gmaro Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Witam.. Mam pytanie do posiadaczy pompek z serii atman...do tej pory posiadałem Atmana 304 który był cichy i nie było go słychać(pracował bardzo cicho) ale nadszedł kres jego :( po czym kupiłem Atman 305 i po zmontowaniu okazało sie że pracuje dość głośno wydająć z siebie nie przyjemny dzwięk...dlatego mam pytanie jak poradziliście sobie z glośno pracującymi pompkami by je wyciszyć??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Dobrze wyeliminować drgania :) Np. Postawić na gąbce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtytus Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Witam Tez niedawno kupilem Atman'a At-305. Przy pierwszym uruchomieniu w miednicy z woda myslałem ze miednica przewedruje przez calą łazienke. Ta pompa wytwarza ogromne wibracje. Jako zatopiona w przygotowanym rezerwuarze tez nie chodzila najciszej. Zabralem sie wiec za przerabienie jej na in-line. Uszczelnilem ja taśmą teflonowa i krociec od gory przykleilem super-glue. Teraz lezy w kompie na takiej gąbce co sprzedają ja razem z płytami głownymi w opakowaniach. Dodatkowo musisz ja DOBRZE odpowietrzyc. Tutaj fotki: http://fatcat.ftj.agh.edu.pl/~mtytus/comp/parts/P1010005.JPG http://fatcat.ftj.agh.edu.pl/~mtytus/comp/parts/P1010006.JPG http://fatcat.ftj.agh.edu.pl/~mtytus/comp/parts/P1010007.JPG http://fatcat.ftj.agh.edu.pl/~mtytus/comp/2/P1010025.JPG http://fatcat.ftj.agh.edu.pl/~mtytus/comp/2/P1010036.JPG jest cichutka (moj dysk twardy głosniej chodzi). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmaro Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 ..oki to bede konbinował z przerobieniem pompki na in-line bo nie widze innego wyjscia w tym momencie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Ja tez ją mam przerobiona na in-line. Po zabiegu wogole jej nie słychac, jak ją dobrze wyciszyc. http://www.morpheus.somee.com/at2.html wiecej fotek na stronie http://www.morpheus.somee.com/wc.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtytus Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Hej Miazga co to za gume masz pod tym atmanem i na "podłodze" ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 to jest taka do wyciszania samochodów czasem jest na allegro chyba po 5 zł kawałek który pasuje na spód obudowy czyli na bok potrzeba około 3 (tak na oko ) guma jest dość gruba i posiada klej z jednej strony ale czy to coś daje to nie wiem bo u siebie nie mam oglądałem tylko w sklepie (i tak nie zamykam obudowy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Wiec tak ... to jest mata biitumiczna. Na całą obudowe poszło 6 szt, z resztą nie całe, tak wiec reszte wykozystałem na takie rozne bzdety jak pompka czy zasilacz, który od spodu tez wyciszyłem. Pod pompką są dwie warstwy tej oto maty o miedzy nimi chyba dwie warstwy folii z bombelkami i jedna warstwa gąbki z pudełka po mobo. Pompki nie słychac, polecam takie coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzion Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 a co zrobic kiedy atman w zaleznosci jak sie zalaczy pracuje albo cicho, albo glosno....jak sie zalaczy w odpowiednim momencie to pracuje super cicho, a w innym strasznie terkocze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Moim zdaniem jest to oznaka ze niedługo pompka wyzionie ducha. Mam na mysli to, że prawdopodobnie jest już dość zużyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzion Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 ale luzow zbyt wielkich na wirniku nie ma ;/ a z tego co mi sie wydaje to nic innego tam nie powinno sie popsuc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmaro Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 co do atmanów to wydaje mi się że atman 304 jest bardzo cichy bo pracował u mnie dzielnie od 2003 teraz mam atmana 305 którego moduje ale i tak wydaje mi się że będzie i tak głośno chodzic..( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 Jezeli chodzi o naprzemienna cicha i glosna prace w zaleznosci od uruchomienia pompki to mialem ten sam problem. Co ciekawe wystapowal od samego poczatku jak zamontowalem pompe. Najpierw raz na kilka odpalen chodzil nieslyszalnie, a w pozostalych przypadkach "pierdzial". Z czasem coraz trudniej bylo go odpalic w "wersji cichej" az po okolo miesiacu stalo sie to calkowicie niemozliwe. Rada na to jest chyba taka zeby jej za duzo nie wylaczac... Ja z poczatku u mnie obstawialem zbyt wysoka temp wody ktora mogla zdeformowac wirnik. Jednak jak wytlumaczyc takie problemy na samym poczatku. Zreszta nie moge rozebrac pompki bo jest in-line sklejona na stale. Wreszcie wymienilem pompe na coolteka12v ale nie mam czasu go zamontowac. Szkoda mi tez nakladac na niego szlauchy 9/12 na choinke, chyba zostawie go sobie na nowe wc na 10mm skrecane