Skocz do zawartości
Lezz

2x512 Geil I Płyta Gigabyte

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupiłem kości 2x512 2,5 400MHz Geila. niestety u mnie na płycie głównej Gigabyte GA-7N400S-L działają niepoprawnie przy 400MHz. W windowsie często wywala błędy(problemy z softem i instalkami, alerty itp). Działają tylko na 333MHz.

Jednak gdy wkładam pamięci do gniazd, aby nie pracowały w dualu - na 400MHz wszystko pięknie i bezawaryjnie działa - żadnych błędów.

Dodatkowo przy 333MHz do duala Geila dołożyłem 512 2,5 400MHz Twinmosa - działało prawidłowo. Ale jak chciałem odpalić to samo na 400MHz nawet winda nie odpala.

Czy możliwe, że jest za małe napięcie dawane na kości?

Niestety nie mogę tego sprawdzić na mojej płycie nie można zmieniać napięć.

Czy może jest inna przyczyna takiego działania kości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio kupiłem kości 2x512 2,5 400MHz Geila. niestety u mnie na płycie głównej Gigabyte GA-7N400S-L działają niepoprawnie przy 400MHz. W windowsie często wywala błędy(problemy z softem i  instalkami, alerty itp). Działają tylko na 333MHz.

Jednak gdy wkładam pamięci do gniazd, aby nie pracowały w dualu -  na 400MHz wszystko pięknie i bezawaryjnie działa - żadnych błędów.

Dodatkowo przy 333MHz do duala Geila dołożyłem 512 2,5 400MHz Twinmosa - działało prawidłowo. Ale jak chciałem odpalić to samo na 400MHz nawet winda nie odpala.

Czy możliwe, że jest za małe napięcie dawane na kości?

Niestety nie mogę tego sprawdzić na mojej płycie nie można zmieniać napięć.

Czy może jest inna przyczyna takiego działania kości?

1707029[/snapback]

Bardzo mozliwe ze jakbys dal wieksze napiecie na kosci (np. 2.6-2.7V) to wtedy stabilnosc by sie poprawila ale te kosci powinny smigac nawet na 2.55V wiec sprawdz ile voltow daje Ci mobo na pamieci bo moze masz slaby zasilacz i on nie wyrabia :)

Ja tez mam 2x512MB GEiL Value i pracuja mi stabilnie dopiero na 2.8V ale u mnie to raczej wina slabego kontrolera pamieci w moim Sempronie 2600+ chociaz niedlugo bede mial porownanie bo teraz mam ABITa NF8 a niedlugo przesiadam sie na DFI LP UT nF3 250Gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej dzieje się tak jak pisał poprzednik, czyli masz za małe napięcie. Geile to są bardzo wybredne pamięci a Gigabyte robi [ciach!]iane płyty pod ram. Chodzą ci na 333mhz bo pewnie tak jak moj gigabyte ma problemy z dwustronnymi pamięciami ale tylko jak wsadze 2x512MB i nic na to nie poradzisz, jedynie ustawić wszystko ręcznie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja dzis oddalem GEIL 2x512 DDR2 533 bo jedna kosc po 2 dniach pracy zdechla... tylko BSODy sie sypaly jak byla wpieta... az pozalowalem, ze nie kupilem znowu kingstone'a... chwilowo mam 512 tej firmy, na hynixach... zachcialo mi sie upodobania zmienic, to mam za kare ;]

Edytowane przez steelrat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi