Skocz do zawartości
keiename

Lcd 19" Do 1500 (max 1600)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kupic LCD 19" do 1500 (max 1600) zlotych. Jestem otwarty na propozycje, ale jak zawsze jest ale, monitor MUSZE kupic jutro.

Do tej pory pracowalem na NEC 1701 i z monitora jestem bardzo zadowolony, jedyne co mi w nim przeszkadza to ze jak ogladam filmy czy gram i sa ciemne sceny malo co widac. Narazie taki sobie upatrzylem NEC 1970V ale oczywiscie jezeli dacie ciekawsza propozycje to chetnie wybiore najlepszy LCD do podanej kwoty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym sklepie co chce kupic Belinea stoi ponad 1.7k :( moze jakies inne propozycje ?

Miro nie znam tej firmy i wole sie nie pchac w nieznane :P

A i glosniki sa niemile widziane :P

Edytowane przez keiename

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz 1.5k to zostaje ci

miro td690 - sam mam i jedyna spora wada to nie do końca równomierne podświetlenie, z detali to słaby stojak i faktycznie warto wspomagać się regulacją z poziomu karty - bo fabrycznie jest jasnawo.

albo

belinea 101910D/101911 - też PVA ale bez dopalacza

chyba że TN to masz większy wybór, tylko po co :P

ps. głośniki w miro mi nie przeszkadzają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co sadzicie o Samsungach i LG ? W sumie ten NEC ktorego podalem ma parametry zblizone do tego co mam teraz tylko jest wiekszy i po za tym mankamentem z ciemnymi sceniami z filmach/grach monitor miodzio. A i jakies tam przywiazanie do marki mam :)

Edytowane przez keiename

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym sklepie co chce kupic Belinea stoi ponad 1.7k :( moze jakies inne propozycje ?

hmm uwierz mi że naprawdę warto w niego zainwestować :)

Nie pchaj się w TN bo to przedpotopowa technologia (bardzo małe kąty widzenia - 140/130 stopni, mniejsza liczba kolorów - kolory są bledsze niż w PVA, słaba czerń, nie równomierne podświetlenie matrycy), jeśli widzisz opis LCD TN z kątami widzenia wyższymi niż podałem to jest to czysty marketing (tylko na papierze jest 160/160 a w rzeczywistości 140/130) małe kąty widzenia to w istocie bardzo dokuczliwy mankament TN <_<

Zastanów sie mocno nad tą Belineą 101920C bo w tym przedziale cenowym nie dostaniesz lepszego LCD 19", wtedy pozostaje 17" np. Samsung 173P+ :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra a jak to jest z czasem reakcji na PVA ? Pisza ze ten model ma 20ms a to jak na moj chlopski rozum dosc sporo (moj NEC ma ponoc 16) i nieusmiecha mi sie ogladanie filmow i granie polaczone ze smuzeniem ;)

To jezeli patrzac do 1.7k moze taki -> http://www.znak.pl/index.php?cid=209&scid=...d=l19Nec1970NXp

Edytowane przez keiename

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra a jak to jest z czasem reakcji na PVA ? Pisza ze ten model ma 20ms  a to jak na moj chlopski rozum dosc sporo (moj NEC ma ponoc 16) i nieusmiecha mi sie ogladanie filmow i granie polaczone ze smuzeniem ;)

Czas reakcji matrycy w tej Belinei to 8ms, ponieważ nie jest to zwykła PVA tylko PVA z dopalaczem, S-PVA :D

Link do strony polskiego dystrybutora Belinei, czyli MAXDATA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Samsunga 913N.

Leciutkie tylko smuzenie ktorego pozniej w ogole nie widać.

1709772[/snapback]

Nie polecaj chłopie bo cie zaraz zjadą :D :D

Wszystko co dotyczy matryc TN jest na tym forum krytykowane :wink:

Można na tym forum mówić o matrycach TN tylko źle - nigdy dobrze :D :D bo cię zjadą jak mnie.... :wink:

P.S. Ale życzę powodzenia :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniewaz moj budzet byl ograniczony i do tego okazalo sie ze wymog ze moniot ma byc od reki okazal sie zbyt trudny do zrealizowania przez wiekszosc sklepow ktore odwiedzilem, zanabylem droga kupna monitor NEC 92VM wiem ze zaraz wypowiedza sie znawcy ze matryca TN+film TFT jest przestarzaly ale do moich zastosowan w pelni starcza.

Ogladalem i tego Samsunga i NEC'a i wybralem tego drugiego, czemu hmm byc moze ze wzgledu na przywiazanie do firmy. Ten Samsung ma niby lepsze parametry ale majac je oba podlaczone to wg. mnie NEC swiecil ladniej. Jedyne co mi nie pasuje (chociaz i tak sie przyzwyczaje) to wbudowane glosniczki co powoduje ze monitor wydaje sie "masywniejszy" niz model Samsunga. To co jeszcze mi sie nie podobalo w Samsungu to to ze byly tylko wersje z Pi(costam) a po co mam placic za cos czego nie bede uzywal.

Moze jak dozbieram wiecej kasy to sprzedam tego NEC'a i kupie cos wyzszej polki ale narazie monitor mi sie bardzo podoba :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak z katami bo na stronie producenta jakies dziwne sa 130*/130*

czyli po prostu producent podal prawde czy sa jakies bardzo male ?

1710074[/snapback]

Na pewno są typowe dla TN, nie ważne czy producent poda 160/160 czy 130/130 w rzeczywistości kąty widzenia każdego TN to tylko 140/130.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno są typowe dla TN, nie ważne czy producent poda 160/160 czy 130/130 w rzeczywistości kąty widzenia każdego TN to tylko 140/130.

1710114[/snapback]

pytam bo skoro kazdy producent zawyza kąty to chce wiedziec czy te 130/130 to w realu 130/130 czy np 100/100 (bo oszczedzono na tych roznych "filtrach"/powlokach/itp nakladanych na matryce)

bo tego moniaka nie widzialem i nie wiem co o tym sadzic - a teori mi nie musisz opowiadac bo ja doskonale znam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem tylko jednego czemu Shoq uwazasz ze TN to przezytek :?: owszem moze ma i gorsze parametry pracy ale nie kazdego stac/nie potrzebuje mega wypas LCD z niewiadomo jakimi katami.

Gonienie za nowosciami jest zgubne ;)

Co do katow jeszcze nie sprawdzilem z katomierzem w reku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem tylko jednego czemu Shoq uwazasz ze TN to przezytek :?: owszem moze ma i gorsze parametry pracy ale nie kazdego stac/nie potrzebuje mega wypas LCD z niewiadomo jakimi katami. 

Gonienie za nowosciami jest zgubne ;)

Co do katow jeszcze nie sprawdzilem z katomierzem w reku :D

1710156[/snapback]

Własnie 100% racji!!! Tymbardziej że matryca PVA+ jest od niedawna na rynku, i tak naprawdę nikt jej jeszcze dobrze nie sprawdził jak się będzie sprawować np. po 3-4 latach użytkowania.

Czy znasz odp na pytanie czy zastosowanie tzw. dopalacza (cholera wie co to jest??) nie powoduje skrócenia czasu życia matrycy i czy zastosowanie w.w. dopalacza nie zwiększa prawdopodobieństwa powstania badpikseli? (Przyznaje się że ja nie znam)

Jeśli znasz to napisz.

A matryce TN są przynajmniej sprawdzone (w czasie) i znamy wszystkie ich wady i zalety. To tyle....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A matryce TN są przynajmniej sprawdzone (w czasie) i znamy wszystkie ich wady i zalety. To tyle....

Zalety? :blink: Jakie zalety? :lol: Kupe wad to TN ma, a jedynym "mini argumentem" za TN jest minimalnie szybszy czas reakcji matrycy poza tym NIC nie przemawia za TN...

Jeśli ktos chce wywalać kase w błoto to niech kupuje TN, ja stosuję zasadę że jak coś kupuje to musi to być produkt o wysokiej jakiści by później nie pluć sobie w brodę że za niewielką dopłatą mogłem mieć coś lepszego, a teraz mam shit :mur:

Nowy monitor kupujemy sporadycznie w stosunku do wymiany bebechów PC więc mała dopłata do S-PVA jest jak najbardziej na miejscu... tyle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos mial okazje testowac Hyundaia L91A?

Potrzebuje LCD do 1200zl i poza wspomnianym Hyundaiem mam jeszcze na oku Belinee 101902/03 oraz Acera 1913 (ten ostatni kusi matryca MVA,ale sprzet ma byc dla kobiety i poza parametrami liczy sie tez design, ktory w przypadku tego monitora ostro zasysa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos mial okazje testowac Hyundaia L91A?

Potrzebuje LCD do 1200zl i poza wspomnianym Hyundaiem mam jeszcze na oku Belinee 101902/03 oraz Acera 1913 (ten ostatni kusi matryca MVA,ale sprzet ma byc dla kobiety i poza parametrami liczy sie tez design, ktory w przypadku tego monitora ostro zasysa)

1712266[/snapback]

Hyundaia L91A - przecież on kosztuje niemal 1500 PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalety? :blink: Jakie zalety? :lol: Kupe wad to TN ma, a jedynym "mini argumentem" za TN jest minimalnie szybszy czas reakcji matrycy poza tym NIC nie przemawia za TN...

... więc mała dopłata do S-PVA jest jak najbardziej na miejscu... tyle...

1711089[/snapback]

:blink:

najpierw mnie smieszyles ale teraz juz szokujesz brakiem wiedzy

podaj te super zalety matryc xVA ktore powoduja ze maja taka przewage na TN

bo ja znam tylko 2 roznice obu technologii

- kąty (wlasciwie tylko w pionie) - tu MINUS dla TN za kąt "od dolu"

- szybkosc reakcji pixela - tu MINUS dla xVA

i gdzie ta przewaga technologiczna - ja tu widze REMIS - a jak ktos nie oglada obrazu na monitorze w pozycji lezacej na podlodze to te kąty (od dolu) go nie interesuja

cale gadanie o nioerownym podswietlaniu itp mozna sobie wsadzic w ... - bo to zalezy od producenta

aha i zeby nie bylo ze mi zaraz wyjedziesz z paleta kolorow to uprzedzam ruch - oba typy matrycy nie wyswietlaja pelnej palety kolorow tylko kozystaja z ukladu FRC do imitacji barkujacych barw wiec skoro oba typy kozystaja z ditheringu (mieszania dostepnych barw w celu uzyskania tych niesdostepnych) to po co mam przeplacac za xVA i jeszcze sie denerwowac ze mi smuzy w grach :rolleyes:

EOT - jak ktos wierzy w MARKETING to jego sprawa

:huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw mnie smieszyles ale teraz juz szokujesz brakiem wiedzy

Szokujące... niebywałe... aż dech zapiera... N/C

zalety matryc xVA ktore powoduja ze maja taka przewage na TN

S-PVA

- dużo większe konty widzenia

- o wiele lepsze kolory (i nie mąć ludziom we łbach mi że różnicy nie ma, jak sam nie pracowałeś/grałeś/oglądałęś filmów na PVA i TN) :mur:

- głębsza czerń

TN

- odrobinę szybsza od S-PVA, choć nie zawsze

Skoro na TN siedząc na wprost monitora, górna i dolna krawędź jest już jaśniejsza (za sprawą bardzo małych kątów widzenia) to o czym tu mowa? :blink:

aha i zeby nie bylo ze mi zaraz wyjedziesz z paleta kolorow to uprzedzam ruch - oba typy matrycy nie wyswietlaja pelnej palety kolorow tylko kozystaja z ukladu FRC do imitacji barkujacych barw wiec skoro oba typy kozystaja z ditheringu (mieszania dostepnych barw w celu uzyskania tych niesdostepnych)

LOL naprawdę nie mamy o czym rozmawiać, ślapy by zauważył różnicę w ilości wyświetlanych kolorów w PVA i TN :lol: :lol: :lol:

Szanowni Państwo, nie bierzcie sobie opinii benka do serca, tak to jest jak ktoś opiera swoją opinię tylko na tym co wyczytał w necie albo ubzdurał sobie w główce :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol2:

1. - przyklad "znafcy" co sie opinie o LCD wyglasza na podstawie 1 monitora "Samsung Syncmaster 173p Plus" ktory posiada

2. - nie chce mi sie przkonywac "znafcy" ktoremu namieszal w glowie MARKETING tylko zdementuje DURNOTY ktore "znafaca" wypisuje

a ) co do opierania sie na opiniach z netu/gazet/... - zerknij "znafco" do 1 postu z tego watku http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=136495

b ) tak sie sklada ze w chwili obecnej przegladam forum i odpowiadam "na monitorze" Iiyama PLE 431S, w 2 pokoju stoi Iiyama PLE 481S (na starej dobrej matrycy S-IPS), mialem w domu przez dluzszy czas EIZO L567 IPS (35 sek) oraz BELINEA 101751 - innych nie chce mi sie wymieniac bo tylko je "ogladalem" u znajomych, w pracy, itd

c) pan "znafca" wsrod zalet/wad matryc (niby) wypisal marketingowy belkot producentow roznych monitorow (dotyczacy nawet nie danej marki tylko modelu) - nie podajac nawet jakich modeli to ma dotyczyc (pewnie 173p+ bo "znafaca" tylko na tym modelu sie zna) :P - jak zwykle "znafcy" bryluja w konkretnej i rzeczowej dyskusji - N/C

:unsure:

chyba znowy trzeba zniknac z forum bo poziom merytoryczny powoli siega dna dzieki takim roznym "znafcom"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol2:

1. - przyklad "znafcy" co sie opinie o LCD wyglasza na podstawie 1 monitora "Samsung Syncmaster 173p Plus" ktory posiada

2. - nie chce mi sie przkonywac "znafcy" ktoremu namieszal w glowie MARKETING tylko zdementuje DURNOTY ktore "znafaca" wypisuje

a ) co do opierania sie na opiniach z netu/gazet/... - zerknij "znafco" do 1 postu z tego watku 1712683[/snapback]

Twój powyższy post to jeden wielki Off Topic, mam nadzieję że modzi zareagują na to, nie mam zamiaru brnąć w twoim kierunku by nie zniżać się do takiego poziomu i nie dam się sprowokować by nie dostać warna <_<

Teaoytycznej wiedzy to ci nie brak na temat TN ale jak chcesz porównywać TN z S-PVA, nie mając żadnego doświadczenia z tą drugą matrycą? :blink:

Tak się składa, że przez cały czerwiec siedziałem na matrycy TN, była to pożyczona Belinea 17" nie pamiętam jaki model. Czyli mam jakieś doświadczenie z tą matrycą, co prawda nie miłe ale mam i na jego podstawie wysnuwam wnioski. Ty natomiast pracowałeś tylko na TN i S-IPS i czujesz się wielkim "znafcom" S-PVA :blink:

Tytuł topicu to "Lcd 19" Do 1500 (max 1600)", poleciłem model Belinei 101920C na matrycy S-PVA bo był by to najlepszy zakup w tej granicy cenowej.

Mając doświadczenie z obiema matrycami nigdy nie kupię TN.

PS. Wiesz co dobrze być zrobił znikając z forum, widać że tutaj bardzo mocno się unosisz, ta dyskusja źle wpływa na twój stan psychiczny (czerwone pogrubione czcionki - wyraźny krzyk/złość i prowokowanie mnie do tego samego :blink: ).

Edytowane przez Shog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój powyższy post to jeden wielki Off Topic, mam nadzieję że modzi zareagują na to, nie mam zamiaru brąć w twoim kierunku by nie zniżać się do takiego poziomu i nie dam się sprowokować by nie dostać warna <_<

1712760[/snapback]

Nie wiem, czy zauważyłeś, że dyskutujesz właśnie z moderatorem. Jakbyś miał dostać warninga, to już byś go dostał ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi