Skocz do zawartości
bertos

Za Niskie Napięcie Na Procku?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Co prawda temat nie "overclockerski" ale Wy najszybciej będziecie wiedzieć w czym rzecz, więc pozwolę sobie zapytać ;)

Chodzi o to, że kumpel ma sprzęt na bazie P4 520 (2,8 GHz, s.775) i płycie Asusa P5P800. Ostatnio ma dziwne "zwisy" czasem nawet bios nie ładuje się do końca, czasem resetuje się w trakcie wczytywania systemu. Z góry powiem, że jeszcze pamięci ani innych komponentów pod kątem uszk. fizycznych nie sprawdzałem. Tylko zasilacz pomierzony - jest OK (Chieftec 360W !). Grafiki nie podejrzewam, dyski OK. Jedna rzecz mnie natomiast zastanawia - płyta podaje napięcie na proca na poziomie 1,3 V. To przecież za mało! Nie pamiętam czy tak było od momentu kupna. Nie próbowałem na razie ręcznej regulacji, ale może ktoś z Was się z takim problemem spotkał. Może to mieć wpływ? Płyta wadliwa? Podzielcie się uwagami...

pzdr

Edytowane przez bertos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to nie byłem pewien co do fabrycznego napięcia, a nie chce mi się wiatraka ściągać żeby się przekonać. Klepnąłem tylko w google "p4 520" i wyszło na to że podają 1.4V jako DEFAULT.... Nie wiem, może nie doczytałem wszystkiego ;)

1710594[/snapback]

wejdz tu wybierz swoj model i sie dowiesz prawdopodobnie jest normalnie ale musisz dokładnie wybrac swoj konkretny model !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi