Skocz do zawartości
Yacho

Modecom 350 Gtf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Dzis wymienialem wentylator w zasilaczu i zauwazylem ze wtyczka 12 V ta ktora podlacza sie obok proca (kostka) jest lekko zbrązowiala po jednej stronie (2 piny)...

Nie wiem co z tym robic konf jest taki :

Celeron 2.53@3.42 overvoltage jest na 1.4375 z standardowych 1.3750

GF6600GT neikrecone

1 dysk 1 naped optyczny.....

Procek dziala tak podkrecony juz ponad rok....

Nie sadze zeby ten zasil byl za slaby do tego konfiga - poza procem przeciez nie ma tam nic super specjalnego - a zasiłka uchodzi za jedna z lepszych budżetówek

Jedyne co niezwykłego robiłem w ostatnim czasie to dolutowywałem diody... podczas testowania przewod 12 V z molexa spadl - zrobilo sie zwarcie i zasilacz sie wylaczyl... ale nie wiem jaki wplyw to moglo miec na kostke przy pro cu.... jest jeszcze teoria ze rozgrzany blok lekko osmalił wtyczke - w sumie dosc prawdopodobna blok jest dosc blisko.... nie wiem nie chce czekac az cos walnie.... poradzcie jak znalezc zrodlo problemu ( z OC procka tez nie chce rezygnowac bo akurat w tym przypadku jest dosc istotne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może styki w tej wtyczce lub w gniazdku na mobo były zabrudzone lub jakoś wygięte co uniemożliwiało dobrego kontaktu- przepływający prąd musiał pokonać opór wskórek czego całość nagrzewała się. O ile się nie mylę zasilanie celków odbywa się z linii 12V (nie znam się na intelu) tak więc dużo prądu musiało przez to gniazdko płynęło- dużo ciepła było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi