grant Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 wreszcie doszukalem sie niby spoko opisu... wszystko zrobilem jak w opisie ale niestety nie dziala.... mam procek amd athlon 64 3000+ s.939 venice gigabyte k8nf-9 nforce 4 4x 2x 512 mb ramu kingson ddr400MHz dimm udalo sie podkrecic tylko o 100 MGz co jest smieszne z tych artykulow jak ludzie podkrecaja okolo 700! zrobilem tak: dalo sie podkrecic na: fsb 210, mnoznik 9x, ht 3x [4x tez poszlo], ram 166 MHz [200 w standardzie tez poszlo], napiecie procka na 1.55v [1.4v tez poszlo] nie odpalil sie windows [ale do biosu moglem wejsc] przy ustawieniach identycznych ale przy fsb 215! czym to moze byc spowodowane? co nie mialem szczescia i kupilem procka ktory sie nie chce podkrecic prawie wcale poza tymi 100 MHz ... :( przeczytalem tez dzis [bo kupilem jakos 2 miesiace temu kompa], ze najnowsze procki a64 venice podkrecaja sie tylko do 2.1 GHz to prawda? to moze byc przyczyna, ze moj tylko z 1.8 do 1.9 idzie... :( macie jakis pomysl? jeszcze cos mozna zrobic czy juz nic poza tym co zrobilem i wniosek taki, ze po prostu sie nie da ?:( bo moze cos jeszcze trzeba odblokowac co ja moge w biosie miec zablokowane... no ale watpie w to... albo cos mnie blokuje albo po prostu sie nie da...:( jakies pomysly? bylbym wdzieczny bo juz nie wiem czy jeszcze kombinowac czy odpuscic sobie bo sie nie da wiecej... ;/ pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grant Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 aha jeszcze jedno! w programie CPU-Z w opisie szczegulowym CPU mojego procka mam wygaszona opcje "revision" a stepping mam wartosc "2". w opisach i zdjeciu na necie opsu tego procka w tym programie o revision jest i cos tam jest wpisane i stepping jest na 0... co to moze oznaczac? nic waznego czy cos moze byc niewlaczone... no ale jak w procku niewlaczone? wiecie o co moze w tym chodzic? thx! pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booczeek Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 wreszcie doszukalem sie niby spoko opisu... wszystko zrobilem jak w opisie ale niestety nie dziala.... mam procek amd athlon 64 3000+ s.939 venice gigabyte k8nf-9 nforce 4 4x 2x 512 mb ramu kingson ddr400MHz dimm udalo sie podkrecic tylko o 100 MGz co jest smieszne z tych artykulow jak ludzie podkrecaja okolo 700! zrobilem tak: dalo sie podkrecic na: fsb 210, mnoznik 9x, ht 3x [4x tez poszlo], ram 166 MHz [200 w standardzie tez poszlo], napiecie procka na 1.55v [1.4v tez poszlo] nie odpalil sie windows [ale do biosu moglem wejsc] przy ustawieniach identycznych ale przy fsb 215! czym to moze byc spowodowane? co nie mialem szczescia i kupilem procka ktory sie nie chce podkrecic prawie wcale poza tymi 100 MHz ... :( przeczytalem tez dzis [bo kupilem jakos 2 miesiace temu kompa], ze najnowsze procki a64 venice podkrecaja sie tylko do 2.1 GHz to prawda? to moze byc przyczyna, ze moj tylko z 1.8 do 1.9 idzie... :( macie jakis pomysl? jeszcze cos mozna zrobic czy juz nic poza tym co zrobilem i wniosek taki, ze po prostu sie nie da ?:( bo moze cos jeszcze trzeba odblokowac co ja moge w biosie miec zablokowane... no ale watpie w to... albo cos mnie blokuje albo po prostu sie nie da...:( jakies pomysly? bylbym wdzieczny bo juz nie wiem czy jeszcze kombinowac czy odpuscic sobie bo sie nie da wiecej... ;/ pozdrawiam 1709080[/snapback] zmioeń przelicznik (nie wiem jak to się nazywa) taktowania proca do pamięci, najpierw daj 133 sprawdź, potem możesz wiecej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afterglow Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 (edytowane) Nie wiem czy to przypadkiem nie jest "zasluga" plyty Gigabyte'a na nForce4... u mnie jest to samo - FSB na 215MHz, powyzej tego kaplica. Edytowane 20 Października 2005 przez Afterglow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 No jest bardzo prosty sposób na sprawdzenie czy to wina proca czy mobo: obinizyc dzielnik pamieci na najnizszy mozliwy i mnozik procesora na np 7x lub 6x i nic nie bedzie hamowac plyty wtedy. mozliwe ze nowszy bios cos pomoze. Warto tez sprawdzic czy sie chipset nie przegrzewa, bo nf4 duuzo ciepela wydziela a na gb jech chlodzony pasywnie i jaks nadmuch (cos na 5V) troche moglby mu pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 (edytowane) Standardowy zestaw pytań: Jaka zasiłka? Jakie chłodzenie na procu, czy jest pasta? (jeżeli jest pasta to jaka?) Uwagi: Możliwe że Twój Venice to ten z nowej serii (one sie na 2.1 GHz ledwo kręcą) Edytowane 20 Października 2005 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 Po pierwsze twoja płyta główna obsługuje tylko HTx4 więc będzie ciężko... Na HTx3 prawdopodobnie odpalisz go maksymalnie na 266MHz. Drugim problemem może być RAM - u mnie nie chce pójść powyżej 200MHz, więc muszę kombinować z dzielnikiem. Tobie polecam ustawić go tak, aby RAM nie chodził szybciej niż fabrycznie. Na jakiejś stronie był przelicznik, ale nie pamiętam adresu. Timingi też ostrożnie - najlepiej stanadrdowe. Trzecie - chłodzenie - jakie jest? Tylko nie mów, że BOX... Czwarta - czy pasta przylega idealnie do procka? Jeśli nie to popraw to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 (edytowane) ohh mastahy, zostawcie box'a w spokoju..."tylko nie mow, ze BOX", nie bij prosze...Oo wrzucaj HTT ma 1x, nie ma to zadnego wpływu na wydajnosc, mam tą mobo, na stand. V 2,3ghz winnie, oczywiscie mogł Ci sie trafic proc z nizszej półki OC, ale ja tez tak myslalem, poki nie sprawdziłem [; Aha, uzywam biosu F8 jakby to mialo jakies znaczenie. Jezeli bardziej sie bawiles, to mozesz podac serie procka. Fakt faktem, płyta ma małe jazdy, ale w sumie nie narzekam, zapraszam do topicu o niej. Edytowane 20 Października 2005 przez emilooos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...