Skocz do zawartości
kordek

Katody Sharkoon

Rekomendowane odpowiedzi

...w zestawie katod sharkoona(CCFL)mam dwie katody podinane do invertera(czarne pudeleczko) i tu mam pytanie :

czy moge podpiac tylko jedna katode (druga wypiac)?

i czy caly zestaw nie bedzie sie bardziej grzal z jedna katoda niz z dwiema?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzeja sie....nie sa goraca ale cieple mimo tego wytapiaty ten kleik i cala zawartosc kadody powolutku wylazila, ale ustawilem katody tak aby nie wylazily i jest spoko,...

wczesniej mialem zielone sharkoony i tez sie ten kleik topil(chyba wszystkie sharkoony tak maja) wiec ich nie dawalem do serwisu.....

a moze dac?no wlasnie czy to normalne w przypadku tych sharkoon-ow?(znaczy to topienie kleju?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko problem tkwi w tym ze te katody nie grzeja sie mocno a klej sie topi. u mnie po kilkunastu sekundach od wlaczenia klej jest mieciutki. dlatego wczoraj postanowilem napisac emaila do samego sharkoona i oto jaka odpowiedz otrzymalem:

Dear Mr. Bednaszynski,

probaply the glue from your CCFL's has failures. But this is not mass production quality. Normally the cathode is fixed with acrylic housing. You can complain the CCFL's by your dealer where you have bought it. There you will get an replacement of the defctive ones.

reklamuje wiec katody w 4max.pl, zobaczymy co mi odpisza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam jedną na dole drugą na ściance obudowy i z 2 tyg mam i nie stopiło jeszcze kleju bo jak by stopiło to by ta druga ze ścianki mi spadła :)

..nie chodzi o klej(tasme dwustronna) ktora trzyma katody przy sciankach np. obudowy tylko o klej(silikon) wewnatrz katody trzymajacy cala zawartosc (od strony kabla zasilajacego wewnatrz szklanej rurki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi