Skocz do zawartości
keiename

Lcd 19" Do 1500 (max 1600)

Rekomendowane odpowiedzi

I jakie są tego skutki?

1713335[/snapback]

Opłakane

A na poważnie to masz bardziej wyblakłe i mniej przypominające prawdziwe kolory,na tyle małe kąty widzenia,że obraz po bokach i na górze i dole ma już inny kolor,nawet jak siedzisz na wprost,dużo jaśniejszą czerń niż w matrycach typu va,biały kolor bardziej kremowy,rozjechaną regulacje gamma no i duzo bardziej nierówno podświetloną matryce.

Ale za to jest dużo tansza i trochę mniej smuży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opłakane

A na poważnie to masz bardziej wyblakłe i mniej przypominające prawdziwe kolory,na tyle małe kąty widzenia,że obraz po bokach i na górze i dole ma już inny kolor,nawet jak siedzisz na wprost,dużo jaśniejszą czerń niż w matrycach typu va,biały kolor bardziej kremowy,rozjechaną regulacje gamma no i duzo bardziej nierówno podświetloną matryce.

1713402[/snapback]

Dziekuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Ale smuży mniej od jakich matryc?

Ja to się chyba potne. Chce dobry LCD do gier, filmow i windowsa ogolnie, za okolo 1300 zł brutto i najlepiej 19'. Rozumiem, iż moge zapomnieć, że coś takiego dostane?

Edytowane przez .:Solid_Snake:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opłakane

1713402[/snapback]

O stary to co napisales to juz czysty 'chłyt matertikowy" jakos siedze przed moim moniotorem (NEC 92VM) i nie zauwazylem ani jednego z wymienianych przez ciebie mankamentow. Nie wiem jak male katy by musialy byc zeby obraz na brzegach byl innego koloru. Biel jest biala a nie kremowa, czern jest czarna a matryca rowno podswietlona, a regulacja gamma dziala jak trzeba, wiec jak nie masz pojecia o czym piszesz nie wypowiadaj sie bo zachowujesz sie jak sprzedawca ktory wszelkimi sposobami proboje wcisnac klientowi drozszy sprzet mimo ze jest dosteptny tanszy i rownie dobry.

.:Solid_Snake:. -> przejdz sie do sklepow komputerowych w twoim miescie i poogladaj monitory osobiscie i wybierz taki ktory ci najbardziej odpowiada, a nie sugeruj sie ze jeden ma starsza matryce TN a nie mega nowa PVcostam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1713402[/snapback]

:mur:

takich herezji to dawno nie czytalem - masakra dla mozgu

czlowieku nie wiem o jakich monitorach mowisz ale chyba nie takich wyprodukowanych po 2002 roku (chyba ze gdzies w piwnicy albo garazu)

1. - kolory jakie widzisz zaleza od

a ) fabrycznego profilu kolorow

b ) ustawienia nasycenia kolorow i ustawienia poszczeg. skladowych R G B - takze w sterach od grafiki

c ) jakosci ukladu FRC - powodujacego mieszanie dostepnych kolorow w celu uzyskania niedostepnych

2. - praktycznie jedynie kat w pionie i to ten "od dolu" jest slaba storna matryc TN - a to ze kolory blakna/zolkna jak patrzysz z boku to maja wszytkie matryce TN, xVA, IPS - i nikt mi nie wmowi ze kupuje monitor zeby 5 osob na raz przed nim siedzialo albo ze siedzi pod katem 45% a nie na wprost monitora

3. - ROTFL - wytlumacz mi co to jest "jasniejsza czern" ? a moze jest tez "ciemniejsza czern" :lol2: - czern to czern a tej nie bedziesz mial w tej klasie cenowej urzadzen LCD tylko odcienie SZAROSCI

4. - "bialy bardziej kremowy" - a czemu nie zolty :lol2: czytaj uwage z 1. b )

5. - podswietlenia matrycy zalezy tez od producenta, modelu a czesto egzemplarza - no chyba ze jestes jasnowidzem i telepatycznie juz wyczuwasz jak jest jakis monitor podswietlany w takim razie przepraszam i gratuluje

6. - nie troche mniej smuzy tylko zauwazalnie mniej smuzy (i to bez zadnych cudakow w postaci dopalaczy/akceleratorow/itp) czesto w grach gdzie na matrycy IPS (ze nie wpspomne xVA) smuzy to na TN widac tylko lekie rwanie -> obraz nie taki plynny jak na CRT (na IPS/xVA i rwie i smuzy) - oczywiscie mowa o porownywalnych modelach bo monitora za 1000 nie ma co porownywac z monitorem za 2000 - roznia sie znacznie elektronika

Czy ten monitor ma jakies minusy?

1713273[/snapback]

podstawowy - brak DVI ale jak masz grafike z przyzwoitymi fitrami dolnoprzepustowymi i dobry kabel VGA (polecam porownac taki od EIZO chocby i od Samsunga/LG/...) to nie zauwazysz duzej roznicy

jak zawsze powtarzalem monitor LCD kupujemy na zywo a nie tylko po przeczytaniu opini/testow/...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takich herezji to dawno nie czytalem - masakra dla mozgu

Ręce opadają... <_<

1. - kolory jakie widzisz zaleza od

a ) fabrycznego profilu kolorow

b ) ustawienia nasycenia kolorow i ustawienia poszczeg. skladowych R G B - takze w sterach od grafiki

c ) jakosci ukladu FRC - powodujacego mieszanie dostepnych kolorow w celu uzyskania niedostepnych

Powiedz nam po kiego wacka wypisujesz tu te wszystkie "profeszynalne" określenia, ludzi nie interesuje od czego to zależy tylko w istocie co to daje, a prawda jest taka że kolory na matrycy PVA są dużo lepsze od TN :mur:

2. - praktycznie jedynie kat w pionie i to ten "od dolu" jest slaba storna matryc TN - a to ze kolory blakna/zolkna jak patrzysz z boku to maja wszytkie matryce TN, xVA, IPS - i nikt mi nie wmowi ze kupuje monitor zeby 5 osob na raz przed nim siedzialo albo ze siedzi pod katem 45% a nie na wprost monitora

LOL a ty dalej z tym samym, jakie "od dołu"? :blink: Zgadza się "od dołu" kąt widzenia na TN jest tragiczny ale "od góry" niewiele lepszy.

Poza tym piszesz: "jak patrzysz z boku to maja wszytkie matryce TN, xVA" tak, sęk w tym że jak to napisałeś "xVA" ma zakres widzenia bez rozjaśniania sie kolorów nieporównywalnie większy od TN :mur:

3. - ROTFL - wytlumacz mi co to jest "jasniejsza czern" ? a moze jest tez "ciemniejsza czern"  :lol2: - czern to czern a tej nie bedziesz mial w tej klasie cenowej urzadzen LCD tylko odcienie SZAROSCI

Takiemu "znafcy" LCD trzeba tłumaczyć, że "czarny" na PVA jest o wiele bardziej "czarny" niż na TN? :blink:

4. - "bialy bardziej kremowy" - a czemu nie zolty  :lol2:  czytaj uwage z 1. b )

Czytaj PS

5. - podswietlenia matrycy zalezy tez od producenta, modelu a czesto egzemplarza - no chyba ze jestes jasnowidzem i telepatycznie juz wyczuwasz jak jest jakis monitor podswietlany w takim razie przepraszam i gratuluje

Człowieku, siedząc przed TN górna i dolna krawędź jest już jaśniejsza, a to za sprawą tragicznych kontów widzenia na tej "wspaniałej" matrycy. Więc nawet jak masz resztę matrycy równomiernie podśwoetloną ,to gdy oglądasz film na TN to widzisz mniej więcej taki obraz: jaśniejszy pasek>szary pasek>Film>szary pasek>jaśniejszy pasek, a powinno być czarny>Film>czarny :lol:

6. - nie troche mniej smuzy tylko zauwazalnie mniej smuzy (i to bez zadnych cudakow w postaci dopalaczy/akceleratorow/itp) czesto w grach gdzie na matrycy IPS (ze nie wpspomne xVA) smuzy to na TN widac tylko lekie rwanie -> obraz nie taki plynny jak na CRT (na IPS/xVA i rwie i smuzy) - oczywiscie mowa o porownywalnych modelach bo monitora za 1000 nie ma co porownywac z monitorem za 2000 - roznia sie znacznie elektronika

podstawowy - brak DVI ale jak masz grafike z przyzwoitymi fitrami dolnoprzepustowymi i dobry kabel VGA (polecam porownac taki od EIZO chocby i od Samsunga/LG/...) to nie zauwazysz duzej roznicy

Tak sie składa że S-PVA smuży mniej od TN bez dopalcza i nieznacznie wiecej od TN z dopalaczem <_<

Facet co ty chcesz porównywać jak nie siedziałeś chociaż przez tydzień przed S-PVA?:blink:

jak zawsze powtarzalem monitor LCD kupujemy na zywo a nie tylko po przeczytaniu opini/testow/...

Oczywiście, polecam przejść się do sklepu, kazać sprzedawcy postawić obok siebie monitor na matrycy S-PVA i TN, a nie słuchać teorii takich "znafców" jak benek, którzy nie mieli żadnego doświadczenia z danym typem matrycy, a wydaje im sie zę są omnibusami :lol: :mur:

.:Solid_Snake:. radził bym dołożyć 150zł, za ~1640zł kupisz już bardzo dobry LCD 19" na matrycy S-PVA - Belinee 101920C

PS. Jeszcze raz powtarzam, jak chcesz porównywać TN z S-PVA nie mając żadnej praktycznej wiedzy, żadnego doświadczenia z tą drugą matrycą? :blink:

Na podstawie technologii i tego co sobie ubzdurałeś w główce? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno są typowe dla TN, nie ważne czy producent poda 160/160 czy 130/130 w rzeczywistości kąty widzenia każdego TN to tylko 140/130.

1710114[/snapback]

No właśnie siedzę obok monitora na matrycy TN, LG 1730B, patrzę na niego pod kątem NA PEWNO większym od 140 stopni, i obraz jest jak najbardziej przyzwoity (kolory właściwie takie same jak na wprost, kontrast znośny, tylko jasność mniejsza). Ale to pewnie dlatego, że poświęciłem chwilkę czasu na przyzwoite wyregulowanie go (tak na marginesie, to ten model LG to całkiem przyzwoity monitor za ok. 1200-1300 zł, tylko pivota nie ma).

Człowieku, siedząc przed TN górna i dolna krawędź jest już jaśniejsza, a to za sprawą tragicznych kontów widzenia na tej "wspaniałej" matrycy. Więc nawet jak masz resztę matrycy równomiernie podśwoetloną ,to gdy oglądasz film na TN to widzisz mniej więcej taki obraz: jaśniejszy pasek>szary pasek>Film>szary pasek>jaśniejszy pasek, a powinno być czarny>Film>czarny

No właśnie siedzę sobie przed tym TN co powyżej, i nie ma takich efektów. Monitor na xVA też może być nierówno podświetlony. Edytowane przez rwerp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shog @

ciebie nie bede przekonywal bo i tak masz "najlepszy monitor na swiecie" tylko jak zwykle sprostuje pewna DURNOTE

otoz wyobraz sobie ze 1 ze wspomnianych wczesniej monitorow BELINEA 101751 mial matryce PVA - bez S (bez "dopalacza") wiec jak sie zachowuje matryca (xVA od Samsunga) wiem - i nawet podlaczalem przez wlasny klabel VGA (od CRT Philipsa 107MP) bo ten fabryczny byl fatalny wiec jezeli juz chcesz pisac DURNOTY to najpierw sie zastanow i uwaznie przeczytaj posty na ktore odpowiadasz - a co do smuzenia to N/C bo widzialem w dzialaniu monitory z tymymi cudakami marketnigowymi (akceleratorami/dopalaczami/...) i jak pisalem wczesniej - dla mnie subiektywnie SMUZA

bartezjusz @

masz prawo sie nie zgadzac

chodzi o to ze ludzie bez doswiadzczenia wypisuja steki bzdur ktore gdzies uslysza/wyczytaja = wprowadzaja w blad innych ktorzy nie mieli stycznosci z LCD (albo mieli ograniczona bardzo) i potem rosna MITY i slysze takie "kfatki" ze LCD na TN sie do niczego nie nadaja bo nie widac kolorow itp bo przeczytaja takie "prowesionalne" posty na forum

2 takich "agentow" usadzilem bo odpalilem na raz moja Iiyame na TN i CRT Philipsa 107MP i okazywalo sie ze jednak widac kolory a po odpowiednim ustawieniu LCD "nie grafik" praktycznie nie ma sie do czego przyczepic (roznice sa ale nie dyskwalifikuja) itd

po prostu wnerwiaja mnie ludzie ktorzy uogolniaja = wady jakiegos konkretnego egzemplaza/modelu na TN przypisuja calej "rodzinie" i na odwrot zalety konkretnego egzemlaza/modelu na IPS lub xVA przypisuja calej "rodzinie"

all @

wrocilem po dluzszej nieobecnosci na forum i czy to sie komus podoba czy nie bede bronil monitorow na TN - mam do tego takie samo prawo jak inni do "psioczenia" na te monitory

wystarczy tylko 2 argumenty

- mimo marketingiowej nagonki (wiekszosc producentow pozbawia wejscia DVI zeby miec argument o "gorszym obrazie" uzasadniajacy wyzsze ceny za xVA/IPS) monitory na tej matrycy znajduja nabywcow nie tylko niedoswiadczonych

- ta "dziadowska/przestarzala/..." technologia nadal jest rozwijana wiec nie tylko uzytkownicy ale i producenci nie dali jej krzyzyka na droge

i zeby niektorym popsuc humor z rana - do uslyszenia na 100% :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@benek

Odnoszę wrażenie,ze nigdy nie porównywałeś obrazu na tn i va,bo inaczej nie wypisywałbyś takich herezji.Piszesz mniej więcej jak gościu,który jeżdził tylko polonezem i wychwala pod niebiosa jego zalety,ale jakby raz wsiadł do mercedesa doznałby szoku.

Na matrycach tn nawet po wyregulowaniu za pomocą kaloryymatru kolory bardzo odbiegają od normy,a w matrycach va są prawie idealne,zresztą poczytaj sobie testy na www.behardware.com porównaj po kalibracji taki parametr jak delta E w matrycach tn i va.

Co do czerni to w żadnym lcd nie jest idealna,ale w va jest akceptowalna,a w tn tragiczna,szczeglnie wieczór.

A jeśli chodzi o kąty widzenia i zmianę odcieni kolorów to odpal sobie białą stronke www i obadaj kolory na środku i po bokach,górze i dole: ja zawsze widzę różnice w odcieniach na matrycy tn,a widziałem kilka tnek i miałem neca na tn 3 lata,więc wiem co pisze.

A jeśli chodzi o tego samsunga 913n to na tomshardware.pl był o ile pamiętam jego test i coś narzekali na rozmazane trzcionki

Edytowane przez SR-71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm też się wepchnę w interesującą polemikę

nie mam zamiaru nawracać nikogo na tą a inną matrycę, osobiście popatrzyłem sobie na trochę LCD w sklepach i TN jak dla mnie od razu wypadała z powodu naprawdę małych kątów widzenia

xVA smuży - jak najbardziej, nie przeczę

wszystko zależy od potrzeb i $$, uniwersalnego wynalazku wśród LCD chyba jeszcze nie ma

ps. pozdro dla kolegi który patrzy na swój monitorek pod kątem 140 stopni :lol: jakoś wynika mi z tego, że patrzysz na tył swojego sprzętu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@benek

...

