Crosis Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 Ostatnio zastanawiam się nad zakupem klawiatury. Z wypowiedzi na forum najbardziej popularna jest Logitech ultraX. Mam jednak cały czas kilka wątpliwości: 1. Czym różni się klawiatura Logitech UltraX Media od Logitech UltraX :?: Oprócz nazwy, przycisków multimedialnych i innego rozkładu klawiszy. Czy są jeszcze jakieś inne różnice :?: 2. Klawiatura USB. Wcześniej czytałem trochę na temat USB vs. PS2. Ktoś twierdził, że na USB blokują się klawisze, jeszcze ktoś że jest odwrotnie, iż na PS2 się blokują. Pytanie co lepsze USB czy PS2 :?: Pewnie i tak jest jakaś przejściówka, możliwość podłączenia pod USB albo pod PS2, niemniej jednak jest to wielce interesujące ;) Dlaczego chcę Logitech UltraX Media zamiast Logitech UltraX :?: 1. W sklepie, w którym chcę kupić klawiaturę, mają tylko wersję multimedialną. 2. Układ klawiszy mi bardziej odpowiada (duży enter, mały backspace). W końcu przez te 10 lat człowiek się przyzwyczaił do takiego układu. Poza tym jest dla mnie ładniejsza ;) Dlaczego chcę Logitecha :?: 1. Podobno jest cicha ;) Na pewno cichsza niż ta moja obecna. 2. Zawsze chciałem mieć klawiaturę z "niskimi klawiszami". 3. Wygląd. Mam czarną obudowę i na pewno będzie lepiej wyglądała na biurku. Szkoda że nie można kupić wersji pełnej czarnej. Tak jak to jest w Cordless - wygląd wspaniały, ale jest ona droga, z myszką (po co mi myszka ;) ) i wg. kucyka słaba, dlatego też odpada. 4. Jest wg. użytkowników wygodniejsza i szybciej się na niej pisze (co jest zrozumiałe). Poniżej ta klawiatura z widocznym układem klawiszy: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 Jeśli chodzi o blokowanie to bez znaczenia czy USB czy ps/2 bo mam obie klawiatury. Przejście USB->PS/2 jest dodawane zwykle do klawiatury. Ja kupiłem USB bo: - jest to interfejs bardziej przyszłościowy - jestem za ujednoliceniem portów B) (nie chcesz mieć chyba w przyszłości 20 portów, każdy do innego urządzenia, a jak kupisz 2 urządzenia jednego typu to nie będzie w tych 20 portach na nie już miejsca) - na USB jest minimalnie krótszy czas reakcji Poza tym można podłączyć kilka klawiatur równocześnie (np. do gry z bratem na jednym kompie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 [; można zwiększyć częstotliwość portu usb ciekawe jak na to zareaguje klawa [; (mysz jest wtedy bardziej dokładna). Wciskanie kilku klawiszy zalerzy od klawiatury (różne firmy różne chipy umieszczają tutaj nie wiem jaka firma umożliwia wciśnięcie większej ilości klawiszy) a nie od portu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 I jak Crosis? Kupiłeś? Blokuje się? Jedni piszą, że się blokuje na USB inni, że działa ok :/ A jak jest z tą Media? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crosis Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Klawiatura bardzo dobra, tylko trzeba się przyzwyczaić do niskich klawiszy. Nie blokuje się, nawet przy dwóch różnych strzałkach i spacji nie piszczy pc speaker. Przyciski multimedialne też mają zastosowanie (Foobar i Opera). Różnice w zwykłej a media to chyba tylko: - nazwa, - krótki paseczek u góry klawiatury na wysokości przycisków dodatkowych w wersji zwykłej, a w wersji media jest pasek długi na całą szerokość klawiatury, - czasami cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Crosis, mozesz powiedziec jakie przyciski multimedialne na niej sa? W szczegolnosci, czy jest regulacja glosnosci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crosis Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Media - włącza u mnie Foobara, Play/Pause - włącza daną mp3 w foobarze, ktorego najpierw trzeba uruchomić, Mute - wyłączenie dźwięku w Windowsie, a właściwie wyciszenie, Favorites - włącza ten boczny panel w Operze (8.0), E-Mail - poczta w Operze, WWW - nowa karta w Operze. Tylko Play/Pause działa tak sobie, bo pozwala tylko na uruchomienie danego utworu w Foobarze. Co innego jest chociażby w Windows Media Playerze, tam działa ok czyli zatrzymuje/wznawia oglądanie. Zapewne można jakoś ustawić sobie te klawisze multimedialne, ale przyznam się, że nawet nie próbowałem. Po prostu na razie nie widzę takiej potrzeby. Regulacji głośności nie ma, jedynie mute. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kenzo-71[PL] Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Witam, od wczoraj posiadam wlasnie ta klawiaturke, jest oczywiscie super. Ale mam z nia jeden problem. gdy podlacze ja pod USB nie dzialaja klawisze multimedialne, przy podlaczeniu przez przejsciowke na PS2 wszystko jest OK. Czy jest ktos kto wie jak zmusic je do dzialania pod USB ?? Z gory dziekuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 A jak jest z buforem? Czy naciskając góra+prawo(ew. lewo) + spacja (ew. lewy alt) się nie blokuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...