Skocz do zawartości
mid

Niebieski Erkan :/

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam plyte glowna abit nf7-s rev2, procka athlon xp-m 2800+, zasilacz ropla 300w, 2x256ddr 4000mhz goodram, dysk sata samsung 160gb 150mbit, chlodzenie na proca spire.

ustawilem proca na 11,5x200 co daje mi 2300mhz, komp "niby" chodzi stabilnie, ale juz 3 razy mialem niebieski ekran z jakims bledem po czym musialem zrobic twardego reseta, mam jeszcze ok. 15 sekundowe zwiechy w grze NS (Half Life - Natural Selection), tzn gra mi sie zawiesza ale po 15sec wraca do normy tylko ze jak pozniej wychodze do windowsa to mam rozdzielczosc 1024x768 i 60hz a normalnie mam 1200x900 i 100hz

Czy ktos wie jaka jest tego przyczyna ?

aha dodam jeszcze ze wgralem najnowszego biosa ze strony abita i wczesniej jak uruchamialem kompa to pisalo sata raid .... 160gb dysk, a teraz mam to samo tylko pisze 149gb

pls heeeelp :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn gra mi sie zawiesza ale po 15sec wraca do normy tylko ze jak pozniej wychodze do windowsa to mam rozdzielczosc 1024x768 i 60hz a normalnie mam 1200x900 i 100hz

To 100 Hz to chyba troche za duzo i dlatego system nie wydala - zmniejsz czestotliwosc odswierzania na 75 i wtedy sproboj.

A jesli chodzi o blue screeny to cos mi sie wydaje ze to pamiatki sypia bledy - przeskanuj je memtestem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie ma bluescreenów z "jakimiś błędami" - tam konkretnie pisze, jaki to błąd, a czasem nawet pisze, czym spowodowany! Dawaj więc cały tekst tutaj.

2. Pierwszy raz słyszę, aby odświeżanie monitora miało wpływ na pracę systemu - wg mnie to bzdura.

3. Problem stanowią jakieś sterowniki (np grafiki), nowy bios lub jego złe ustawienie.

4. Poczytaj topik z mojego podpisu (odnośnie bluescreenów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Pierwszy raz słyszę, aby odświeżanie monitora miało wpływ na pracę systemu - wg mnie to bzdura.

Jaka bzdura - ja nie pisalem ze to ma wplyw na prace systemu - nie wiem czy wiesz ale kazdy monitor ma max czestotliwosc odswiezania przy jakiej moze pracowac. To 100Hz moglo byc za duzo i dlatego przy grach powraca mu do systemu i zmniejsza odswiezanie a przy okazji rodzielczosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... a jaki polecacie zasilacz do 100zl ? wspomne ze chcialbym tego bartka wykrecic z 2230 (2800+) na 2700mhz, aha i co odnosnie tego dysku ? co moglo spowodowac ze wyswietla mi teraz 149gb ?

hmm.. a w grafie zmienialem bios z 9550 na 9600 a stery mam omegi najnowsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam cos takiego, ze po graniu jak wyjde do windowsa, to czasami odswiezanie zmienia mi sie z 85 do 60Hz. Oprocz tego kolor z 32bit zmienia sie na 16, a raz nawet na 8 :| Dopoki zmienial mi sie na 16bit, to myslalem, ze w windowsie jakims cudem zachowuja sie ustawienia z gry, ale jak raz bylo 8bit, to problem lezy chyba w czyms innym.

Poza tym juz 2 razy w ciagu ostatnich 5 dni zdazylo mi sie, ze podczas gry pojawial sie niebieski ekran. Nie taki z bledem, tylko niebieski prostokat z czarna obwodka (pomagal tylko reset).

moj sprzet to:

8RDA+ pro

duron1,6@ athlon 9,5*215 1,6V

512MB RAM kingmax

radek 9800pro

zasilka 420W (jakis Platin power zakupiony razem z buda na allegro :) )

Edytowane przez jerpiw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...