Na matrycach tn nawet po wyregulowaniu za pomocą kaloryymatru kolory bardzo odbiegają od normy,a w matrycach va są prawie idealne,zresztą poczytaj sobie testy na www.behardware.com porównaj po kalibracji taki parametr jak delta E w matrycach tn i va.

Co do czerni to w żadnym lcd nie jest idealna,ale w va jest akceptowalna,a w tn tragiczna,szczeglnie wieczór.

A jeśli chodzi o kąty widzenia i zmianę odcieni kolorów to odpal sobie białą stronke www i obadaj kolory na środku i po bokach,górze i dole: ja zawsze widzę różnice w odcieniach na matrycy tn,a widziałem kilka tnek i miałem neca na tn 3 lata,więc wiem co pisze...

1714779[/snapback]

ad 1 - zadne LCD w tej cenie nie bedzie mialo takiej palety kolorow jak w CRT - gdyby tak bylo to nie stosowano by modulow FRC w xVA - wniosek: skoro przy kazdym typie matrycy sa stosowane rozne sztuczki to po co mam przeplacac skoro i tak to nie bedzie CRT - a testy traktuje tylko jako dodatek do tego co zaobserwuje

ad 2 - nie pisz ze czern tragiczna bo uogolniasz zbytnio - a jak juz to napisz jakiego modelu dotyczy ta obserwacja bo pewnie znajda sie kontrprzyklady

ad 3 - odpalam biala stronke i co widze - jak siedze w normalnej odleglosci obraz BIALY na calej powierzchni - a zajwisko o ktorym piszesz wystepuje tylko jak siedzie max jakies 20-25cm od monitora 17" (wieksza odleglosc powoduje ze to zjawisko jest praktycznie niezauwazalne)

a to ze przklamania kolorow na TN szybciej zauwazasz (pod mniejszym katem) to nie przecze - ale tak naprawde TN dyskwalifikowac moze tylko kat "od dolu" co pisalem zawsze

widzisz teraz gadasz rozsadniej - bo polowa zarzutow z wczorajszego postu z godziny 19:43 dotyczyla elektroniki a nie typu matrycy zastosowanej w jakims modelu monitora - a dokladnie to "... bardziej wyblakłe i mniej przypominające prawdziwe kolory,...,biały kolor bardziej kremowy,rozjechaną regulacje gamma ..."

PS a z tym monitorem wyprodukowanym po 2002 chyba znowu trafilem :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo BENEK Brawo, popieram w 100%, dzięki że odpowiedziałeś na mój apel o obronę matrycy TN na tym forum, bo "znafcy" od PVA+ ciągle szaleją i mają się dobrze :wink: .

Dlaczego nie wyjaśnicie ludziom którzy kupują zachwalany przez was monitor samsunga, że ma g....no a nie gwarancję na piksele :mur:

P.S. Dlaczego nikt ze znafców PVA+ nie odpowiedział na moje wcześniej postawione pytania!!!!! :mur:

Więc powtarzam je jeszcze raz!

Czy znacie odp na pytanie czy zastosowanie tzw. dopalacza (cholera wie co to jest??) nie powoduje skrócenia czasu życia matrycy i czy zastosowanie w.w. dopalacza nie zwiększa prawdopodobieństwa powstania badpikseli? (Przyznaje się że ja nie znam)

Jeśli znacie to napiszcie .

edit:

A i jeszcze jedno Shog : dlaczego w poście 18 zacytowałeś jedno moje zdanie wyrwane z kontekstu, zamiast udzielić rzetelnej odpowiedzi ????

Edytowane przez bodziu8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nie wyjaśnicie ludziom którzy kupują zachwalany przez was monitor samsunga, że ma g....no a nie gwarancję na piksele  :mur:

P.S. Dlaczego nikt ze znafców PVA+ nie odpowiedział na moje wcześniej postawione pytania!!!!! :mur:

Więc powtarzam je jeszcze raz!

Czy znacie odp na pytanie czy zastosowanie tzw. dopalacza (cholera wie co to jest??) nie powoduje skrócenia czasu życia matrycy i czy zastosowanie w.w. dopalacza nie zwiększa prawdopodobieństwa powstania badpikseli? (Przyznaje się że ja nie znam)

Jeśli znacie to napiszcie .

1716181[/snapback]

Jak masz na myśli 173p+ to chyba sie z choinki urwałeś,bo samsung daje na niego 2 tyg gwarancji na świecące pixele i subpixele,a potem to norma iso 2 klasy,jak ma 99% monitorów.

A co do dopalacza to on staje się teraz normą we wszystkich nowych monitorach,więc pewnie nic się z czasem nie zjara.

Edytowane przez SR-71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo BENEK Brawo, popieram w 100%, dzięki że odpowiedziałeś na mój apel o obronę matrycy TN na tym forum, bo "znafcy" od PVA+ ciągle szaleją i mają się dobrze :wink:

Brawo! Brawo! Brawo! Benek na prezydenta! Uff aż sie wzruszyłem :lol:

A i jeszcze jedno Shog : dlaczego w poście 18 zacytowałeś jedno moje zdanie wyrwane z kontekstu, zamiast udzielić rzetelnej odpowiedzi ????

Bo, ponieważ, dlatego, ze moje odpowiedź dotyczyła tego konkretnego zdania. Czy jest w tym coś złego/niedozwolonego?

Jak masz na myśli 173p+ to chyba sie z choinki urwałeś,bo samsung daje na niego 2 tyg gwarancji na świecące pixele i subpixele,a potem to norma iso 2 klasy,jak ma 99% monitorów.

A co do dopalacza to on staje się teraz normą we wszystkich nowych monitorach,więc pewnie nic się z czasem nie zjara.

Dokładnie, poza tym nie jednemu psu na imie Burek i nie jeden LCD ma matrycę S-PVA :blink: Belinea 101920C, FS P19-2, ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta dyskusja zaczyna przypominac klotnie AMD czy Intel, ATI czy nVidia :evil:

z tego co czytam to PVA bo moze jest i nowsza technologicznie ale jej bolaczka jest smuzenie, co narazie wg. mnie dyskafilikuje ten typ matrycy.

Jezeli sie myle to sorry, moja stycznosc z PVA byla w sklepie jak ogladalem monitory i mialem okazje pograc w jakas strzelanke w celach testowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możemy sie kłócic w ten sposób w nieskończoność jak powiedział

Tak się składa że skończyłem studia Fizyczne i chciałbym się dowiedzieć od szanownej braci co to takiego jest ten dopalacz na PVA.

Może ktoś zapoda link jakiś do opisu technologicznego jak działa itp. chętnie poczytam - może byc po angielsku. Bo jak narazie to dobry chwyt marketingowy tylko jest.

Belinea, FS robia swoje monitorki na matrycach samsunga, wiec nie widze róznicy żadnej... po prostu matryca marketingowo chwyciła i robią.

A co do dopalacza to on staje się teraz normą we wszystkich nowych monitorach,więc pewnie nic się z czasem nie zjara

Bardzo wyczepująca i pełna odpowiedź dzięki bardzo,:D ta "norma" to 2 matryce samsynga jedna 17 calowa a druga 19 calowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. pozdro dla kolegi który patrzy na swój monitorek pod kątem 140 stopni :lol: jakoś wynika mi z tego, że patrzysz na tył swojego sprzętu :P

Podziel przez dwa.

Tak się składa że skończyłem studia Fizyczne i chciałbym się dowiedzieć od szanownej braci co to takiego jest ten dopalacz na PVA.

Może ktoś zapoda link jakiś do opisu technologicznego jak działa itp. chętnie poczytam - może byc po angielsku. Bo jak narazie to dobry chwyt marketingowy tylko jest.

A czy na tych studiach (ja też magister fizyki, jakby co), to uczyli was o Google? Edytowane przez rwerp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy na tych studiach (ja też magister fizyki, jakby co), to uczyli was o Google?

1717744[/snapback]

Taaak dzięki bardzo za kolejną wyczerpującą odpowiedź, na google NIC nie znalazłem, co potwierdza moją tezę, że jest to chwyt marketingowy.

Na Tomsharware i podobnych serwisach (mva) też nic o tym nie piszą itp...

A zresztą nie mnie na tym powinno zależec najbardziej żeby się dowiedzieć, tylko wszystkim tym którzy tak usilnie polecają matrycę S-PVA wszystkim i wszędzie, (nie ważne że ktoś pisze chce monitor za 1100 zł-odp dołóż trochę kup samsunga 173p+... itp) i to mnie najbardziej denerwuje, że wciskają sprzęt nie wiedząc tak do końca jak to działa i jakie powoduje skutki - patrz moje pytania kilka postów wyżej.

P.S. Witam kolegę po fachu :wink:

A i jeszcze jedno:

Jak masz na myśli 173p+ to chyba sie z choinki urwałeś,bo samsung daje na niego 2 tyg gwarancji na świecące pixele i subpixele,a potem to norma iso 2 klasy

jesteś pewny????

Na stronie komputronika nic nie pisze że spełnia normę iso klasy drugiej na oficjalnej stronie samsunga też nie????

http://www.samsung.com/pl/products/monitor...19/193pplus.asp

jeśli nawet spełania normę klasy drugiej, to warto przeczytac ten komentarz:

http://www.tomshardware.pl/display/2003031...onkretne_liczby

natomiast są monitory ktre spełniają nornę klasy pierwszej i to te powinno sie polecać moim zdaniem.

Edytowane przez bodziu8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo wyczepująca i pełna odpowiedź dzięki bardzo,:D ta "norma" to 2 matryce samsynga jedna 17 calowa a druga 19 calowa.

1717713[/snapback]

No nie rozłożyłeś mnie teraz. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Oto kilka z dopalaczem: FS-P19-2,P17-2,C19-4,Belinea 101920c,samsungi 770.970,173p+,193p+,Iyama h1900,Vievsonic vp191b,nec 1980fxi,nowe sony i eizo na matrycach typy va,symboli nie pamiętam + większość nowych monitorów na tn.

A jak nie wierzysz w skuteczność dopalacza to twoja sprawa,ale jest wiele stronek internetowych ze zdjęciami smużenie w monitorach bez i z dopalaczem i różnica w smużeniu jest ~3 krotna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesteś pewny????

Na stronie komputronika nic nie pisze że spełnia normę iso klasy drugiej na oficjalnej stronie samsunga też nie????

...natomiast są monitory ktre spełniają nornę klasy pierwszej i to te powinno sie polecać moim zdaniem.

1717784[/snapback]

Wszystkie samsungi spełniają normę iso klasy 2 + niektóre droższe modele mają dodatkowo gware 2 tyg na zdechlaki.

A co do normy pierwszej klasy,to wiadomo,że lepsza,ale co z tego jak sie człowiekowi nie widzi zaden monitor z tą normą.Po za tym 99.999% pikseli pada w pierwszych dniach,jeśli ma paść,więc 2 tygodnie gwary starcza aż za bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie rozłożyłeś mnie teraz. :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Oto kilka z dopalaczem: FS-P19-2,P17-2,C19-4,Belinea 101920c,samsungi 770.970,173p+,193p+,Iyama h1900,Vievsonic vp191b,nec 1980fxi,nowe sony i eizo na matrycach typy va,symboli nie pamiętam + większość nowych monitorów na tn.

A jak nie wierzysz w skuteczność dopalacza to twoja sprawa,ale jest wiele stronek internetowych ze zdjęciami smużenie w monitorach bez i z dopalaczem i różnica w smużeniu jest ~3 krotna.

1718319[/snapback]

Do tych monitorów z dopalaczem to jeszcze dodał bym 3x tyle + większosc telewizorów LCD w ktorych to od dawna stosowane są dopalacze.

Wiele tak lubianych przez "bodziu8" TN-ek ma tez juz dopalacze a własciwie wszystko co ponizej 8ms to dopalacz (w tym najnowszy viewsonik i benq 2ms).

Dopalacz w ZADNYM STOPNIU NIE WPŁYWA na pojawianie się uszkodzonych pikseli.

Co więcej LG wymysliło teraz jakis nowy chip elektroniczny ktory ma zwiększac kąty widzenia kontrast np najnowsze LGki na TN mają 170/170 1600:1 4ms czas - tak przynajmniej jest w teorii a w jakim stopniu jest to marketing to sie przekonamy.

Co do normy to o gwarancji na piksle w samsungach mozna przeczytac w instrukcji obsługi (172x 173P 193P) i jest to w 100% pewne, nie wiem jak z innymi monitorami samsunga bo wg newsa z początku roku to samsung miał wprowadzić gwarancje "0 uszkodzonych piksli" na wszystkie LCDki (od 2006r).

Gucio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przydałoby się żeby wszystkie firmy wprowadziły gwarancję Iso klasy pierwszej.

Oczywiście że monitorów jest znacznie więcej mówię o producentach matryc, belinea kupuje je od samsunga napewno.

Przecież jeśli kogoś stać na matrycę PVA+, za którą tylko ze względów marketingowych się przepłaca to niech ją kupuje, ale jeżeli pózniej nie będzie mógł pograć np. w Arkanoida (bo zamiast kuleczki będzie widział smugę) to już jego sprawa i tyle.

Dopalacz - niech sobie jest, moim zdaniem to zbędna elektronika za którą się dodatkowo płaci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc była powyżej dyskusja o wyżsości jednej nad drugą matrycy... no i ja podrąże topic dalej....

Ponownie... do gier, do filmów, do pracy

taki model: 19" Philips 190B6CS silver "Class 1

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19159

Dobry czy nie? Jak nie, to jakie ma wady?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz pisałem że to bardzo dobry monitor, a najwiekszą jego zaletą jest trzyletnia gwarancja na wypalone piksele. Smużenia w grach nie bedzie, a skoro przeczytałes cały wątek, to wady i zalety matryc TN już znasz.

1734830[/snapback]

Dobra, to jest ta matryca TN, tak, która ma tam jakieś wady. No a teraz powiedzcie mi co w takim razie do 1600 zł kupić, tak aby stykneło i matryce miało dobrą i 19 cali. Jest coś takiego? Z góry thx za odpowiedzi. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każda matryca TN ma wady wynikające z jej konstrukcji (kąty, paleta barw), o czym juz pisano wielokrotnie. To tylko od ciebie zależy czy ci przeszkadzają czy nie. Mnie wady matrycy TN nie przeszkadzają.

Ten Philips do dobry wybor.

P.S. A jak chcesz naprawdę full wypas w tej cenie to kup 17 cali np to:

http://transit.pl/catalog/product_info.php...=2939#Gwarancja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, to jest ta matryca TN, tak, która ma tam jakieś wady. No a teraz powiedzcie mi co w takim razie do 1600 zł kupić, tak aby stykneło i matryce miało dobrą i 19 cali. Jest coś takiego? Z góry thx za odpowiedzi. Pozdrawiam

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=155624&st=0

TN a TN jednak robi różnicę. Po przesiadce na lap-della siostry odczułem to na własnej skórze - tam nic nie było widać na połowie monitora jak lekko głowę przesunąłem. W monitorze z linka większość wad tego typu matrycy już nie jest tak widoczna. A monitor panoramiczny to jest to. Jeszcze jakby równiejsze podświetlanie w nim było...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi