Skocz do zawartości
trybul

Obraz Na Laptopach/jakość ? Laptop Do Grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

Studiuje grafike i pracuje w grafice czyli potrzebuje niby sprzęt , który posiada dobrą jakość obrazu.

Posiadam hp nx6110 i nie jestem z niego niezadowolony kiedy mam pracować z grafiką np. niewyraźna czcionka na laptopie a w normalu wygląda dobrze itp.

Jakie laptopy, o ile wogóle takie istnieją zapewniają komfortową,dobrą jakość obrazu ?

Jak laptop okaże się już kompletnie nie praktyczny do tego typu pracy to z wielką przykrością będę musiał go zamienić na stacjonarke :-|

Czy obecne panele lcd wogóle mają dobrą jakość obrazu- nigdy nie pracowałem na takim :unsure: , a jeśli doszedł bym do wniosku , że lapka muszę się pozbyć to nie miał bym miejsca na CRT tylko i wyłącznie LCD.

Proszę o odpowiedź i nie pouczać mnie , że laptop nie jest do grafiki <_< , o wiele wygodniej mi brać laptopa i jechać ze studiów do domu niż miałbym robić to ze stacjonarnym i stąd mój eksperymentalny wybór.

Przepraszam za nazwe tematu, nie miałem lepszego pomysłu na niego :wink:

Walnęło na forum jeszcze 2 takie tematy tyle, że nie działające, jakaś chyba awaria :mellow:

Edytowane przez trybul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HMm w takim wypadku najlepszym rozwiazaniem byloby CRT do ktorego bys sie podlaczal na czas pracy, jest troche modeli ktore gabarytowo naprawde sa całkiem małe (np 17" Hyundai Q790, mam taki bo tez zalezalo mi na jak najmniejszych rozmiarach, wielkoscia obudowy jest prawie jak 15'tka). W przeciwnym razie pozostaje dokupienie zewnetrznego LCD ale to juz bedzie znacznie wiekszy koszt, wiec w tym wypadku mozna sie zastanawiac czy nie sprzedac tego co masz, dołozyc i kupic cos z dobra matryca (wtedy juz dokładnie sprawdz przed kupnem czy ci odpowiada :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa modele LCD dla grafikow (pomijam stala ilosc punktow 16 bitowy kolor0

firmy np: EIZO ale po pierwsze sa troszke drogie :(((((( kolo 5000 za 17

a po drugie nikt ich nie stosuje w lapku

ale lapek za 30000 moglby spelnic TWOJE oczekiwania co do jakosci obrazu

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa modele LCD dla grafikow (pomijam stala ilosc punktow 16 bitowy kolor0

firmy np: EIZO ale po pierwsze sa troszke drogie :((((((  kolo 5000 za 17

a po drugie nikt ich nie stosuje w lapku

ale lapek za 30000 moglby spelnic TWOJE oczekiwania co do jakosci obrazu

:D

1708362[/snapback]

no bez przesady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepsze co przychodzi mi do głowy to kupć samsunga 173+ (MVA 8ms 178stopni 1000:1 analog i DVI) i podłączyć do lapka.

w pracowni miałem też 19'' model HP z dobrymi parametrmi na MVA ale niewiem jaki to model, z tego co wiem kosztuje około 2000zł a samsung 1500

edit:

Znalazłem w sieci jaki to był model HP L1955 niżej link do specyfikacji od hp

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF...1-11398791.html

w hp to 1800 czyli mozna dostac taniej :)

Edytowane przez roodin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To by było niezłe rozwiązanie- dokupić do laptopa dobrego lcd- tyle, że ledwo na średniego laptopa mnie stać <_< na swojego ledwo uzbierałem te 2300 i praktycznie jedyne co mi przeszkadza z pracą z grafiką to właśnie ekran.

Z takim budżetem(student :D ) mógłbym kupić pożądnego stacjonarnego (czyli do wszystkiego) i średni lcd do niego- tyle , że nie przenośny to sprzęt , aaaaa chyba zwariuje :mellow:

Coś mi się wydaje jednak, że niedługo stacjonarke będe miał i jak ktoś ma podobny dylemat to radze raczej kupić stacjonarnego jeśli myśli się o komfortowej i poważnej pracy z grafiką.

Jak to by było pięknie mieć to i to B)

Kto chce kupić mój sprzęt ? :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi