labo Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 witam, moze ktos mi poradzi. posiadam obecnie dysk 80 giga ata (2mb). Chce sobie kupic drugi dysk wiekszy i szybszy. Niestety mam starsza płyte glowna, ktora nie ma kontrolera sata. Kontoloer sata mozna co prawda kupic, ale ceny zaczynaja sie od 80zł w gore. Wiec to nie ma sensu. Lepiej od razu płyte glowną. I zastanawiam sie czy jest sens kupowac płyte glowna, tylko dlatego by miec obsluge sata i kupic sobie nowy dysk. (starego nie chce sprzedawac). Z drugiej strony jesli nie kupie plyty glownej z sata, to czy jest sens wydawac 400 zł na dysk z ata? :) W koncu ata nie ma przyszlosci, a ja kupuje raczej sprzet na dluzej, nie mam kasy i checi zmieniac kompa co 1 czy 2 lata. moze ktos cos doradzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Jak kupisz plyte to razem z nowym prockiem i pamiecia, bo jak sam twierdzisz nie ma sensu kupowac sprzetu bez przyszlosci. Poza tym trzeba przeinstalowywas system. Dyski ATA tak szybko nie znikna z rynku. Za 3 - 4 lata nadal beda uzywane, nie tylko Ty nie modernizujesz kompa co rok czy 2 :) Fakt, SATA byloby lepsze. Uwazam jednak za bezsens kupowanie nowej plyty tylko po to zeby obslugiwala SATA. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[eM] Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 a jesli juz tak bardzo chcesz sata no to mozesz kupic sam kontroler za okolo 60 zeta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Nie warto. Podaj jeszcze platformę - zastanowimy się - ale generalnie - lepiej zainwestować w kontorler. Szczególnie - że kontroler potem sprzedasz spokojnnie - a stara płyta nie 'zejdzie' jesli naprawdę jest stara... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
labo Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 płyta głowna msi , agp 4x, 2 sloty ddr (obsluguje 266,333,400 ale dziala tylko z rzeczywista szybkoscia 266). socket 478 , p4 2.0 A Ghz Northwood. dzwiek i lan na płycie, 4x usb 1.1 lub 1.0 (tego nie jestem pewien) radek 9550 gigabyte 128 bit/128mb (niedawno kupilem, wiec na pci express nie bardzo mi pasuje, chyba ze kupic plyte asrock z obsluga agp i pci express). ram: 256 (PC2100) i 512 (PC 3200). Chyba tyle najwazniejsze. Najbardziej mi zalezy na nowym dysku. :/ PS nie widzialem kontrolerow sata za 60 zł :/ pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 ...PS nie widzialem kontrolerow sata za 60 zł :/ ... 1708985[/snapback] no za 60 to ciezko (chyba ze uzywany) ale za okolo 85 PLN to kupisz jakis prosty 2 portowy (2 porty SATA-150) kontoroler na PCI na ukladzie Silicon Image 3112 cos w ten desen http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/6...686150/68615059 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[eM] Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 PS nie widzialem kontrolerow sata za 60 zł :/ Wystarczy skoczyc na gielde do katowic :P, a tak na serio to mozna wylicytowac w tej cenie na allegro przeciez nikt nie kaze od razu w kup teraz brac :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr4cool Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Sadze, ze nie warto ponosic dodatkowych kosztow, w postaci kontrolera lub tym bardziej plyty, by miec dysk sata. Sam jakis czas temu stalem przed podobnym dylematem i wybralem najpostsze wyjscie czyli kupilem dysk na ata B). Jezeli chlodno przeliczysz, to kontroler + nieco drozszy dysk na sata wychodzi 100 zeta wiecej niz za dysk na ata. Przy czym roznicy w szybkosci, przy Twojej konfiguracji, pomiedzy sata a ata praktycznie nie odczujesz :wink: Za pare lat to i tak obecne dyski beda zabytkami wiec wedlug mnie nie warto dokladac calkiem sporej sumki dla samej idei. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Podłącze się pod temat: Opłaca się kupować dysk jeszcze nie wiem jakiej firmy 200 GB za 200 zł??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Jeżeli nie ma badów i ma 7200obr to imo tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...