Skocz do zawartości
limerro

EPOX 8RDA+ vs ASUS A7N8X & problem z Epoxem :-/

Rekomendowane odpowiedzi

hej:)

przegladajac przepastne obszary www przeczytalem dzis w serwisie Anandtech przeglad plyt glownych opartych na chipsecie nForce2:)

http://www.anandtech.com/mb/showdoc.html?i=1759&p=1

pozniej test Epoxa w serwisie Hexus:)

http://www.hexus.net/review.php?review=465

pozniej szukalem sklepu gdzie to cacko mozna kupic:)

http://www.sirius.pl/news.php?id=1013&PHPS...8039d05afdd0bb6

i komentarz Vegity z Frazpc.pl na temat plyty Epoxa troche mnie zbil z tropu:

~Vegita [2002-12-05 01:25:56] - EPoX

dał ciała... Cholerstwo nie trzyma napięcia 3.3V powyżej 3.0V w ogóle. Średnia to około 2.75V, co przy mocnym stresie powoduje pikny zwis Ponadto jest podejrzanie wybredna, jeśli chodzi o współpracę z różnymi modułami pamięci Jakby tego było mało, EPoX tak w BIOS namieszał, że już są cztery nowe wersje (nie licząc BETA) i nadal nie zrobili wszystkiego ;| I nie wiedzieć czemu, na tej mobo, mostek południowy się grzeje dość znacznie. Zresztą EPoX wkrótce wypuści płytę z Rev 1.1 więc może kiedyś będzie lepiej

~Vegita [2002-12-05 01:40:23] - kicks

nie jest do bani. To dobra płyta, jednak wymaga poprawek w BIOS i to tak szybko, jak się tylko da (niestety jak dotąd idzie im bardzo słabo, zresztą u Chaintech czy ASUS wcale nie lepiej, choć w tym przypadku nie ma tak wielu błędów). A patrzeć wystarczy na róg płyty, nad slotami PCI (w przypadku sklepu online, zapytać o wersję PCB płyty)

wiec moze pare pytan zwlaszcza do osob ktore zakupily Epoxa (a sa tacy szczesliwcy tutaj:)

- Jaki jest najnowszy numer rewizyjny tego Epoxa dostepny w Polsce?

badz lepiej jakiego sie wystrzegac ???

- Jakie wykryliscie bugi juz???

- Napiecie 3.3V na Epox wynosi tyle:

http://www.anandtech.com/mb/showdoc.html?i=1759&p=19

tu chodzi o to VBAT(V) 3.04 V jesli sie nie myle;

wg mnie powinno byc 3.30 V - so łat de fak ?

- Czy jest jakis problem z regulacja mnoznika CPU ???

z tego co przeczytalem to na plycie Asusa ustawienie mnoznika Athlona XP na rdzeniu Thouroughbred B nie stanowi zadnego problemu; w tym Epoxie tez - przynajmniej tak pisza na Anandtech - tyle,ze na www.hexus.net o ile dobrze zrozumialem nie odblokowali mnoznika:-/ kwestia wersji BIOSu czy tez blad testujacych???

Tak w ogole to teraz juz wiem czemu jako jedyni dali radiator na mostek poludniowy - myslalem ze to dodatek umilajacy OC a tu jednak goraco oj goraco z tego co pisze Vegita :/

- u was tez jest taki goracy mostek poludniowy czy tez moze to kwestia tylko tego egzemplarza???

do userow Asusa A7N8X: wykryliscie jakies powazniejsze bugi w plycie????

OK mam nadzieje ze znajdzie sie choc pare odpowiedzi bo to stosunkowo swiezy stuff,no ale mysle ze pare kwestii wymaga wyjasnienia:)

Z gory dzieki za odpowiedz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako swierzy user A7N8X Deluxe moge powiedziec ze ta plyta nie ma wad :) .

Radiator na chipsecie jest ok jesli masz ac, przy wc trzeba czyms jednak na niego wiac.

Geniealnym pomyslem jest blokada zegara AGP i PCI.

Plyta kreci sie calkiem milo (narazie uzyskalem stabilnie 148x12.5 na xp2000 ale mam marne pamieci 2100cl2.5).

Przy obciazeniu dyskow (spore kopiowanie) mialem problemy z dzwiekiem, ale moze nowe drivery to poprawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze Vegity nie warto sluchac :) , chyba PITER kupil Epoxa wiec pytaj sie jego , z tego co mowil to plyta smiga az milo .

Vegeta ;) jaK zawsze sieje farmazon .

A jezeli chodzi o Asusa to jak zawsze ma najszybsze i najleopsze wsparcie techniczne . Tyle ze nie podoba mi sie to co pisze kolega wyzej, ze podczas kopiowania kaszani sie dzwiek .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze Vegity nie warto sluchac :) , chyba PITER kupil Epoxa wiec pytaj sie jego , z tego co mowil toplyta smiga az milo .

Vegeta ;) jaK zawsze siele farmazon .

A jezeli chodzi o Asusa to jak zawsze ma najszybsze i najleopsze wsparcie techniczne . Tyle ze nie podoba mi sie to co pisze kolega wyzej, ze podczas kopiowania kaszani sie dzwiek .

Płyta rzeczywiście chodzi aż miło. Nie miałem z nią żadnych problemów. Ani jednego zwisu.

Co do napięcia VBat to rzeczywiście mam 3.056, co mnie troche martwi, może to wina czujników ??

Mostki się grzeją obydwa, i ten z radiatorem ale to pewnie przez to że na niego nic nie wieje, bo mam WC. A ten drugi też się grzeje, lecz Epox pomyślał o overclockerach i mamy dwie piękne dziury w płycie do montażu radiatorka, więc mi to nie przeszkadza. Jak zacznę go kręcić to założę tylko radiatorek i będzie git.

Jako ciekawostkę podam że mam pamięci M-Tec PC2100 CL2.5 a na tej płycie udało mi się je ustawić na: 2.0-1-2-1 przy napięciu 2.77 V. Aha pamięci te chodzą w takich ustawieniach także na 333MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok ale na tym Epoxie rzeczywiscie to napiecie wynosi 3,04V jednak a powinno byc 3,3V - moze to kwestia BIOSu:-/

to jeszcze ponawiam pytanko:)

Czy jest jakis problem z regulacja mnoznika CPU ???

z tego co przeczytalem to na plycie Asusa ustawienie mnoznika Athlona XP na rdzeniu Thouroughbred B nie stanowi zadnego problemu; w tym Epoxie tez - przynajmniej tak pisza na Anandtech - tyle,ze na www.hexus.net o ile dobrze zrozumialem nie odblokowali mnoznika:-/ kwestia wersji BIOSu czy tez blad testujacych???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok ale na tym Epoxie rzeczywiscie to napiecie wynosi 3,04V jednak a powinno byc 3,3V - moze to kwestia BIOSu:-/

Mistrzuniu :) Epox ta plyte wydal pare dni temu , powiedz mi jak taka firma( znana z super O/C ) moze tego nie zaoferowac , sa juz Beta Biosy ktore to podobno obsluguja , wiec sie o to nie martw .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale z niektórych panikarze...

Jestem, prekonany, że problem napięcia to tylko problem pokazywania w biosie (jeśli to jest vbatt to wyjmijcie baterię i zmierzcie woltomierzem...), natomiast odblokowywanie mnożnika to tylko kwestia wersji biosu (jakby ktoś czytał dokładnie rew z hexusa toby wiedział że testowali na takim biosie jaki dostali i nie zmieniali go wiedząc, że bety mają już zdjętą blokadę).

Poza tym czy to źle że epox często poprawia biosy??? nie znam ludzi nieomylnych, a w praniu najlepiej wychodzą wszystkie problemy. Wolę takie rozwiązanie, niż wypuszczenie płyty i twierdzenie, że nie ma błędów, jest idealna itd... Jeśli ktoś ma problem z updatem biosu, to to forum nie jest dla niego... epox nie jest dla niego... Niech sobie lepiej kupi PCChips'a, ECS-a albo Elpinę... I będzie miał SUPER komfort (bo nie będzie miał co regulować...)

A co do płytki, to uważam że jest v-cool i kupię ją sobie do antka 2400+ w styczniu:)

Dla mnie płyta może pokazywać i 100V tak długo, jak długo dobrze będzie działać cały system. A jak ktoś ma stres to niech sobie kupi valium :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co przeczytalem to na plycie Asusa ustawienie mnoznika Athlona XP na rdzeniu Thouroughbred B nie stanowi zadnego problemu; w tym Epoxie tez - przynajmniej tak pisza na Anandtech - tyle,ze na www.hexus.neto ile dobrze zrozumialem nie odblokowali mnoznika:-/ kwestia wersji BIOSu czy tez blad testujacych???

Niestety ja mam Athlona 2000+ który jest na rdzeniu Palomino i musiałbym się bawić z mostkami. Mam na to pomysł ale sie zastanawiam czy nie wymienic tego procka na Athlona 1700+ i ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> dodatkowe 256 mb ramu.

A z tego co wiem to na nowym beta biosie mozna zmieniac mnoznik Athlonow na nowym rdzeniu. Dziala to na 100%.

do Pitera- masz modul pamieci firmy TwinMos moze?

widzialem takowy w sklepie www.sirius.pl za 370 bodajze na pamieciach Mtec - poodobno niezle sie kreci :)

Tak mam pamieci z naklejka TwinMos i kreca sie niesamowicie. Jak bym mogl jeszcze jedna taka kosc kupic to bym kupil, ale chyba ciezko bedzie.

Teraz w tym sklepie maja pamieci Elixir, a one sa takie sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do płytki, to uważam że jest v-cool i kupię ją sobie do antka 2400+ w styczniu:)

Dla mnie płyta może pokazywać i 100V tak długo, jak długo dobrze będzie działać cały system. A jak ktoś ma stres to niech sobie kupi valium  :lol:

Zgadzam sie z toba, jak plyta dziala dobrze, to moze pokazywac rozne glupoty. Mi nie zalezy na tym, aby miec wszystkie napiecia piekne i wogole, ale na tym aby komputer chodzil tak, jak ja tego chce.

Co komu przyjdze z tego ze ma napiecia w normie, jak komputer mu sie bedzie wieszal co 2 minuty ?

No tak bedzie mogl powiedziec ze ma dobry zasilacz ale slaba plyte :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę powiedzieć że mój A7N8X gra dobrze, choć dziwnie zachowuje się przy jednej włożonej pamiątce tzn. generuje błąd przy odpaleniu XP przy CL ustawionym na 2. Jak dołożę drugą ( taka sama ) to jest ok. Ale pewnie nowy BIOSIK to porawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie!!! nie wiem, jacy z Was spece od napięć ale może Wy macie jakieś specjjalne bateryjki!!!! Moja ma napis 3V i jestem przekonany że Wasze też. To powiedzcie mi teraz, która płyta dobrze pokazuje co???

A może to Wy nie umiecie czytać, albo nie wiecie, że napięcie 3,3V z zasilacza nie ma nic wspólnego z 3V z baterii na CMOS???

Hmm... no comments.

A jak ASUS pokazuje na baterii 3.3V to gratuluję tej pamięci CMOS (czyżby overclocking biosu????? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale z niektórych panikarze...

Jestem, prekonany, że problem napięcia to tylko problem pokazywania w biosie (jeśli to jest vbatt to wyjmijcie baterię i zmierzcie woltomierzem...), natomiast odblokowywanie mnożnika to tylko kwestia wersji biosu (jakby ktoś czytał dokładnie rew z hexusa toby wiedział że testowali na takim biosie jaki dostali i nie zmieniali go wiedząc, że bety mają już zdjętą blokadę).

Poza tym czy to źle że epox często poprawia biosy??? nie znam ludzi nieomylnych, a w praniu najlepiej wychodzą wszystkie problemy. Wolę takie rozwiązanie, niż wypuszczenie płyty i twierdzenie, że nie ma błędów, jest idealna itd... Jeśli ktoś ma problem z updatem biosu, to to forum nie jest dla niego... epox nie jest dla niego... Niech sobie lepiej kupi PCChips'a, ECS-a albo Elpinę... I będzie miał SUPER komfort (bo nie będzie miał co regulować...)

Dla mnie płyta może pokazywać i 100V tak długo, jak długo dobrze będzie działać cały system. A jak ktoś ma stres to niech sobie kupi valium  :lol:

panika to nie jest jeno ciekawosc czysta poparta nieodparta checia kupna tudziez nabycia sprzetu stabilnego:)

update BIOSu obcy mi nie jest a i nigdzie nie napisalem ze mam pretensje ze Epox i inne firmy czesto poprawiaja BIOSy :P

co do artkulu na Hexus to napisali ze jest beta BIOS ktory umozliwia ale oni tego w praktyce nie przetestowali:-/

co do tego napecia to jesli rzeczywiscie jest 3,04 V to nie jest za dobrze i obawiam sie ze przy duzym obciazeniu kompa moze nie pracowac stabilnie tak jak pisal Vegita :-/ ale pewnie to kwestia odczytu czyli wersji BIOSu cos jak w fabrycznym BIOSie Gigabyte'a 7VA na VIA KT400 - zmienilem BIOS i napiecie VCore wskazywalo juz normalnie:)

oks to musze szybko sprzedac sprzet i kupic new:) znalazlem w sklepie internetowym Polbras tego Asusa za 570 zl ihaaaa:) jestem ciekaw jakie ceny powiedza na dzien dobry MSI, Abit i Chaintech:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o kuna chodzi w końcu o VBatt? czy 3.3V??? hę?

..sprawdziłem VBATT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak czytacie rew-y to czytajcie do końca i dokładnie!!!

Bo potem rodzą się mity takie jak ten!!!

Naięcia są jak najbardziej wporzo...

Nie chce mi się już pisać, bo Panowie chyba mają tłuste okulary....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vegita napisal ze siada napiecie wiec skojarzylem to ze screenem jaki jest :P widocznie moja pomylka - mam nadzieje ze on tez nie sugerowal sie napieciem VBatt:) zreszta napiecie na baterii CMOS nie siada do poziomu 2,75V tak jak napisal Vegita wiec nie wiem jak on to zmierzyl - chyba woltomierzem :)

tak btw wyluzujcie obywatelu Intense i jak sie denerwujecie to idzcie na spacer :P sami napisaliscie ze nie ma ludzi nieomylnych :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia, chyba masz rację. Zareagowałem ostro (cały dzień dziś tak mam), bo jestem poirytowany głupotami jakie dziś ludzie wypisują na forum. Przeczytaj dokładnie wątek "Antek" kilka postów niżej.

Poza tym miałem dziś egzamin z sieci lokalnych i mimo że poszedł dobrze to i tak w do wieczora będę pracował na podwyższonych obrotach (napięcie default + 10% :) )

Pozdrawiam wszystkich dociekliwych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe Intense trza wypic browara cycu jeden hehe :)

a ty myślisz że nie wypiłem? od razu jak przyszedłem do kumpli na stancję, to wyciągnąłem im z lodówki jednego _______ i go przetestowałem.

Inaczej bym nie trafiał w odpowiednie klawisze heh.

Przeczytałem sobie dokładnie właśnie rev z ananda i jestem podbudowany. Czekam do stycznia na kaskę, kumpel ze stanów przywiezie XP-ka i może ramy, tu sobie kupię Epoxa i krzynkę piwa do składania :) Będę miał darmowy motion-blurring - jak w Voodoo 5 heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe no to good lyknij jeszcze jedno:) i podraznie Cie jeszcze jednym pytaniem:)

jak mozna wykorzystac Firewire (pomijajac fakt dolaczenia zewn kamery wideo) - kiedys przeczytalem ze mozna dyski HDD podpinac "on the fly" ???:)

można dyski (WDC takie robi) i możesz połączyć dwa kompy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, oraz panie [jesli takowe tutaj sa], mam plusa na korzysc Epoxa 8RDA+.

Dzisiaj wymienilem sobie procka z Athlona XP 2000+ na 1700+, z tym ze ten 1700+ to juz Thoroughbred [jak sie pomylilem to mnie poprawcie].

Aby zmienic mnoznik na tym Epoxie to musialem wejsc do biosu :)

Czyli jednym slowem: EPOX odblokowywuje Athlony na nowym rdzeniu nawet jesli to jest 1700+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wie ktos czy ow plytka (A7N8X) pracuje z Radkiem 9700 PRO, bo brakuje mi jeszcze plyty glownej, a powaznie zastanawiam sie nad tym A7N8X ??? Slyszalem ze radki 9700 czasem sprawiaja problemy na plytach z AGP 8X ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, oraz panie [jesli takowe tutaj sa], mam plusa na korzysc Epoxa 8RDA+.

Dzisiaj wymienilem sobie procka z Athlona XP 2000+ na 1700+, z tym ze ten 1700+ to juz Thoroughbred [jak sie pomylilem to mnie poprawcie].

Aby zmienic mnoznik na tym Epoxie to musialem wejsc do biosu :)

Czyli jednym slowem: EPOX odblokowywuje Athlony na nowym rdzeniu nawet jesli to jest 1700+

na razie powiem jedno slowo: ZAJEBISCIE!, mysle ze powiedzmy najpozniej...we wtorek powiem wiecej slow w temacie ;)

ten 1700+ to moze byc tbred ale nie jestem pewien bo one dopiero wchodza, z tego co czytalem epox ma problemy z odblokowaniem mnoznika thoroughbredow (w przeciwienstwie np do asusa), ale co z tego skoro to tylko kwestia poprawienia biosu (a epox jest znany z super dopracowywania biosow plyt po pewnym czasie), a nawet jesli sie komus spieszy z tym unlockiem tbreda to prosze, sa bardzo proste sposoby:

OC Workbench

oraz

AOA Forums

aha i mala lyzka dziegciu: a z ta blokada pci to wcale nie jest taka pewna sprawa jak sie niektorym wydaje, technicy epoxa na rzie nie zaprzeczaja ani nie potwierdzaaja tego, to wcale nie jest tak ze skoro agp jest zblokowane na 66 to pci MUSI byc na 33 (tak, wiem ze w teori pci=1/2 agp ale to tylko teoria), mimo tego mam duza nadzieje ze tak jest a jak nie to kolejny bios epoxa to wyjasni organoleptycznie dodajac wpis PCI LOCK, i wtedy niektorzy zaslinia cale klawiatury ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...