Skocz do zawartości
Ravgod

Outlook Express 6

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mam poważny problemik. Otóż niechcący zainstalowałem u koleżanki Outlook expressa 6 na Win 98 (dodam jeszcze żę komp to bodajżę 300mhz 32 mb ramu). zainstalowałem też IE 6 (razem w pakiecie) ale jakos udało mi się przywrócić poprzednią wersję przeglądarki. Natomiast outlook cały czas jest ten w wersji 6 i się wykrzacza przy starcie. Bardzo się to nie podoba tacie koleżanki, dla którego skrzynka mailowa jest narzędziem pracy. Co mam teraz zrobić? Czy da się zdeaktualizować OE do poprzedniej wersji? Czy też może jakiś patch żeby się po prostu nie wykrzaczał pod Win98? Proszę o pomoc i z góry dziękuję. niedługo mi głowe zdejmą za to!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Start-> Uruchom: SFC /SCANNOW

Nie próbowałem - znalazłem plik w katalogu z Windows98, więc zakładam, iż działa..

Jeśli nie, to spróbuj zainstalować jeszcze raz IE6 razem z OE6. Może coś się wykrzaczyło.

Ostatecznie można spróbować na chama usunąć wersję 6 i wrzucić 5 (z dysku twojego/kumpla/itd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, dzięki wielki porzeźbie. ewentualna ponowna instalacja mnijeszej wersji chociażby z dysku win98, nie? (wole sie upwenić)

P.S. - czy ktoś wie skąd można zdobyc instalke Outlooka mniejszego niż 6.0? bo nie znam nikogo kto ma takie cudo na dysku

jeszcze raz dzięki

Edytowane przez Ravgod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca. Zdobycie instalki wersji 5.0 lub 5.5 jest bardzo ciężkie. Można by znaleźć na starych numerach CHIP-a.

Ja proponuję coś dużo prostszego. Na chama skopiować wersję 5.0 lub 5.5 z zainstalowanego już i działającego Windowsa 98 (ze swojego dysku, jak się ma lub dysku kumpla/cioci/babci/itd). Katalog: C:\Program files\Outlook Express (usuń całą zawartość katalogu i wrzuć pliki z wersji 5).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej zostawic IE6/OE6 i miec przynajmniej programy które wyświetlają w miare prawidłowo strony i czesciowo zalatane dziury?

Bo jesli chodzi o wymagania to praktycznie sa takie same jak dla 5 i chodzą tak samo więc nie wiem w czym problem.

http://www.microsoft.com/windows/ie/evalua...qs/default.mspx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuje go przeinstalować, jeśłi bendzie sie wykrzaczał, poprostu cichaczem wyjde balkonem, żeby mi nikt krzywydy nie zrobił spowodu zepsucia narzędzia pracy :D

P.S. a wiecie może gdzie w Win 98 przechowywane są pliki .wab .dxb (czy cuś takiego) - chodzi o ksiązke adresową i odebrane maile

dziękuje za wszystkie rady a także z góry za następne

P.S.2: dziś sie wlaśnie wybieram z naprawą :). obym zobaczył jeszcze kiedyś dom rodzinny....

Edytowane przez Ravgod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby sprawdzić, musiałbym 98 odpalić i OE, bo obecnie są usunięte profile. Nie moge jednak tego zrobić, bo ściągam coś od kilku dni i nie chcę wyłączać, bo tracker sie czasem gubi.

Nie możesz wyszukać? Plik ".wab" powinien mieć taką samą nazwę jak nazwa użytkownika. Pliki ".dbx" też powinno się dać znaleźć. Zarówno ".wab" jak i ".dbx" powinny znajdować się w "Ustawienia lokalne" lub "Dane aplikacji" (nie pamiętam).

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi