Exmario Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 (edytowane) Witam, od wczoraj zostalem posiadaczem procesora AMD Athlon 1000 MHz i plyty glownej MSI K7T Power/Pro/Pro2/Pro2-A/Turbo/Turbo2/Turbo Limited Edition z mikroukładem VIA VT8363(A) Apollo KT133(A) (dane skopiowanie z Eversta :) ) Otoz w biosie (no i w Everescie tez) wykazuje temperature procesora 85 °C :blink: Czy jest to mozliwe? Czy moze zepsul sie czujnik? Temperatura plyty glownej wynosi 27 °C, czegos takiego jak Aux (nie wiem, nie znam sie) 22 °C i dysku 35 °C. Nie zauwazylem zadnych objawow przegrzania sie procesora, komputer ani razu sie jeszcze nie zawiesil i nie zwolnil, zarowno instalacja XP jak i wszystkich aktualizacji (w tym SP2) tez poszla bez problemow. No wiec czy jest mozliwe miec temperature 85 °C (po wlaczeniu np. gry wzrasta do 90-92 °C) i nic sie nie dzialo? Jesli jest zepsuty czujnik to jak to sprawdzic? Dotykalem radiatora no i jest goracy, ale nie parzy, na oko ma moze z 40-50 °C. Jeszcze dane na temat procesora: FSB 100MHz Mnoznik 10.0 Magistrala pamieci 133 MHz Napiecie rdzenia procesora 1.78 V (tak pokazuje Everest, w biosie ustawilem 1.75 V) Aha no i radiator to zwykly z wiatrakiem za 15 zl (no ale to chyba powinno starczyc, przeciez nie mam zamiaru nic podkrecac) Prosze o pomoc, bo jestem "troche" zaniepokojony :( Edytowane 19 Października 2005 przez Exmario Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Masz proąbany czujnik :P Przy takich temperaturach to by sie komp wieszał, i dymiło by sie z proca, no i pewnie byś się poparzył dotykając radiatora :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 no chyba ze radiator zle przylega... ale to by jakies zwiechy raczej byly... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exmario Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Uff, dzieki, czyli zepsuty czujnik, radiator na 100% przylega dobrze. Tylko teraz jak sprawdze czy temperatura jest dobra? Da sie ten czujnik jakos naprawic (i czy to sie w ogole oplaca cena/korzysc)? Czy moge byc spokojny z tym radiatorem i wiatrakiem co mam? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Wyłącz kompa na parę godzin i włącz. Przy starcie (najlepiej jeszcze w biosie/podczas post-a) powinno pokazywać 27*C (u mnie tak jest - przy normlanej temperaturze w pokoju). U Ciebie pokaże więcej, więc odejmij sobie od Twojego wyniku liczbę 27*C i będziesz wiedział, o ile ściemnia (zawyża). Myślę, iż całe 40*C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exmario Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 Po nocy wlaczylem dzisiaj komputer i w biosie na poczatku wykazal temperature 54 °C, ktora w okolo minute wzrosla do 81 °C. Jesli sciemna tylko o 27 °C, tzn ze momnetami mam 95 - 27 = 68 °C? Chyba jednak bede musial kupic lepszy radiator i wiatrak. Mozecie polecic cos nie za duzego (max 80x80x80 mm, bo wiekszy sie po prostu nie zmiesci), cena do 40zl? Aha i jeszcze jedno, napiecie na rdzeniu pisalem, ze ustawilem w biosie na 1.750 V, bios jednak podaje VCore = 1.83 V, a w Everescie widzi 1.78 V, to normalne? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 Po nocy wlaczylem dzisiaj komputer i w biosie na poczatku wykazal temperature 54 °C, ktora w okolo minute wzrosla do 81 °C. Jesli sciemna tylko o 27 °C, tzn ze momnetami mam 95 - 27 = 68 °C? Chyba jednak bede musial kupic lepszy radiator i wiatrak. Mozecie polecic cos nie za duzego (max 80x80x80 mm, bo wiekszy sie po prostu nie zmiesci), cena do 40zl? Aha i jeszcze jedno, napiecie na rdzeniu pisalem, ze ustawilem w biosie na 1.750 V, bios jednak podaje VCore = 1.83 V, a w Everescie widzi 1.78 V, to normalne? 1709278[/snapback] http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68560969 + http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67341152 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...