zlaczki. Generalnie z moich doswiadczen odradzalbym ta pompke z racji na latwe uszkodzenie / zuzycie elementu. Moze mialem felerny egzemplarz - nie wiem, ale zadowolony z niej nie jestem. A taka moc tez jest zbedna chyba ze sie ma jakis mega-uklad. Przerost formy nad trescia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 Tak jak kolega wyżej wspomniał, radze jej poprostu nie wyłączac. Ja już nie pamietam kiedy ostatni raz ją wyłączyłem .... może miesiąc temu, nie wiem. A pompka chodzi cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzion Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 zalalem ukladzik plynem kuler(najtanszy jaki moze ybc)i teraz za kazdym razem zaskakuje cichutko :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 hej dzidzion powiedz coś więcej o tym magiczym środku bo ma ten sam problem co wszyscy z tego tematu. Dzisiaj złozyłem prowizorycznie wc żeby sprawdzić szczelność bloku i chłodnicy. Przez ewien czas (jakieś 4 godziny) pompka chodziła dość znośnie ale i tak było ją słychać całkiem dobrze. No więc na spód miski zamiast kawalów przeciętego węza położyłem gąbkę (taką jak do naczyń zmywania się używa) włączyłem pompkę i było już nieśle, praktycznie żadnych wibracji. Po jakiś 2 godzinach pompka zaczęła coraz głośniej pierdzieć. Wyłączyłem i włączyłem jeszcze ale nie pomogło. Czy da się jakoś wyciszyć tą głupią pompkę poza przeróbką na in-line?? A może oddać ją w ramamch gwarancji?? Pomocy! Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Tak jak pisałem wczesniej .... ja tego problemu nie mam ... radze wlać 100% borygo! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 No tak ale pisałeś że twoja pompka chodzi 24h na dobę a jak chcę ją wyłączać kiedy komp nie działa. Gdzie się kupuje to borygo i ile to kosztuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 na stacji benzwynowej ok 12zł, w carrefourze ok 9zł za litr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 jesli dobrze pamietam to kosztuje cos około 10 zeta (moge sie mylic) a dostaniesz pfaktycznie w każdym supermarkecie do wyboru do koloru! A ciągła praca moze sie przyczyniac do tego ze pompka dłuzej cicho pracuje, ale ja miałem na mysli, że po dolaniu gęstego boryga, pompeczka moze sie troche uciszyć (ze względu na konsystencje tego płynu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 No to spróbuję z tym płynem. A gdyby nie pomogło to co radzice zamiast atmana? Tylko nie chcę jakiś super pomp do c.o, wystarczy mi dobra, kompatkowa i cicha pompka na 2 bloki i 2-3 chłodnice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 coolriver 12v od sama, cichszy od hydora i w miare tani ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 ja też walcze z moim atmanem przerabiam go na in-line aktulanie pracuje nad rezikiem a tak wygląda atman: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 ja też walcze z moim atmanem przerabiam go na in-line aktulanie pracuje nad rezikiem a tak wygląda atman: http://www.republika.pl/termit_tm/tweak/atman.jpg To widze ze silikonu to nie szczędziłeś B) A jesli można wiedziec to po co ci rezik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Ta cool river jest bardzo fajna i tania ale jest niezatapilana i ma za małe kroće - ja używan 12/16. A co powiecie na Coolteka 12V MARK II CSP750? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 potrzebujesz zatapialną pompke ? o_O Zatapialna tylko zwiększa temp wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) To widze ze silikonu to nie szczędziłeś B) A jesli można wiedziec to po co ci rezik? rezik po to bo często zmieniam elementy mojego WC czasem dwa razy dzienie wymieniam blok i rezik ułatwi mi napełnianie i odpowietrzanie układu :wink: a to nie sylikon tylko ciepły klej ten z pistolety zapomniaęłm jak to sie nazywa "gunn.... ??? Edytowane 13 Listopada 2005 przez termit_tm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Raczej tak bo już mam zamówioną plexe na rez i napaliłem się na jego wykonanie. Planuję mieć chłodnice zaraz za pompką więc z temp. wody nie będzie problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 termit_tm mam identycznie przerobionego atmana na inline , niestesty mój atmanik pierdzi i pryka od czasy przerobienia na niezatapialna , na moje oko te mufki pod gwint za bardzo hamują przepływ wody co stwarza duże opory ,nie polecam tego spospbu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 termit_tm mam identycznie przerobionego atmana na inline , niestesty mój atmanik pierdzi i pryka od czasy przerobienia na niezatapialna , na moje oko te mufki pod gwint za bardzo hamują przepływ wody co stwarza duże opory ,nie polecam tego spospbu To może zależeć jakich mufek użyłeś ... czym płytsze tym chyba lesze bo nie wkręca ich sie tak głęboko w pompke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...