sasu Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Witam wszystkich! Podczas uruchamiania winXP komp sie zwiesza i wyskakuje blad "ntldr is missing". Odpalalem juz konsole, wpisywalem fixmbr i fixboot, nawet kopiowalem ten plik z plytki instalacyjnej windowsa na partycje gdzie mam system i nic to nie dalo. System uruchamia mi sie jedynie jesli wloze do cd-romu plytke z instalka winXP. Wydaje mi sie ze jest cos nie tak z plikiem boot.ini Tylko nie wiem jak sie za to zabrac. Na dysku mam system plikow NTFS. z gory dzieki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 Masz dwa systemy (98 i XP) ? Po wpisaniu twego błędu w googlarke wyskoczyło m.in. to - Podczas przywracania Win98 najprawdopodobnie utraciłesz pliki startowe WinXP tj:ntldr,Ntdetect.com,boot.ini 1. Nalezy wystartowac system z plyty instalacyjne Windows XP 2. Wybrac Konslole odzyskiwania systemu 3. Wybrac partycje na ktora bedziemy kopiowac pliki u mnie c: 4. Podac haslo jakie zostalo uzyte podczas pierwszej instalacji systemu lub Enter gdy nie uwzgledniono hasla 5. Zastosowac polecenie kopiowania copy dysk:i386 tldr d: copy dysk:i386 tdetect.com d: dysk - oznaczenie dysku gdzie znajduje się plyta CD z systemem operacyjnym i386 - katalog gdzie znajduja się pliki na plycie CD 6. Ponownie uruchomic komputer - system startuje bez komunikatu NTLDR is missing. 7. Moze trzeba bedzie tez zmodyfikowac plik boot.ini - u mnie nie bylo to konieczne dlatego nie podaje opisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasu Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 Tzn to jest troche inaczej. Mam tylko jeden system win XP. Ale zauwazylem ze dzieje sie to tylko wtedy gdy mam drugi dysk wlozony do kieszeni (na ktorym nie ma zadnego systemu), jak go wyjme to nie ma bledu "ntldr is missing". Wie ktos jak usunac ten problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzemach Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 heh, robi sie tak dlatego ze ten dysk co wlozysz do kieszeni przejmuje bootsector czy cos w tym stylu, najlepiej zmien partycje na dysku wymiennym na rozszerzona, ewentualnie spr czy kieszen jest podpieta na slava (jesli czesto przynosisz rozne dyski). pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaar Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 (edytowane) Witam. Mam identyczny problem jak założyciel tematu. Wszystko jest ok z kopiowaniem pliku NTLDR z instalki XP ale po ponownym uruchomieniu kompa tam gdzie był komunikat NTLDR is missing teraz mam NTLDR commpresed. Moje pytanko - jak skopiować plik z płyty a jednocześnie go rozpakować? Już sobie poradziłem - po wielu kombinacjach zmieniłem kolejność Master Slave na taśmie i wszystko jest ok. Edytowane 13 Listopada 2005 przez Kaar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...