Dj paw Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 Witam!!! Na telewizorach znam się jedynie tyle, że wiem gdzie jest ekran głośność i zmiana programu. Umiem podłączyć dvd i "satelitę". Przejdźmy do rzeczy. Otoż od jakiegoś czasu kiedy włączam telewizor on albo od razu sie wyłącza, albo działa i wyłącza się po kilku godzinach. Nie ma reguły. Wyłączenie się polega na tym, że obraz sie kurczy do małego paska i wyłącza. Jeśli próbuje się go włączyć znowu to obraz wogóle się nie pojawia lub pojawia się dopiero po paru minutach i tu też nie ma reguły. Mnie się wydaje, że to coś z kineskopem lub jakieś skoki napięcia. Mam nadzieje, że mi pomożecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 Wyłączenie się polega na tym, że obraz sie kurczy do małego paska i wyłącza. Jeśli próbuje się go włączyć znowu to obraz wogóle się nie pojawia lub pojawia się dopiero po paru minutach i tu też nie ma reguły. 1709507[/snapback] Pasek pozimy czy pionowy? ... zresztą nieistotne, i tak serwis. Na razie jest do usunięcia zimny lut w układzie odchylania lub zasilania (opis za mało precyzyjny, typ sprzętu tez nieznany). Jak sie pobawisz dłużej w taki "włączy się czy nie włączy" to będzie coś do wymiany, co z reguły kosztuje 10x drożej niz usunięcie przerwy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj paw Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 Pasek poziomy(zmniejsza się do około 0,5 cm), telewizor GRUNDIG Elegance 29". Nie znalazłem nazwy modelu, ale może tyle wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 mi to wygląda na zimne luty w okolicy wysokiego napięcia, rozkrc telewizor i sprawdz bardzo dokladnie nawet z lupą czy od strony lutowań nie ma mikropęknieć lutów i czy plyta glowna ie jest przegrzana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 Pasek poziomy(zmniejsza się do około 0,5 cm), telewizor GRUNDIG Elegance 29". Nie znalazłem nazwy modelu, ale może tyle wystarczy. 1711611[/snapback] Grundig ma z tyłu naklejkę z modelem, będzie coś takiego: CUC-????-70 (jeśli to naprawdę 29') W analogowym to zimny lut na 7 albo 6 nóżce układu scalonego odpowiedzialnego za odchylanie pionowe ;) albo przerwa na trafo WN (obwód odpowiedzialny za zasilanie układu ochylania pionowego). W najgorszym wypadku scalak do wymiany (10-20zł/ szt.) Oczywiście tylko zgaduję, od dawna nie naprawiam telewizorów i nie pamiętam wszystkich typowych uszkodzeń (to akurat jest typowae uszkodzenie w analogowym TV Grundig). Jak się nie znasz na naprawie TV (albo nie umiesz lutować) to proponuję jednak serwis. Nie powinno byc drogo, szczególnie jak masz zaprzyjaźnionego fachowca. Tylko nie daj sobie wmówić że trzeba wymienić pół odbiornika ;) Uprzedzam że napięcia niebezpieczne dla życia wystepują w telewizorze nawet kilkanaście godzin po wyłączeniu z sieci, dlatego amatorom nie zaleca się dłubania w sprzęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj paw Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 Ja nie będę go rozkręcał, ale powiem rodzicom, że trzeba oddać do serwisu(w sumie i tak byśmy oddali, ale lepiej wcześnej). Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...