ruchliwej ulicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi